Akışık: Sektörde 25 banka kalacak

Güncelleme Tarihi:

Akışık: Sektörde 25 banka kalacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2002 01:54

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, önümüzdeki dönemlerde bankaların bugünkünden farklı yapı ve sayıda olacağını ve sektörde 25 civarında banka kalacağını söyledi.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, önümüzdeki dönemlerde bankaların bugünkünden farklı yapı ve sayıda olacağını, ‘bir öngörü olarak’, sektörde 25 civarında banka kalacağını söyledi.

Akışık, Halkbank'ın, eskiden kalma kredi alacaklarının önemli bir bölümünün, Fon bankalarının eski sahiplerine ait olduğunu açıklayarak, ‘‘Bu risklerin takip ve tasfiyesi BDDK ile eşgüdümlü bir şekilde yapılabilecek. Bu alanda yasal bir düzenleme gerekecektir’’ dedi. Akışık'ın verdiği bilgiye göre; Ziraat Bankası'nın 30 Eylül 2001 itibariyle sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 33.62, Halk Bankası'nın ise yüzde 37.48.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Akışık, bu bilgileri TBMM Plan-Bütçe ve KİT Komisyonları üyelerinin katıldığı toplantının ‘‘soru-cevap' bölümünde verdi.

TBMM'deki sunuşu daha önce basında yer alan Akışık'ın, milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtların tutanakları ise geçtiğimiz hafta komisyon üyelerine gönderildi. Tutanaklara göre, Akışık'ın milletvekillerinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Kamu bankalarının finansal yeniden yapılandırma sürecinin ne zaman tamamlanacağı, görev zararlarının tasfiyesi amacıyla Emlakbank'ın devrine ilişkin avans olarak yapılan ödemeler ve hesapların incelenmesi sonucuna göre kesinleştirilecek.

KARŞILIKLI GÜVEN ESAS

Bugüne kadar sektörler sözkonusu bankaları sadece sübvansiyon kaynağı olarak görmüşler ve normal bankacılık faaliyetlerini diğer bankalara kaydırdılar. Bu nedenle karşılıklı güveni kuran sistemler geliştiriliyor. bu sistem, özünde selektif ve kredinin geri ödenmeini sağlayacak bir biçimde oluşturuluyor.

İlk aşamada, belli boyuttaki kredi ilişkileri bireysel kredi biçiminde geliştirilmesine dönük alt yapı kurulacak. Diğer krediler ise kontrollü krediler şekline dönüşecek ve gerekli teknik destekler verilecektir.

BÜYÜKLER BAZ ALINDI

Bankanın gerek yönetici, gerekse diğer personel ücretlerinin belirlenmesinde, sektörün şube sayısı ve aktif büyüklükleri bakımından önde gelen büyük bankalırndan İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası ücret uygulamaları, yüzde 15 eksiği ile esas alınarak belirlendi.

Ziraat Bankası'nda, donuk veya donuklaşacak alacaklar, bankacılık sektöründeki diğer bankaların ticari alandaki takipteki alacaklarına göre daha düşük. Ancak tahsil imkanı oldukça zor ve teminatlar bakımından sınırlı.

DONUK ALACAKLAR

Önemli tutarlara ulaşan ve Fon kapsamındaki bankaların eski sahiplerine ait riskler: Bu risklerin takip ve tasfiyesi BDDK ile eşgüdümlü bir şekilde yapılabilecek. Bu alanda yasal bir düzenleme gerekiyor.

Büyük montanlı diğer müşteri riskleri, genellikle bu krediler için teminatlar yetersizdir. Takipler sonucu tahsilat imkanları, gayrımenkul alımı veya şirket hisselerinin alımı gibi bankaca tek başına ve diğer bankalarla birlikte yapılacak bir tahsilat planınan bağlı.

KOBİ kapsamında sayılabilecek ticari krediler. bu kredilerin bir kısmı yeni kredi açılması, makul süre verilmesi gibi yaklaşımlar gerektirmektedir. Bunlarda da teminatların yeterli olduğu söylenemez.

Sayıları 16-17 bini bulan bireysel krediler. Esnaf kredileri dahil. Bu kredilerin yaklaşık 2-3 milyar ortalama bakiyesi mevcut.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!