Akbank, Sabancı Bank’ı Kazaklara satıyor

Güncelleme Tarihi:

Akbank, Sabancı Bank’ı Kazaklara satıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

Sabancı Grubu, İngiltere’de sahibi olduğu Sabancı Bank Plc’yi Kazak sermayeli Meridian Capital Limited bünyesindeki Capital Development Bank Holdings’e satıyor. Banka, Şevket Sabancı’nın girişimleri ile 1981 yılında, ’Türkiye’nin yurtdışındaki ilk bankası’ unvanı ile faaliyete geçmişti.

SABANCI Grubu, 1981 yılında Türkiye’nin yurtdışındaki ilk bankası olarak kurulan İngiltere’deki Sabancı Bank Plc.’deki hisselerinin tamamını Kazak sermayeli Capital Development Bank Holdings Ltd’ye satıyor. Akbank’tan dün İMKB’ye gönderilen açıklamada Akbank’ın, İngiltere’deki ortaklığı Sabancı Bank Plc.’deki yüzde 65 hissesinin, Capital Development Bank Holdings Ltd’ye satılmasına yönelik hisse satın alma sözleşmesi imzaladığı bildirildi. Açıklamada, Sabancı Bank Plc’deki yüzde 65 oranındaki hisselerin tamamının Meridian Capital Limited’in bağlı ortaklığı olan Capital Development Bank Holdings Ltd’ye satılmasına yönelik hisse satın alma sözleşmesine imza atıldığı belirtilerek, aynı sözleşme kapsamında, yüzde 35 oranındaki hissesiyle diğer ortak Universal Trading (Jersey) Limited’in de hisselerini satacağı kaydedildi.

YÜZDE 100’Ü SATILIYOR:

Universal Trading (Jersey) Limited, Sabancı Grubu tarafından Jersey Adası’nda kurulan bir yatırım şirketi. Böylece hisse satım görüşmeleri olumlu sonuçlanırsa, Sabancı Grubu Sabancı Bank Plc’den tamamen çekilmiş olacak. Hisselerin satış bedelinin, Sabancı Bank Plc’nin satış işleminin tamamlanma tarihindeki düzeltilmiş net aktif değeri esası üzerinden belirleneceği ve satış karı oluşması halinde kar tutarının sermayeye ekleneceği dile getirilen Akbank açıklamasında, satış işleminin, İngiltere’de Financial Services Authority ve diğer yetkili mercilerden izin alınmasının ardından tamamlanacağı bildirildi.

114 MİLYON STERLİN:

1981 yılında Şevket Sabancı’nın girişimleri ile kurulan Sabancı Bank Plc’nin 2005’in Nisan ayına kadar sermayesinin yüzde 37’si Akbank’a, yüzde 35’i Sabancı Holding’in Jersey’deki Universal Trading şirketine, yüzde 24’ü Hacı Ömer Sabancı Holding’e ve yüzde 4’ü de Exsa’ya aitti. 2005’in Nisan ayında Akbank, Hacı Ömer Sabancı Holding’e ait yüzde 24’lük hisse ile Exsa’ya ait yüzde 4’lük hisseyi toplam 32 milyon sterline satın almıştı. 2005’in nisan ayındaki bu satış işleminde oluşan fiyat dikkate alındığında, o tarih itibarıyla Sabancı Bank Plc’nin tamamının değeri 114 milyon sterlin düzeyindeydi.

Formül aranıyordu

SABANCI Grubu ve Akbank, İngiltere’deki Sabancı Bank Plc.’yi elden çıkartmak için uzun süredir çalışma yapıyordu. Bu çalışmalar sırasında, zaman zaman bankanın satılamaması durumunda faliyetine tamamen son verilmesi bile gündeme gelmişti. Bu süreçte, Sabancı Bank Plc’nin Akbank’ın Hollanda’da kurduğu Akbank International N.V.’nin bir şubesi haline getirilmesi de düşünülmüştü.

Satın alma veya ortaklık öncesi sadeleşme operasyonu

AKBANK
’ın son olarak Sabancı Bank Plc’deki hisselerinin tamamını da satması, bankanın hazırlığını yaptığı ortaklık veya satın alma operasyonu öncesi bir ’sadeleşme’ operasyonu olarak yorumlanıyor. Akbank, bu sadeleşme sürecini, bankanın kurucu hisselerini satın alarak başlatmıştı. Daha sonra da finansal olsun, olmasın iştirak hisselerini elden çıkartmaya başlayan Akbank, önceki gün de Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndaki (TSKB) yüzde 6.45 oranındaki payı ile Ak Emeklilik’deki yüzde 73.41’lik hissesini satacağını açıklamıştı. Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, bankanın "ortaklık, satın alma ve işbirliği" konusundaki kararını resmen duyurmasından kısa süre önce verdiği bir demeçte, "4 milyar YTL serbest kaynağımız var. Banka alma fırsatlarını da değerlendirebiliriz" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!