Akfen GYO borsaya geliyor

Güncelleme Tarihi:

Akfen GYO borsaya geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 16:18

Akfen GYO, halka arz için 5-6 Mayıs tarihleri arasında talep toplamaya başlayacak. Hisseleri 2,05-2,50 TL fiyat aralığında satışa sunulacak Akfen GYO'nun, halka arz büyüklüğünün 110 milyon TL ile 150 milyon TL arasında olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Akfen GYO'nun halka arzı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, Avrupa'nın en büyük otel zincir grubu Accor S.A. ile 2005 yılında stratejik ortaklık kurarak, Novotel ve İbis markalarını Türkiye'ye getirdiklerini, ayrıca Türkiye'de ekonomik anlamda şehir otelciliğinin geliştirilmesi için işbirliklerini Accor S.A. ile geliştirdiklerini söyledi.

8 OTEL DAHA YAPILACAK

Güçsav, beş yıldızlı otellerde özellikle Antalya, İstanbul ve Ege bölgesinde yeterli yatak kapasitesi olmasına karşın, Anadolu illerine bakıldığında bu yatak kapasitesi arzının çok düşük olduğunun görüldüğünü ve özellikle ekonomik segmentte bir uluslararası zincir olmadığını fark ettiklerini dile getirerek, "İlk yatırım programı 2005-2010 döneminde başladı. Accor S.A. ile yapılan anlaşma çerçevesinde 2010 yılı sonuna kadar Türkiye'de 9, KKTC'de Mercure Otel için de bir isim hakkı sözleşmesi olmak üzere 10 otel teslim ettik. 2010-2015 dönemini kapsayan ikinci yatırım programına ilişkin anlaşmamız devam ediyor. Bu yatırım dönemi içinde en az sekiz tane otel daha Türkiye'de faaliyete sunulacak. Bunlardan 3'ü İstanbul'da, 1'i İzmir'de, 1'i Ankara'da, 1'i Adana'da, kalan 2'si ise Accor S.A ile daha sonra mutabakat sağlanacak lokasyonlarda olacak" dedi.

RUSYA'DA OTEL AÇACAK

Accor S.A ile işbirliklerini Rusya'ya da taşıdıklarını belirten Güçsav, "Rusya'da da 2011 yılında işletmeye geçecek Samara ve Yaroslav şehirlerinde iki yeni İbis Oteli ile Samara Ofis yatırımımız bulunuyor. Ayrıca Kaliningrad ve Moskova'da inşa edilecek İbis otellerinde de proje ve ruhsat çalışmaları devam ediyor" dedi.

Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz, şirket gayrimenkulleri portföy değerinin 722.5 milyon TL, net aktif değerin ise 2011 Şubat ayı itibari ile 592.5 milyon TL olduğunu söyledi. Sürekli yeni otel projeleri geliştiren Akfen GYO'nun toplam aktiflerinin 2009 yılında yüzde 12, 2010 yılında yüzde 35 büyüyerek, 31 Aralık 2010 yılı itibari ile 687 milyon TL'lik büyüklüğe ulaştığını bildiren Gündüz, "Akfen GYO'nun, KKTC'deki Mercure Otel de dahil olmak üzere, işletmeye alınan otel sayısı geçen yıl iki katına yükselerek 10'a, toplam oda sayısı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69.5 oranında artarak, bin 43'ten, bin 768'e yükseldi" dedi.

Gündüz, İMKB'de işlem gören toplam 22 GYO bulunduğunu belirterek, "Akfen GYO, borsaya 23'üncü GYO şirketi olarak girecek. Net aktif değer büyüklüğü olarak borsanın yedinci büyük GYO'su olacağız" açıklaması yaptı.

