Akaryakıt Fiyat Ä°stikrar Payı ÖTV'ye dahil oldu

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı ÖTVye dahil oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2002 11:49

Akaryakıt ürünleri fiyatlandırmasında alınan Akaryakıt Fiyat İstikrar payı, ÖTV'ye dahil oldu.

Haberin Devamı

Özel tüketim vergisi'nin 1 AÄŸustos tarihinde yürürlüğe girecek olması nedeniyle, hampetrol ve petrol ürünlerinin alım, satım, fiyatlandırma esasları ile akaryakıt fiyat istikrar payı alınmasına hakkında Karar'da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi. Â

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Bakanlar Kurulu'nun hampetrol ve petrol ürünlerinin alım, satım, fiyatlandırma esasları ile akaryakıt fiyat istikrar payı alınmasına hakkında Karar'da değişiklik yapılmasına dair Karar yer aldı.

Karar uyarınca, ''akaryakıt fiyat istikrar payı alınması'', '' ve pay'', ''ve payın'' ibareleri, ''vergi (ÖTV)'', ''verginin'' şeklinde değiştirildi.

Karar kapsamında deÄŸerlendirilen akaryakıt ürünleri, benzinler (kurÅŸunsuz, süper, normal), motorin, gazyağı, marine diesel, jet yakıtı, kalorifer yakıtı, fueloiller, LPG (tüplü, sanayi, dökme, otogaz) olarak sıralandı.Â

Haberin Devamı

Rafinerilerin, akaryakıt ve LPG dağıtım kuruluşlarının, ithalatçı kuruluş ve şirketlerin her türlü defter ve kayıtları ve tüm belgeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından denetlenecek.

Rafinerileri, akaryakıt ve LPG dağıtım kuruluşları, ithalatçı kuruluş ve şirketler Bakanlığın yetkili ve görevli elemanlarına gerekli her türlü kayıt ve belgeyi göstermek ve bilgileri vermek ile yükümlü olacak.

Bu kararla ilgili başvuru, takip, kontrol ve değerlendirme hususları, Bakanlığa bağlı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) tarafından yürütülecek. Talep edilen bilgi ve belgelerin süresi içersinde PİGM gönderilmemesi halinde idari tedbirlere başvurulacak.

Tasfiye edilen Akaryakıt Fiyat Ä°stikrar Fonu ile yürürlükten kaldırılan Akaryakıt Ä°stikrar Payı'na ait tahsil edilemeyen veya sonradan tespit edilen her türlü hak, alacak ve gelir ile Akaryakıt Fiyat Ä°stikrar Fonu Payının her türlü yükümlülükleri hakkında, ilgili Kanun hükümlerine göre iÅŸlem yapılacak.Â

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ'NİN UYGULAMA ESASLARI BELİRLENDİ

ÖTV'ye tabi tutulacak mallar, 4 ayrı listede düzenlenecek. 1 sayılı listede petrol ürünleri ve doğalgaz türevleri, 2 sayılı listede taşıtlar, 3 sayılı listede kolalı gazoz, alkollü içkiler, sigara ve diğer tütün mamulleri, 4 sayılı listede de daha önce yüzde 26 ve 40'lık KDV listesine giren ürünler bulunacak.

Haberin Devamı

İthalat ve imalat aşamasında alınacak olan ÖTV'de mükellefin Türkiye'de ikametgah ve işyerinin bulunmaması hallerinde, malı teslim alanlar veya adına hareket edenler de müteselsilen sorumlu tutulacak.

İhracat ve diplomatik istisnanın yanısıra, petrol arama faaliyetleri, Türk va Kurumu alımları, malul ve sakatlara mahsus taşıt araçları, güvenlik kuruluşlarının silah alımları, kamu kurumlarına bedelsiz teslimler ve askeri amaçlı istisnalar ile de  bazı alım ve uygulamalar ÖTV kapsamı dışında kalacak.

SOLVENT Ä°NDÄ°RÄ°MÄ°
 
ÖTV'de imalatçıLara yönelik solvent indiriminden sanayi sicil belgesine haiz imalatçılar yararlanacak. Bu durumdaki imalatçılar, B cetvelinde sayılan malları ithalatçı ya da rafineriden alırken, talep ve taahhütname ile birlikte sanayi sicili belgesinin örneğini ÖTV mükellefine verecek.

Haberin Devamı

ÖTV mükellefleri de bu kapsamda teslim ettikleri mallar için, Bakanlar Kurulu'nun ürünün bu amaçla kullanımına ilişkin belirlediği tutara göre ÖTV rakamını hesaplayacak. Tecil edilmesi öngörülen tutar, 12 aylık gecikme faizi tutarı toplamı kadar teminat verilecek tecil edilecek, kalan kısım tahsil edilecek.
  Â
Genel ve katma bütçeli idareler ile il özel idareleri ve sermayesinin yüzde 51 veya daha fazlası bunlara ait olan kuruluşlardan teminat aranmayacak.

Vergisi tecil edilerek satın alınan malların, bu tarihten itibaren 12 ay içinde imalatçı tarafından üretimde kullanıldığının, söz konusu süreyi takip eden 6 ay içinde yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen üretim raporu ile belgelenmesi durumunda tecil edilen vergi silinecek ve teminat da çözülecek.

Haberin Devamı

Bu arada ÖTV kapsamına giren malların ihraç edilmek üzere ihracatçılara tesliminde hesaplanan ÖTV'nin ihracatçıdan tahsil edilmemesi şartıyla, mükelleflerin talebi üzerine tecil edilmesi de mümkün olabilecek. Bu uygulama, ihracatçının doğrudan ÖTV mükelleflerinden satın aldığı mallar için sözkonusu olabilecek.

VERGÄ° MATRAHI
 
Uygulama Tebliği'ne göre, ÖTV, KDV matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edecek. KDV matrahının teslim veya ithal edilen malın bedeli ile birlikte vergi, resim, harç, pay ve fon gibi unsurları da kapsaması nedeniyle KDV matrahına, ÖTV de dahil olacak.
  Â
1 sayılı listedeki malların tesliminde vergilendirme dönemi her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan ikinci dönem olacak. Diğer mal gruplarının vergilendirme dönemi ise faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemi olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

ÖTV, mükellefin yazılı beyanı üzerine tarh olunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!