Alışveriş Festivali 40 gün 40 gece sürecek, 3 milyar dolarlık iş hacmi yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş Festivali 40 gün 40 gece sürecek, 3 milyar dolarlık iş hacmi yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

İstanbul Alışveriş Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta, pek çok kamu ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle 18 Mart-26 Nisan 2011’de gerçekleşecek. 40 gün 40 gece sürecek festival için 50 milyon TL bütçe ayrıldı, 3 milyar dolar ticaret hacmi yaratması bekleniyor. AMPD Başkanı Mehmet Nane, “Cebimizden çıkan para 50 milyon lira ama yapılan tanıtımın değeri 500 milyon doları bulacak” dedi.

Haberin Devamı

UZUN zamandır hayali kurulan İstanbul Shopping Fest (Alışveriş Festivali) 18 Mart-26 Nisan 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı başta, pek çok kamu ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle gerçekleşiyor. Dubai’dekine benzer 40 gün 40 geçe sürecek festival için 50 milyon TL bütçe ayrılıken, 3 milyar dolar ticaret yaratması bekleniyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, “Cebimizden 50 milyon TL çıkacak ama Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurtdışındaki bilboard’ları, THY’nin hem uçak içi hem biniş kartları üzerinde yapacağı reklamlar, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin tahsis edeceği otobüsler vs. dikkate alınınca etkinliğin bütçesinin değeri 500 milyon dolardır” dedi.
Gelenekseli unutmayalım
İstanbul’un özel bir dünya şehri ve Türk Devleti’ne dünyanın, tarihin özel bir armağanı olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul’da büyük bir alışveriş potansiyeli olduğunu söyledi. Yeni alışveriş merkezlerinin gelişmesinin İstanbul’un geleneksel alışveriş mekanlarını gündemden çıkarmayacağını vurgulayan Günay şöyle konuştu: “İstanbul’un geleneksel alışveriş mekanlarını biz bu vesileyle daha fazla dünyada bilinir hale getirmeliyiz. Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı unutulmamalı. Perşembe pazarı ve Galata ile ilgili yeni projeler yapma ihtiyacını gündemden kalkmamalı. İstanbul’u önce bu coğrafyada, sonra dünyada çok ciddi bir alışveriş merkezi haline getirirsek, geleneksel alışveriş merkezlerimiz de dünya çapında bilinir.”
Bayramlar harmanı yaşanacak
Shopping Fest için seçilen tarihlerin çok isabetli olduğunu bildiren Günay; nevruz, paskalya, hamursuz gibi İstanbul’da yaşayan kültürlerin, dinlerin çok özel günlerine denk geldiğini söyledi. 40 gün 40 gece İstanbul’da eğlence ve alışverişin yanı sıra bütün dinlerin coşkulu günleri ve bayramlarının harman olacağını anlatan Günay, “Bu, İstanbul’un ne kadar çok kültürlü, derin, farklı inançların, farklı kesimlerin, farklı etnik kökenlerin bir arada yaşayabildiği bir kent olduğunu da gösteriyor” dedi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu İstanbul’un muhteşem bir şehir olduğunu belirtirken, stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise İstanbul’un artık dünya ülkeleri ile yarıştığını, İstanbul’un yeniden keşfedilmesi için çaba gösterdiklerini anlattı. Topbaş, “İstanbul herkese nasıl bakıyorsa öyle cevap verebilen bir şehir. Artık burası da dünyanın bir merkezi olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Turist başına 1000 dolar bekleniyor

Haberin Devamı

İSTANBUL Shopping Fest Platformu Eş Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Hedefimiz İtanbul’da şu anda 2 milyar
dolar olan perakente ticaret hacmini festivalin katkısı ile
3 millar dolara çıkarmak. Yine İstanbul’da turist başına yapılan 580 dolar harcama rakamını 1000 dolara çıkarmayı
hedefliyoruz” dedi. Yılmaz, 2015’te 10 milyon olarak hedeflenen turist sayısının 1.5 milyonunu da bu dönemde getirmek istediklerini belirterek “İstanbul’da şu anda 90 AVM var. Bu sayı 4 yılda 140’a ulaşacak. Çevre ülkelerde bakınca Atina’da 4, Sofya’da 5 alışveriş merkezi var” diye konuştu.

THY bagaj limitini artıracak, restoranlar indirim yapacak

THY, İstanbul Alışveriş Festivali süresince indirimler yapabilir ve taşınan yüklerde limiti artırabilir. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) üyesi restoranlar ise alışveriş yapanlara indirimler
sunmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Topbaş’tan evlilik teklifi

Büyükşehir Belediyesi 40 gün boyunca her gün bir çifti İstanbul’da evlendirmek istiyor. Kadir Topbaş’ın önerisine destek veren Bakan Günay “O zaman bütün nihakları sen kıyarsın” dedi.
Markalar festival boyunca indirim dönemi olmamasına rağmen yüzde 30 civarında indirimler yapacak. Gece alışverişi ve eğlenceyi desteklemek için akşam 22.00’den sonra yapılan alışverişlere ekstra indirimler verilecek.

Günay: Turizm gelirini de artıracak

TÜRKİYE’nin 2010 yılında 28.5 milyon turist rakamına ulaşacağını kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2011’de ise bu rakamın 30 milyona çıkacağını söyledi. Günay “Bu yıl için hedeflenen turizm geliri ise 22-23 milyar dolar. Gelecek yılda bunu 25 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun için festivalin katkısı büyük olacak” dedi. Bu organizasyonu turizm Bakanlığı’nın yanısara, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, TİM, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Kalkınma Ajansı gibi pek çok kuruluş destekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!