Alışveriş merkezlerini pazar günü kapatmak sektörü tamamen bitirir

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezlerini pazar günü kapatmak sektörü tamamen bitirir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 00:00

Yeniden gündeme gelen Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı’nda yer alan ‘pazar günü kapalı olma’ maddesi yatırımcıları ürküttü.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, geçen yıl alışveriş merkezlerini (AVM) 1 milyar kişinin ziyaret ettiğini ve bunların yüzde 42.6’sının pazar günü gittiğini söyledi. Sektör cirosunun yüzde 55-60’ının haftasonu, yüzde 30-35’inin de pazar günü gerçekleştiğini vurgulayan Kodal, “Pazar günü kapanması aslında AVM’lerin tamamen kapanması anlamına gelir” dedi.
Kodal, yeni yasa taslağında AVM’lerin açılış saatleri ile ilgili kararın belediyelere bırakıldığını, buna itiraz ettiklerini, pazar günlerinin herhangi bir kurumun görüşüne bırakılmaması gerektiğini söyledi. Müşterilerin haftasonu, hatta pazar günü alışveriş yapmayı tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden birisi olarak Türkiye’de hâlâ birçok şirkette cumartesi günü yarım gün de olsa çalışılıyor olmasını sayan Kodal, şunları söyledi: “AVM’lerin pazar günü kapalı olması tüketici beklentilerine de tamamen ters. AVM’leri tümüyle riske sokacak bu adım, buralarda çalışan yaklaşık 350 bin kişi için istihdam sorunu oluşmasına neden olacaktır. Bu durum, piyasa ekonomisinden tamamen uzaktır. Küçük esnafı koruma yönetimi AVM’lerin pazar günü kapatılmasından geçmemeli. Esnafı korumaya yönelik çalışmalar AVM’lerden ayrı tutulmalı. Bu durum organize perakendenin gelişmesi açısından ciddi sıkıntı yaratır.”

32 alışveriş merkezi açılacak

AYD’nin araştırmasına göre, 2010’da, inşaat halinde ve planlama aşamasındaki 109 AVM’den 32’sinin açılabileceğini belirten Hakan Kodal, “Şu anda 109 AVM varken, 2010’da bunun ancak üçte birinin hayata geçeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!