Al-Win ile on dairenin ikisi 1 yılda bedavaya gelecek

Güncelleme Tarihi:

Al-Win ile on dairenin ikisi 1 yılda bedavaya gelecek
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2007 09:54

Eskidji Gayrimenkul şirketi, Fiba Gayrimenkul'ün İstanbul Bahçeşehir'de inşa ettiği 408 daireli Manolya Evleri isimli projesini, Al-Win olarak tescil ettirdiği sistemle satışa sundu. Türkiye'de ilk kez uygulanan ve hem küçük hem de büyük yatırımcı için kazanç vaat eden sistem nedeniyle konutlara ilk günde 149 kişi başvuru bedeli olan 2 bin YTL'yi bankaya yatırarak talep gösterdi.

Haberin Devamı

Referans gazetesinden Selma Şenol'un imzasıyla yer alan habere göre, 9 etapta inşa edilecek Manolya konutlarında uygulanacak Al-Win sistemi yatırımcıların her etaptaki fiyat artışını öngörerek önce alan olmakla ne kadar kazandığını bilmelerine imkân tanıyor. Ayrıca konutlar bölgedeki benzer yeni projelerin fiyatlarından yüzde 20 ile yüzde 55 arasında ucuza satılıyor. Örneğin Bahçeşehir'de 1+1 dairesi olan benzer projelerde fiyatlar 157 bin ile 202 bin YTL arasında değişirken Manolya Evleri'nde fiyat 130 bin YTL seviyesinde belirlendi. Yine projenin en büyük dairesi olan 4+1'lerde de fiyat avantajı yüzde 23 ile yüzde 38 arasında beliriyor. Manolya Evleri'nde 400 bin YTL olan 4+1 daireler, benzer projelerde 423 bin ile 554 bin YTL aralığında satılıyor. Küçük yatırımcı için aylık taksitlerin düşüklüğü ve erken ödeme cezasının olmaması gibi bazı avantajları barındıran projede bir stüdyo daireyi bir yılda yalnızca 44 bin YTL ödeyerek almak mümkün ya da büyük yatırımcıların 10 stüdyo daireyi alıp bir yıl sonra sadece 8'ini satarak maliyeti karşılaması ve iki daireyi bedavaya getirmesi de olasılıklar arasında yer alıyor. Çok daha büyük yatırım düşünenler de Al-Win sisteminde 100 konutu hiç para harcamadan, sadece banka kredisi ile yatırım yapması da mümkün. 100 dairenin 70'ini bir yıl sonra satan yatırımcı hem kredisini kapatacak hem de 3. yıldan itibaren kira ve repo gelirleri ile para kazanıyor olacak.

 

Haberin Devamı

YÃœKSEK TALEP GELDÄ°, SATIÅžLAR KURA Ä°LE YAPILACAK

9 etabın da aynı anda satılacağı dairelerin satış fiyatlarında her bir etapta yüzde 1, birinci etapla dokuzuncu etap arasında ise toplam yüzde 24 fark bulunuyor. Daire fiyatları 130 bin YTL'den başlayarak 400 bin YTL'ye kadar değişiyor. Eskidji Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Masis pek çok kişinin bilgi aldığı konutlara talebin aynı hızda devam etmesi halinde satışın 8 Nisan Pazar günü yapılacak kura ile gerçekleştirileceğini söyledi. Büyüklüğü 1+1'den 4+1'e kadar, fiyatları ise 130 bin YTL'den 400 bin YTL'ye kadar değişen daireler için alıcılar 26 Mart'tan itibaren 6 Nisan'a kadar başvuruda bulunabilecek. Pek çok emlakçı ve inşaatçının konutunu satarken kazanç vaat ettiğini hatırlatan Masis, ancak kendilerinin bunu sistematik bir hale getirdiklerini, yatırımcı açısından kazancın birçok noktada gerçekleşeceğini ve kâğıt üstünde kalmayacağını açıkladı. Bir yatırımcının 20 daire birden talep edebildiğini anlatan Masis, "Diyelim ki kurada sabah saatlerinde 1. etaptan bir daireyi 130 bin YTL'ye aldınız. Öğle saatlerinde çekiliş 5. etaba geldiğinde fiyat 145 bin 600 YTL'ye çıkacak. Yani daha o gün kapıdan çıkmadan o daireyi sattığınızda en az yüzde 10 kazancı cebinizde bileceksiniz" dedi.

