Aksa Çin’in ihracat şampiyonu oldu

Güncelleme Tarihi:

Aksa Çin’in ihracat şampiyonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2012 00:55

Yaklaşık 7 yıl önce Çin’de merdiven altı olarak üretilen jeneratörlerin Türkiye’ye yarı fiyatına girmesiyle pazar payı kaybetmeye başladıklarını hatırlatan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, “bu durum Çin’deki yatırımımızı tetikledi. Bugün Çin’de yıllık 24 bin jeneratör üretim kapasitesine sahip fabrikadan başta Çin olmak üzere birçok pazara satış yapıyoruz. Jeneratör üretiminde dünyada ilk üçe girmeyi hedefledik. Aksa Jeneratör şirketimizi halka arz etmeyi, buradan gelecek kaynakla daha da büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

2007 yılından bu yana Çin pazarında üretim yapan Kazancı Holding’e bağlı Aksa Jeneratör, dünyanın en büyük jeneratör üretim kapasitesine sahip fabrikasını açtı. Cemil Kazancı, Çin’de sınai üretim yapmanın çok avantajlı olduğunu ifade ederek, “Çin’den ithal edip Aksa etiketi vursak, mala güvenemiyorsunuz. Kendi üretimimizi kendimiz kontrol etmek istedik. Buradaki yıllık 24 bin üretim kapasitemizi bir yılda ikiye katlayıp 48-50 bine çıkaracağız. Artık Çin’de kabul görür hale geldik. Bu yatırımla Çin’deki pazar payımız da ciddi şekilde artacak” diye konuştu.

Araba markası gibi
Elektrik, doğalgaz, enerji, tarım gibi sektörlerde faaliyet gösteren Kazancı Holding’in yalnızca jeneratör işinden 1 milyar dolar ciro hedeflediğini kaydeden Kazancı, “Türkiye jeneratör pazarında Aksa’nın payı yüzde 45. Jeneratör satışında dünyada ilk ondayız. Çin’in iç pazarı 1.5 milyar dolar büyüklüğünde. Aslında Çin’deki fabrikamızda, esas hedefimiz Çin pazarındaki payımızı arttırmak. Aksa’yı bir araba markası gibi bilinen bir dünya markası yapmak istiyoruz” dedi.  Aksa Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Necati Baykal ise Kazancı Grubu’nun bugün toplam aktiflerinin 2.5 milyar dolara ulaştığını dile getirerek,“Aksa  Jeneratör dünyadaki ilk beş jeneratör üreticisinden biri” dedi.

Haberin Devamı

Enerjide Çinli ortaklık olabilir

GENELDE enerji işlerinde görmeye alışık olduğumuz Cemil Kazancı, bu konudaki sorumuza “Benim işim enerji, enerjide kavga daha sert” diye esprili bir yanıt verirken, enerji sektöründeki hedeflerine yönelik şunları söyledi: “2017’de 4 bin 500 MW’a çıkmak istiyoruz. Bu da 5 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. Batı Hattı’ndan gaz getirmeye yönelik talebimiz devam ediyor. Enerjide Çinli firmalarla ortaklığa sıcak bakıyoruz. Özellikle kömür ve hidro yapan şirketlerle temas halindeyiz.”

Louisiana’da yeni fabrika kuruyor

JENERATÖR üretiminde ilk yurtdışı tesislerinin Çin’de olduğunu, ikinci tesislerini ise ABD’de Louisiana’da kuracaklarını anlatan Kazancı, “Orada yüzde 60’ı Aksa, yüzde  40’ı ABD’li Joe Gear firması olmak üzere ortak bir jeneratör üretim fabrikası yatırımımız olacak. Kuzey Amerika ve Latin Amerika’ya bu tesisten satış yapacağız” diye konuştu. İlk yıl bin adet üretim yapacaklarını kaydeden Kazancı, 35 milyon ciro elde edeceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!