Alkollü içkide devrim yaptık kaçağın suçlusu biz değiliz

Güncelleme Tarihi:

Alkollü içkide devrim yaptık kaçağın suçlusu biz değiliz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2005 00:00

Hükümetin alkollü içki bölümünü ortadan kaldırmayı planladığı Tütün ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurulu Başkanı Niyazi Adalı, ‘Alkollü içkide devrim yaptık, 60 yıllık monopolü bitirdik. Kaçak alkolle ilgili bize dönük eleştiriler haksız. Devlet kapısına, bacasına, sokağına sahip olsun. Düzenleme Kurulu ancak bizim gibi çalışır’ dedi.

HÜKÜMETİN alkollü içkilerin düzenlemesini bağımsız düzenleyici otorite olan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) alıp Tarım Bakanlığı ve il özel idarelerine vermek üzere hazırladığı taslağa Kurum’dan tepki geldi. TAPDK’nın kapatılıp yeni bir Tütün Kurulu’nun oluşturulmasını da öngören düzenlemeyi değerlendiren TAPDK Başkanı Niyazi Adalı, kaçak alkolle ilgili olayların gerekçe olarak sunulmasına karşı, ‘Bu bir denetim işi; devlet kapısına, bacasına, sokaklarına sahip olacak. Bizim payımıza düşen çalışmaları yaptığımıza ve başarılı olduğumuza inanıyorum. Yapılan eleştiriler haksızdır’ dedi. Adalı’nın değerlendirmeleri şöyle:

İŞLEYEN PİYASAYA RAĞMEN ÇALIŞTIK:

4733 sayılı kanun 2002 başında çıktığında biz kurulmuş olduk ve üç ay içinde kurumun oluşması öngörüldü. Kurul üyelerinin Bakanlar Kurulu’nca seçilmesi temmuz ayı sonuna kaldı. O ana kadar bizim adımıza Tekel tarafından yapılmakta olan görevleri devraldık. Hemen çekirdek kadro oluşturduk. Tekel’den 13-14 kişi getirttik. Hızlı bir mevzuat çalışmasına giriştik. İşleyen bir piyasa vardı, biz de süratle çalıştık.

RAKI ÜRETİLEMİYORDU:

2001’de alkol ve alkollü içkilerin üretimi ve ithalatı liberalize edilmiş ama bir türlü hayata geçirilememişti. Tekel haklı nedenlerle gerekli düzenlemeleri yapmamıştı. İthalat serbest ama kimse ithalat yapamıyor. Kanunda var ama kimse daha önce monopol altında olan rakı gibi içkileri üretemiyor. Bunların fabrikalarının kurulması, ithalatının yapılabilmesi için süratle gerekli düzenlemeleri yaptık. Hazırlıkların bir kısmını geçmiş koalisyon hükümeti zamamında, bir kısmını seçimi yeni kazanmış tek parti iktidarı zamanında yaptık. Elbette bürokrasinin çarkları ağır çalışıyor.

ALKOLDE DEVRİM YAPTIK:

Ama bunları aştık ve sonunda 2003 Haziran’da en son alkollü içkilerde liberasyonu tam anlamıyla hayata geçiren son düzenlemeleri yaptık. Bu bir devrimdi. 40 hatta 60 yıllık bir bakış açısına göre monopol sona eriyordu. Birçok ülke bunu büyük sancılarla gerçekleştirdi. Kaçak Tekel zamanında yoktu demek mümkün değil. Kaçak sigarada ve alkolde her zaman vardı ama özellikle içkide ithalat yoktu.

KAÇAK TAKİP YETKİM YOK:

Bizim kurum olarak kaçak takip-kovuşturma diye bir yetkimiz yok. Bu kimdedir; kolluk güçleri polis ve jandarma, gümrük memurları, sahil muhafaza, vali-kaymakam-emniyet müdürlerindedir. Biz bu düzenlemeleri yaptıktan sonra özellikle alkollü içkilerde veri tabanı oluşturulması çalışmasına girdik. Bugün hazine değerinde devletin her organıyla paylaşabileceğimiz geniş bir bilgi paketi var. Bu bilgi paketinin paylaşılması her zaman mümkün.

KAÇAK BİZİM SUÇUMUZ DEĞİL:

Kaçağın artmış olması bizim kuruma yüklenecek bir şey değil. Bu bir denetim işi; devlet kapısına, bacasına, sokaklarına sahip olacak. Herkes üzerine düşen görevi yapacak. Bizim de payımıza düşen çalışmaları yaptığımıza inanıyorum ben ve başarılı olduğumuza inanıyorum.

Alkol yetkisi bizde olmalı

TAPDK Başkanı Niyazi Adalı, ‘Birçok ülkede olduğu gibi bu kurumun alkollü içkilerle ilgili görevini sürdürmesinde fayda var. Hálá her gün yeni bir şeyler üretiyoruz. Başta önümüzde süremiz yoktu, altı ay sonra yürürlüğe girecek diye bir şey yoktu. O gün piyasa yaşıyordu ve yaşayan piyasayı bir düzene koymak zorundaydık. Onun için her gün hayat bize yeni bir şeyler öğretiyor ve bu öğrettiklerini mevzuat formatına çevririyoruz. Çok sayıda düzenlemelerimiz oldu’ dedi.

Sigara içeriği kutuda görünecek alkollü içkiye bandrol gelecek

TAPDK
’nın 2006 yılında tütün ve alkolde büyük yeniden yapılanma çalışmaları gerçekleştireceğini belirten Niyazi Adalı, 1 Ocak’tan itibaren sigara paketlerinin üzerinde bulunacak ayrıntılı sağlık uyarıları, sigara içeriğinin açıklanması, beş önlemli yeni bandrole geçilmesi ve halen bandrol sistemi olmayan alkollü içkilerde bu sistemin kurulmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Biz işleyişe bakarız

TAPDK
Başkanı Niyazi Adalı, ‘Piyasayı takip-kontrol-tarama çalışması yapmamız mümkün değil. Bunu hiç kimse bizden bekleyemez. Düzenleme kurumlarının ortak özelliği budur. Devletin diğer organlarıyla işbirliği yaparak düzenledikleri piyasanın işleyişini kontrol ettirirler. bu bizim de yapmamız gereken ve yapmakta olduğumuz birşeydir’ diye konuştu.

CHP: Kırmızı-yeşil sokak Hitler’i tekrarlamaktır

CHP
Grup Başkanvekili Kemal Anadol, hükümetin alkollü içkiyle ilgili düzenleme yetkisini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na vermesini, ‘Şeriat hükümlerine uygun bir düzen istiyorlar’ sözleriyle eleştirdi. Anadol, dün basın toplantısında, AKP’li Osmangazi Belediyesi’nin içkili mekanları ‘kırmızı sokak’ adıyla belli bir bölgede toplama girişimine de tepki gösterdi. Anadol, şöyle konuştu: ‘Alkolle ilgili özerk bir kurulun yetkilerinin Tarım Bakanlığı’na devredilmesi tamamen şeriat hükümlerine uygun bir düzen isteminin hevesi ve uygulamasından başka bir şey değildir. Sokakları, ‘kırmızı-yeşil’ diye ayırmaya kalkarsanız vaktiyle Hitler’in yaptığını tekrarlamış olursunuz. Onları böyle cüzzamlı gibi ayırırsanız, o zaman sizin hedefiniz Brüksel değil, Tahran’dır, Cidde’dir. İçki içenleri hasım gibi gören anlayış Anayasa’nın temel felfesine aykırıdır.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!