Akfen Holding 100 milyon TL'lik tahvil ihracına çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Akfen Holding 100 milyon TLlik tahvil ihracına çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2012 14:14

İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'yi (İDO) Haziran ayında satın alan Akfen Holding, İDOBUS uygulamasıyla Marmara'nın kuzeyi ile güneyi arasındaki gerçekleştirilen yıllık 10 milyon seyahatin yüzde 30'unu kendi üzerinden gerçekleştirmeyi hedefliyor. 100 milyon TL nominal değerli yeni tahvil ihracına da hazırlanan şirket elde edilecek geliri doğalgaz santrali inşaatı ve yeni otoyol yatırımlarında kullanmayı planlıyor.

Haberin Devamı

 

Tahvil arzının duyurusu için İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, İDO yatırımıyla ilgili yeni gelir getirecek modeller üzerinde çalıştıklarını ve bunlardan birinin de Kabataş'tan, Mudanya'ya saat başı yapılacak olan İDOBUS seferleri olacağını söyledi.

 

Güçsav, "Marmara'nın kuzeyinden, güneyine yıllık 10 milyon seyahat gerçekleşiyor. Bunun yüzde 30'a denk gelen 3 milyonluk kısmını gerçekleştirmeye talibiz. Bu taşımayı otobüs şirketleriyle aynı ücrete gerçekleştireceğiz. Bu yolculuk kara taşımacılığına göre süreyi iki saat kısaltacak. Deniz otobüsünden indikten sonra otobüslerle İzmir, Manisa ve Bursa'ya ulaşım sağlanarak entegre bir taşımacılık yapılacak" dedi. Güçsav, bu güzergahın Nisan ayı içerisinde hizmete sokulacağını da belirtti.

Haberin Devamı

 

GELİR YENİ PROJELERE GİDECEK

 

Güçsav, bünyesinde Tav Havalimanları, TAV İnşaat, Mersin Limanı, Akfen Enerji, İDO, Akfen GYO, Akfen Su şirketlerini bulunduran şirketin halka arzdan elde edilecek geliri özellikle Mersin Doğalgaz Santrali'nin inşaatı ve yeni otoyol yatırımlarında kullanılmasını hedeflendiğini söyledi.

 

Güçsav, 2012 yılı hedefleri arasında Akfen Holding olarak bazı iştiraklerden kısmen ve bütünüyle çıkış, otoyollar, İzmir Limanı, Galataport, Başkent Doğalgaz dağıtım gibi özelleştirme fırsatlarının değerlendirilmesi ve yatırımcı tabanının geliştirilmesinin bulunduğunu da ekledi. Güçsav, hiç bir varlığın elden çıkartılmadığı varsayılırsa 2012'de gelirlerde ve karlılıkta çift haneli büyümeyi yakalayabileceklerini de söyledi.

 

2011 KAR BEKLENTİSİ 190 MİLYON DOLAR

 

Grubun, 2011 yılı beklentisi ise 800 milyon dolar ciroya ulaşıp, faiz ve vergi öncesi karlılıkta da 190 milyon doları yakalamak.

 

Haberin Devamı

Güçsav, 2011 yılında Akfen Holding’e bağlı şirketlerin ve bağlı ortaklıklarının toplamda 3.2 milyar dolarlık işe imza attığını belirterek şöyle devam etti:

 

"8 Nisan 2011’de İDO’nun özelleştirme ihalesine girdik ve 861 milyon dolar teklifle ihaleyi kazandık. Finans piyasalarında uluslararası düzeyde yaşanan sıkıntılara rağmen, proje finansmanını gerçekleştirerek iki ay gibi kısa bir süre içerisinde şirketi devraldık. Bunun yanında TAV Havalimanları olarak İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’nin yapımı ve Dış Hatlar Terminali’yle birlikte 2032 yılı sonuna kadar işletilmesine ilişkin ihaleyi kazandık. Buraya yatırım bedeli ve ihale bedeli olmak üzere toplam 1.3 milyar dolar yatırım yapılacak. Medine Havalimanı ihalesinde ise yap-işlet-devret konsorsiyumunda yer aldık. Burası için de 1-1.5 milyar dolar arası yatırım planlanıyor. Bu üç yatırımın toplamına baktığımızda 3.2 milyar dolarlık işe adım attığımızı görüyoruz".

 

Haberin Devamı

Güçsav, 2014 yılına kadar tamamlanması planlanan bu yatırımlara ek olarak Akfen Enerji için planlanan 450 MW Kurulu güce sahip Mersin Doğalgaz Santrali ve 105 megawatt kurulu güce sahip Laleli Barajı ile inşaatları devam eden HES’ler dahil olmak üzere yaklaşık 600 milyon dolar yatırım yapılmasını öngördüklerini söyledi. Güçsav, 2012 yılında HES 2 grubu altındaki bütün yatırımları tamamlayıp, devreye almayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

 

OTOYOL VE KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMELERİ ÖNEMLİ

 

Özelleştirme İdaresi tarafından 17 Mayıs 2012 ihale tarihi olarak açıklanan toplam 2.000 km uzunluğunda otoyol ve iki köprünün 25 yıllığına İşletme Hakkı Devri yöntemi ile özelleştirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Güçsav, şöyle devam etti:

 

Haberin Devamı

"Türkiye’nin makro ekonomik profili böyle bir yatırımı destekleyecek niteliktedir. Sürekli artış gösteren trafik yoğunluğu, araç ve yük taşımacılığında karayolu taşımacılığının yüksek oranı ve gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen araç sayısı bu yatırımı desteklemektedir.”

 

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ İLE İLGİLENİYORUZ

 

Güçsav, özellikle Hazine garantisinden bahsedilmesinde sonra üçüncü köprü ihale sürecinin de ilgilerini çekebileceğini belirtti.

 

Güçsav sorular üzerine TAV Havalimanları'ndaki satış sürecinin devam ettiğini ve Fransızların ilgilendiğini de söyledi. Güçsav halka açık bir şirket oldukları için bu yönde yaşanacak bir gelişmenin kamuoyu ile hızlıca paylaşılacağını da vurguladı.

Haberin Devamı

 

TAHVİL İHRACINDA HEDEF 200 MİLYON TL

 

Akfen Holding CFO’su Kadri Samsunlu ise 100 milyon TL nominal değerli tahvil ihracı için 6,7,8 Mart tarihlerinde talep toplanacağını ancak hedefin 200 milyon TL'lik satış gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

 

Samsunlu, "Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla bakiyeyi yüklenim yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzda tahvilin vadesi 2 yıl, faiz oranı ise Hazine gösterge tahvilinin faiz oranı üzerine 350 ila 400 baz puan yıllık ek getiri eklenerek hesaplanacak ve 6 ayda bir kupon ödemeli olup, ihraç sırasında yeterli talep gelmesi halinde halka arz edilen tahvil tutarı 200 milyon TL’ye kadar yükseltilebilecek. Satışın yüzde 30'u bireysel, yüzde 70'i ise kurumsal müşterilere yapılacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!