OTELLERİ ACCOR S.A. İŞLETECEK

Akfen GYO'nun Türkiye'de, özellikle ekonomik şehir otelciliğine odaklanan tek Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olduğunu söyleyen Gündüz, bütün projelerini, Avrupa'nın zincir otel grubu olan Accor S.A. ile 2005 yılında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına çerçevesinde gerçekleştirdiklerini, bu stratejik ortaklığın ise Novotel ve İbis otel markalarında bir münhasırlık getirdiğini kaydederek, "Biz otel işinde sadece Accor S.A. ile çalışabiliyoruz. Accor'da bu iki markada yatırımcı olarak Türkiye'de sadece bizimle çalışabiliyor. Novotel ve İbis otel markalı otelleri tamamladıkça, uzun dönemli kira sözleşmeleri ile bu otelleri açılışı ve işletmesi için Accor S.A. devrediyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Gündüz, 2015 yılı sonuna kadar toplam 22 otel ve bir ofis portföyüne ulaşmış olacaklarını bildirdi. Gündüz, "Bu projeler tamamlandığında toplam 22 otelle, 4 bin 252 oda sayısına ve bir ofislik gayrimenkul portföyüne sahip olacağız. Akfen GYO'nun Türkiye'de devam eden otel portföyü sekiz şehirde konumlanmış durumda. Hali hazırda devam eden üç oteli, yıl sonunda tamamlayıp, Accor'a işletmeye açması için devretmeyi planlıyoruz. Rusya'da ise devam eden dört projemiz, dört farklı şehirde konumlandı. Bu şehirlerin tamamı, 2018 Dünya Futbol Şampiyonasının oynanacağı şehirler arasında" dedi. Gündüz, Rusya'daki ofisin ise Accor tarafından işletilmeyeceğini sözlerine ekledi.

HALKA ARZ BÜYÜKLÜĞÜ 110 MİLYON TL İLE 150 MİLYON TL ARASINDA OLACAK

Oyak Yatırım Kurumsal Finansman Grup Müdürü Buğra Baban ise Akfen GYO'nun halka arz öncesi sermayesinin 138 milyon TL olduğunu, halka arz sonrası çıkarılmış sermayenin 184 milyon TL olacağını bildirdi. Baban, Akfen GYO'nun halka arzına ilişkin şu bilgileri verdi:

"8 milyon 117 bin 500 hisse, Akfen Holding'in sahip olduğu hisselerden satılacak. Yeterli talep oluşursa 8 milyon 117 bin 625 hissenin de ek satış kapsamında halka arzı söz konusu olabilecek. Toplam arz büyüklüğü ek satış hariç, yüzde 29.41'lik halka açıklık oranına sahip olacak. Halka arz fiyat aralığını ise 2,05 - 2,50 TL arasında belirledik. Hisselerin yüzde 50'si yurt dışı kurumsal yatırımcı, yüzde 39'u yurt içi bireysel yatırımcı, yüzde 10'unu yurt içi kurumsal yatırımcı ve yüzde 1'ini Akfen Grup çalışanlarına yönelik olacak. Başarılı bir halka arz olacağını düşünüyoruz."

Halka arzdan gelir beklentisine ilişkin olarak Baban, "Gerçekleşecek fiyat aralığı, halka açıklık oranına göre 110 milyon TL ile 150 milyon TL arasında değişecek bir halka arz büyüklüğünden bahsediyoruz" dedi.

HALKA ARZ GELİRİ YATIRIMLARDA KULLANILACAK

Bir soru üzerine Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, iki haftalık Avrupa'yı kapsayan bir roadshow programları olduğunu, gelen ilgiden son derece memnun olduklarını dile getirdi. Halka arz gelirinin nerede kullanılacağı konusunda Güçsav, "Ek satış gerçekleşmezse toplam arzın yüzde 85'i, ek satışın gerçekleşmesi durumunda toplam arzın yüzde 70'i şirkete sermaye olarak girecek. Dolayısıyla gelir, hem Türkiye, hem Rusya'da devam eden yatırımlarımızda kullanılacak" dedi. Güçsav, Accor S.A ile münhasırlık anlaşmalarına ilişkin bir soruya, "Münhasırlık anlaşması, yenilenmese bile mevcut otellerde 25 yıl sürüyor" yanıtını verdi.

“İKİNCİ FAT FİNGER OLURSA, EYÜP SULTAN'A GİTMEMİZ GEREKİR”


Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz ise yönetim kurulu kararına göre, dağıtılabilir karın yüzde 50'sini temettü olarak dağıtmayı planladıklarını ancak, 2013 yılına kadar dağıtılabilir kar çıkmayacağını belirterek, "2013'den sonra kesinlikle düşünüyoruz" dedi.

Bir soru üzerine Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, fat finger (tombul parmak) olayının bir talihsizlik olduğunu belirterek, "Eğer ikinci defa da bizi bulursa, artık Eyüp Sultan'a gitmemiz gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Toplantı sonunda gazetecilerle ayaküstü sohbet eden Akın, gazetecilerin soruları üzerine Kanal İstanbul'un başlamasının 4-5 yıl alabileceğini söyledi. Gazetecilerin, "Talip olur musunuz" şeklindeki sorusuna Akın, "Bir kere başlasın; çok kişi talip olur" demekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!