 

Haberin Devamı

KÄ°RA AVANTAJI DA SUNUYOR

Evler için 16 bin YTL ile 48 bin YTL arasında peşinat yatırılması gerekiyor. 12 ay sonrası olarak planlanan teslimde alıcı, dairesine göre 19 bin YTL ile 59 bin YTL aralığında ödeme yapıyor. İlk 12 ay ödenecek aylık taksit tutarları 780 ile 2400 YTL aralığında belirleniyor. Sistemi alıcının gözüyle tasarladıklarını öne süren Dikran Masis'e göre özellikle küçük yatırımcılar için en büyük avantaj taksit miktarlarında olacak. "Alanların kiracı olacağını farz ederek ilk 12 ay taksitleri düşük tuttuk. Bugün metrekaresi 950 YTL'ye ev sattığını söyleyenlerin aylık taksitleri 3 bin YTL'den başlıyor. Biz örneğin stüdyo dairelerde aylık taksiti ilk bir yıl 780 YTL olarak belirledik. İkinci yıl evine taşındığında bu rakam yükselecek ama o zaman da zaten alıcı ya kira ödemiyor olacak ya da evinden kira geliri elde edecek" diyen Masis, banka kredisinin gerekmediği sistemde alıcılara yüzde 1.50 faiz uyguladıklarını açıkladı. Şirket mortgage sistemindeki düzenlemenin aksine, Manolya Evleri'nden satın alanlara borcunu erken kapatmaları halinde erken ödeme cezası da uygulamayacak.

 

Haberin Devamı

OTURMAYI DÜŞÜNENLER İÇİN KAZANÇ YÖNTEMİ

* Bahçeşehir'deki benzer projelere göre en az yüzde 20 fiyat avantajı sunuluyor.

* Etaplar arasında yüzde 3 fiyat farkı bulunuyor. Birinci etaptan daire alan, 9. etaptan daire alana göre en az yüzde 24 avantajlı oluyor.

* Kredilendirme şu andaki mevcut yüzde 1.50 faizden yapılıyor. Ama faizin örneğin yüzde 1'in altına düşmesi halinde tüketici isterse bir bankadan kredi alıp borcundan tenzilat isteyebiliyor. Üstelik erken ödeme cezası da bulunmuyor.

* Banka kredisi almak zorunda değil, kefil ve hayat sigortası şartı yok.

* Alıcının ilk bir yıl yaptığı ödeme, sonraki yıl yapacağı ödemenin yarısını geçmiyor.Â


 

BÜYÜK DÜŞÜNENLER İÇİN KAZANÇ YÖNTEMİ

Haberin Devamı

* Bu sistemde 16 bin YTL cebinizde para varsa bunu peşinat olarak yatırıp stüdyo daire alabilirsiniz. 12 ay boyunca 780 YTL aylık taksit yatırdıktan sonra teslimde 19 bin YTL ödeyeceksiniz. İkinci yılın aylık ödemeleri kira gelirine denk gelen 1300 YTL'ye çıkacak. Böylece kiraya vererek 300 ay boyunca kalan ödemeleri yapabilirsiniz. Aslında (16 bin peşinat, 19 bin teslim ödemesi, 9360 YTL taksitlerin toplamı olmak üzere) stüdyo daire için toplam 44 bin YTL'yi cebinizden ödemeniz yeterli. Kalanını kiracınız ödeyecek.

* 10 stüdyo daireyi bugün alıp bir yıl sonra sadece 8'ini satarak da yatırımınızı karşılayabilirsiniz ve 2 ev parası bedavaya gelir. Bugün 130 bin YTL'den alınan bir stüdyo daire, inşaatı bittiğinde son etap fiyatı olan 160 bin YTL'ye bile satılsa yüzde 24 kazanç olur.

Haberin Devamı

* Bu sistemde 100 konuta cebinizden hiç para harcamadan banka kredisi ile alıp, bir yıl sonra sadece 70'ini satarak sahip olmanız da mümkün. İşte 100 adet 130 bin YTL'lik daireyi kârlı almanın hesabı:

100 ev için toplam 1 milyon 600 bin YTL peşinat gerekiyor. Bu evler için bir yıl boyunca ödenecek toplam taksit tutarı ise: 780x12x100 hesabıyla 936 bin YTL'yi buluyor. Aylık taksitler için 12 ay, peşinat bedeli için 24 ay vadeli olarak borçlanıldığında bankaya ödenecek toplam meblağ 3 milyon 32 bin YTL'ye yükseliyor. Bir yıl sonra bu dairelerden yetmişi 160 bin YTL fiyatla  satılıyor. Alıcıdan 30 bin YTL kâr, 16 bin YTL peşinat ve 9360 YTL'lik ara ödeme olan toplam 55 bin 360 YTL tahsil ediliyor. Toplam tahsilat 70 çarpı 55  bin 360 YTL hesabından yola çıkarak 3 milyon 875 bin YTL'yi buluyor. Bu paradan toplam 3 milyon 32 bin YTL bankaya ödenerek kredi borcu kapatılıyor.

Kalan 843 bin YTL para yüzde 15 faizle repoya yatırılıyor ve yıllık 126 bin 850 YTL getiri elde ediliyor. Eldeki 30 daire aylık 800 YTL'den kiraya verildiÄŸinde gelecek olan yıllık para da 288 bin YTL, her iki yatırımdan toplam yıllık getiri de 414 bin YTL'yi buluyor. Alıcı 30 dairenin kalan taksitleri için yılda 468 bin YTL ödüyor. Dolayısıyla cebinden yılda 54 bin YTL çıkarak eve sahip oluyor. Cepten para ödeme durumu ise yalnız iki yıl sürüyor. Kira gelirinin 900 YTL ve üzerine çıkması halinde yatırımcı üçüncü yılın sonundan itibaren para kazanmaya baÅŸlıyor.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!