Akbank: Birkaç banka alabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Akbank: Birkaç banka alabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

AKBANK Genel Müdürü Özen Göksel, ‘‘Yabancı bankalardan gelecek ortaklık tekliflerine açığız. Pazar payımızı artıracak bir veya birkaç bankanın satın alınması gündemimizde’’ dedi.

AKBANK Genel Müdürü Özen Göksel, yabancı bankalardan gelecek ortaklık tekliflerine ilgi duyduklarını, yurtiçinde de bir veya birkaç bankanın satın alınmasının gündemlerinde bulunduğunu bildirdi.

Göksel, düzenlediği basın toplantısında, Akbank'ın 1999 yılı faaliyet sonuçlarını değerlendirdi, 2000'li yıllar için geliştirdiği strateji ve hedeflerini açıkladı.

Göksel, Akbank'ın 2000'li yıllar için geliştirdiği strateji vehedeflerini açıklarken de, günümüzde yeni ortaklıklar ve birleşmelerleşirketlerin büyümesi ve bu yolla pazar paylarını yükseltmelerinin önem kazandığına dikkati çekti.

Sabancı Holding olarak yabancı ortaklıklar kurmakta ve bunları yönetmekte son derece tecrübeli olduklarını hatırlatan Göksel, şöyle devam etti:

‘‘Akbank'ın özkaynağını yükseltecek, pazar payını artıracak yurtdışı piyasalarla ilişkilerini gelişterecek, sonuçta bankamıza ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak yabancı bankalardan gelecek tekliflere ilgili duyduğumuzu ve değerlendirmeye alacağımız belirtmek isterim. Özkaynağımızın büyüklüğünün verdiği olanaklarla pazar payımızı artıracak, özellikle aktif kalitesi iyi bir veya birkaç bankanın satın alınması gündemimizdedir. Halen Mevduat Sigortası Fonu'nun idaresinde bulunan bankaların satış yönteminin belirlenmesinden sonra, bu bankalarla ilgilenilebileceği gibi diğer bankalarla ilgili uygun koşullardaki teklifleri de değerlendirebiliriz.’’

Göksel, Fon'daki bankaların satış yönteminin ne olması gerektiğinin sorulması üzerine de, bu bankalarda yüksek oranda ‘‘batak, donmuş’’ alacak bulunduğuna işaret ederek, öncelikle bunların ayıklandıktan sonra bir görüş belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Özen Göksel, ‘‘Açık artırma mı olacak, yoksa paraya bakmadan bankaları ekonomiye kazandıracak bir grup mu seçilecek, belirlenmesi gerekiyor. Fon yönetiminden açıklama bekliyoruz’’ dedi.

Akbank'ın net kárı 318 trilyon lira

AKBANK Genel Müdürü Özen Göksel, ekonomik durgunluk, belirsizlik ve deprem felaketi gibi olumsuz faktörlere rağmen Akbank'ın 1999 yılında büyüme ve kárlılığını korumayı başardığını belirtti. Göksel, 1998 yılına göre toplam mevduatın, yüzde 81'lik artışla 2.6 katrilyon liraya, özkaynakların yüzde 68'lik büyümeyle 758 trilyon liraya, toplam aktiflerin yüzde 81'lik artışla 4.3 katrilyon liraya ulaştığını kaydetti.

Brüt kárın yüzde 66 artışla 477 trilyon liraya, vergi sonrası karınise yüzde 60.9 büyüyerek 318 trilyon liraya çıktığını anlatan Göksel, deprem dolayısıyla ödemek zorunda kaldıkları 46 trilyon lira tutarındaki ek verginin, 1999 yılı kárını bu miktarda azalttığını vurguladı.

Göksel, elde ettikleri brüt kára göre, geçen yıl günlük karın1.3 trilyon lira, iş günü karının ise 2 trilyon lira olarak gerçekleştiğini söyledi. Göksel, geçici vergi olarak da dün 122 trilyon lira vergi ödediklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!