Akbil yurt dışına açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Akbil yurt dışına açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2005 13:24

İstanbul'da 4.5 milyon kişinin kullandığı akıllı bilet sistemi (Akbil), İstanbul Belediyesi'nin teklifi uygun bulunursa, Güney Afrika demiryollarında da kullanılacak.

Haberin Devamı

İstanbul Belediyeler Bilgi İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (Belbim) Genel Müdürü Adnan Şahin, Akbil'in, Türk mühendisler tarafından 1995 yılında üzerinde çalışılmaya başlanan bir sistem olduğunu ve 1996 yılından bu yana İstanbul'da yaygın şekilde kullanıldığını söyledi.

Akbil sisteminin İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin değişik illerinde de kullanılması için çalışma içinde olduklarını anlatan Şahin, Antalya ve Kocaeli Belediyeleri ile görüşmelerinin devam ettiğini, bu illerin de yakında Akbil sistemine geçebileceğini söyledi.

GÜNEY AFRİKA DEMİRYOLLARI İÇİN TEKLİF VERİLDİ

Akbil uygulamasının yurt içinde olduğu kadar, yurt dışında da kullanımı konusunda girişimleri bulunduğunu belirten Şahin, “Akbil'in Güney Afrika'da demiryollarında kullanımına ilişkin teklif verdik. 15 milyon dolarlık proje teklifimizin kabul edilmesi durumunda Akbil sistemini Güney Afrika'ya taşıyacağız” dedi.

Haberin Devamı

Projeye, yazılım konusunda çözüm ortağı olarak girdiklerini anlatan Şahin, şunları söyledi:

“Güney Afrika devlet demiryolları çok büyük bir ağa sahip. Şu anda demiryolları için modernizasyon projesi üzerinde çalışıyorlar. Ülkede yerel firmalarla bir konsorsiyum oluşturuldu. Bu konsorsiyumun yazılım kısmını Belbim oluşturacak. Belbim'in Akbil uygulaması onlar tarafından çok uygun bulundu. Konsorsiyuma talip olduk. İlk verilen teklifler değerlendirildi. 17 firma girdi bu işe, 5 firma yeterlilik aldı. Yapılan çalışmalar sonucu teknik olarak en kıymetli firma, Belbim seçildi. Biz şu anda cevap bekliyoruz.”

Aynı zamanda Kazakistan'ın Almatı şehrinde de çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, “Belediye ile birlikte Akbil uygulamasının bir benzerini orada uygulamak için bir teklif verdik. Prensipte anlaştık, cevap bekliyoruz. Bunlar uluslararası projeler olduğu için çok kısa zamanda hayata geçemiyor” diye konuştu.

"AKILLI YOL VE DURAK SİSTEMİNE GEÇECEĞİZ"

Yakın bir zamanda “Akıllı yol ve durak” sistemine geçmeyi planladıklarını belirten Şahin, bu sistem sayesinde durakta bekleyen yolcuların, otobüsler hareket halindeyken otobüslerin nereden nereye gittiğini, kaç dakika sonra durakta olacaklarını gösteren sistemden yararlanabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bu bilgiler ışığında gerekirse yeni seferlerin konulabileceğini, otobüsün farklı bir güzergaha kaydırılabileceğini anlatan Şahin, sistem konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

SİNEMADA, MAÇTA AKBİL KULLANIMI

Adnan Şahin, 2005 yılı sonunda Akbil kullananların sayısını 5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Akbil uygulamasını daha geliştirmek istediklerini belirten Şahin, ”aynı zamanda Akbil'i ön ödemeli biletin ötesinde, sosyal amaçlı kullanımı, sinema ve tiyatroda, futbol maçında kullanımı, meyve suyu makinelerinde, maaş ödemelerinde de kullanılabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bunu da en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!