Akpınar: Cep telefonu fiyatları pahalı

Güncelleme Tarihi:

Akpınar: Cep telefonu fiyatları  pahalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2004 01:44

TURKCELL CEO'su Muzaffer Akpınar mobil teknolojilerin daha fazla kişi tarafından kullanılması için vergilerin ve cep telefonu fiyatlarının düşmesi gerektiğini söyledi.

Mobil telefon görüşmelerinden yüzde 66 oranında vergi alındığını hatırlatan Akpınar, "Ancak en az vergiler kadar önemli olan bir başka konuda cep telefonlarının fiyatlarıdır" dedi.

Turkcell'in 7'inci kez ana sponsoru olduğu CeBIT Bilişim Eurasia'da bir basın toplantısı düzenleyen Akpınar Turkcell'in durumunu ve hedeflerini anlattı. Akpınar, Türkiye'de yüzde 40'lara gelen cep telefonu penetrasyonunun artması için nelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Türkiye'de penetrasyonun yükselmesiyle yeni abone elde etmenin giderek zorlaşacağını belirten Akpınar, cep telefonu üreticilerinin daha ucuz ve daha amaca yönelik telefonlar üretmesi gerektiğini söyledi. Bazı cep telefonu üreticilerinin geçmişe göre daha ucuz ve daha basit telefonlar üretmeye başladığını vurgulayan Akpınar, "Bu iyi bir gelişme sektörün büyümesi için iyi bir adım " dedi. Günümüzde abone ve abonelik kavramlarının farklılaşmaya başladığına dikkat çeken Akpınar şöyle devam etti:

"Günümüzde abone ve abonelik kavramları değişiyor. Bir abonede birden fazla abonelik bulunabiliyor. Örneğin bir abone birden fazla operatörle çalışabiliyor. Hem kişisel, hem de kurumsal kullanımda farklı hizmetleri bir abone farklı aboneliklerle kullanabiliyor. Bir abone aynı zamanda Otomubul hizmetinden yararlanmak isteyebiliyor. O zaman bir abonelik daha alması gerekiyor."

Özdoğru: Telekomda lisans vermek yetmiyor

SABANCI
Telekom Genel Müdürü Çağatay Özdoğru, Avrupa Birliği'ne (AB) girerken telekomünikasyon sektörünü liberalleştirme yolundaki regülasyonların son derece önem kazanacağını bildirdi.

Bilişim Zirvesi'nin ‘AB Uyum Sürecinde Türk Bilişimi, Bugünkü Durum, AB Perspektifi ve Yapılması Gerekenler’ konulu oturumunda konuşan Çağatay Özdoğru, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir ve kişi başına düşen hat oranının Avrupa'nın çok altında olduğunu belirtti.

Çağatay Özdoğru, Türkiye'de uzak mesafe telefon hizmetleriyle ilgili birtakım lisanslar verildiğini kaydederek, ‘Ama bu, pazarın liberalizasyonu anlamına gelmiyor. Pratikte lisans alan şirketler uygulamaya başlayabilmiş değiller’ dedi. AB yolunda Türkiye'nin en büyük problemlerinden birinin bu olacağına işaret eden Özdoğru, şu görüşleri dile getirdi:

‘Türkiye'de şu anda maalesef regülasyon alanında hiçbir şey yapılmıyor. Büyük bir otorite boşluğu var. Ve görüldüğü kadarıyla Türk Telekom A.Ş. satılana kadar bu böyle devam edecek. AB'de devletin çoğunluk hissesine sahip olduğu telekomünikasyon şirketi sayısı sıfır.’

Çağatay Özdoğru, ‘AB'ye girerken telekomünikasyon sektörünü liberalleştirme yolundaki regülasyonlar son derece önem kazanacak. Bunların liberalize olması, devlet tekelinden çıkması AB yolunda getirilecek olan en büyük şartlardan bir tanesi olacaktır’ diye konuştu. Cisco Systems İnternet Çözümler Direktörü Asya Rudowskaya ise, AB sürecindeki Türkiye’nin öncelik vermesi gereken konunun devletin e-transformasyonu olduğunu belirtti. Asya Rudowskaya Avrupa’nın bu konudaki şartlarının çok kesin olduğunu sözlerine ekledi.

Meltem ERSOY
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!