Ali Sami Yen’e bu kez 461 milyon lira verdi, ‘az’ diyene rest çekti

Güncelleme Tarihi:

Ali Sami Yen’e bu kez 461 milyon lira verdi, ‘az’ diyene rest çekti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 00:00

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), arsa satışı yöntemiyle satışa çıkarıp gelen teklifleri yeterli bulmayınca ‘hasılat paylaşımı’ yöntemini denediği Ali Sami Yen Stadyumu arsası ihalesinde, dünkü ikinci oturumda en iyi teklifi, Aşçıoğlu İnşaat verdi.

Dünkü ikinci oturumda Aşçıoğlu, 1 milyar 25 milyon 555 bin lira hasılat üzerinden, TOKİ’ye 461.5 milyon lira teklif etti. Arsanın satış ihalesinde, 416 milyon lira ile yine en iyi teklifi veren Aşçıoğlu, bu kez Teknik Yapı ile yarıştı. Teknik Yapı, 971.4 milyon lira hasılat beklentisi ve TOKİ’ye bundan 421.4 milyon lira teklif verdi.

Peşin verip, tapuyu alırım

Aşçıoğlu Grubu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, arsa satış ihalesi sonrasında TOKİ Başkanı’nın “30-40 milyon lira eksiğim var” ifadesine atıfta bulunarak, “Bu ihalede 46 milyon TL daha fazla teklif ettim. Sözleşmenin bir maddesinde ‘Alıcı firma isterse, burayı taahhüt ettiği miktarı ödeyip alabilir’ der. Ben şu anda burayı, parayı ödeyip almayı düşünüyorum. Hedefim o. O parayı verip almasam ve hasılat paylaşımı yöntemi ile devam etsek de hasılatın yüzde 45.1’ini TOKİ’ye vereceğim” dedi.

Maliyeti 500 milyonu geçer

Burada gözden kaçan bir başka nokta olduğunun altını çizen Yaşar Aşçıoğlu, “Bu arazide, 30 bin metrekare otopark aalanı yapıp, devlete vereceğim. O alan aynı zamanda deprem afetinde kullanılacak. Orası için de ayrıca 30 milyon dolar harcayacağım. Yani arazinin toplam maliyeti 500 milyon lirayı geçiyor” diye konuştu. Yaşar Aşçıoğlu, arazinin fiyatının yine de düşük kaldığı eleştirilerine ise şu karşılığı verdi:

3 kere yandım, yine girdim

“Burasının brüt alanı 59 bin metrekare, yani 59 dönüm. İnşaatı sadece 9 bin metrekare alana oturacak. Yani, 50 bin metrekare, tamı tamına 50 dönüm yeşil alan olacak. İnşaata ise 90 bin metrekare üst katlarda, 50-60 bin metrekare de çarşıda inşaat yapacağım. Arazide ise su oyumları, yeşil alanlar olacak. Mecidiyeköy’ün çocuğuyum. Doğma büyüme buralıyım. Burada yeşile ihtiyaç olduğunu benden iyi kimse bilmez. 3 kere ben bu ihalede yandım, yine girdim ihaleye. Var mı fazla veren! Varsa alsın. Bu ihaleye niye giren yok? Madem ki az verdim, o zaman 462 milyon lira vresinler alsınlar. ‘600 milyon dolar eder’ diyenler, neden gelip 462 milyon lira vermiyor!”

550 milyon dolar inşaata

Yaşar Aşçıoğlu, bitişikteki Likör Fabrikası arazisini daha önce aldıklarını hatırlatarak, “Likör arazisi benim olduğu için burayı almam lazımdı. Çünkü başkaları için iki kere iki 4 etmiyor. Benim için ediyor. İki araziden sinerji yaratacağım. Toplam 300 bin metrekare inşaata 550 milyon dolar yatıracağım” dedi. Aşçıoğlu, “Metrekaresini 10 bin dolardan satsa iki kat kâr eder” diyenlere, şu karşılığı verdi: “Hodri meydan! Gelsinler, bugün üst katların metrekaresini 5 bin dolara satarım. Hemen satarım. Hodri meydan, gelin alın. Ama o zaman riski de alacaksınız. Çünkü burasının mahkemeye gitme riski de var. Çarşı bölümüne ise sadece 30 bin metrekare satılabilir alan var. Bu işten sadece marka değerim kadar kâr ederim.”

Sembol eser yapacağım önümü kesmek istiyorlar

YAŞAR Aşçıoğlu, Ali Sami Yen arazisine 150 bin metrekare inşaat yapacaklarını belirterek, “Likör fabrikası arazisi ile birlikte yaklaşık 300 bin metrekare inşaata 550 milyon dolar yatıracağız. Sadece Ali Sami Yen arazisi için devlete de 500 milyon liradan fazla vereceğim. Bana engel olmak isteyenler Türkiye’nin önünü kesmeye çalışıyor. Yazıktır. Ben iş yapacağım, buraya sembol eser yapacağım. Binlerce kişi ekmek yiyecek” dedi. Aşçıoğlu, şöyle devam etti: “Ben şu an bitmiş binada metrekaresi 5 bin 500 dolara yer satamıyorum. 6 bin dolar nasıl etsin burası! Tüm dünya sallanırken Avrupa, Portekiz, Amerika’da neler neler olurken, Euro düşerken ben bu parayı veriyorum, riski alıyorum. Birileri ise konuşuyor. İşi bilmeyenler ‘Metrekaresi 10 bin dolar’ diyor. Gelsin, alsın. Lafla peynir gemisi yürümez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!