AİHM’den Süzer’e büyük ikramiye

Güncelleme Tarihi:

AİHM’den Süzer’e büyük ikramiye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 00:00

AİHM, BDDK’nın 2001 krizinde Kentbank’a el koymasıyla ilgili Mustafa Süzer’in yaptığı şikâyeti haklı buldu. Mahkeme, Türkiye’nin Danıştay kararına rağmen ‘adil yargılanma, malk ve mülkiyeti koruma hakkı’nı ihlal ettiğine hükmetti.

Haberin Devamı

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Süzer Grubu Onursal Başkanı Mustafa Süzer’in, hisselerinin büyük bir çoğunluğuna sahip olduğu Kentbank’a, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulmasıyla ilgili yaptığı şikayet başvurusunu haklı buldu. AİHM, Süzer’in başvurusuyla ilgili olarak, “Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkı ile mal ve mülkiyetin korunma hakkıyla ilgili sözleşmelerini ihlal ettiğine” hükmetti. Böylelikle Türkiye, BDDK tarafından el konulan bankalarla ilgili olarak AİHM gündemine taşınmış ilk davayı kaybetmiş oldu.

İNSAN HAKLARI İHLALİ

Strasbourg mahkemesi, Süzer Grubu lehine daha önce alınmış Danıştay kararının bağlayıcı olmasına rağmen, gereğini yapılmamasını insan hakları ihlali olarak yorumladı. Bankaya el konulması ve Danıştay kararlarına uyulmaması yüzünden Süzer’in mağdur olduğuna hükmeden AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1’inci protokolünün 1’inci maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Haberin Devamı

TAZMİNAT 6 AY SONRA

AİHM, davanın tazminata ilişkin kararını ileri bir tarihe bıraktı. Taraflara konunun “dostane” çözümü için 6 aylık bir süre veren AİHM, bu süre içinde anlaşma sağlanamazsa, tazminat miktarını duyuracak. Süzer Grubu karara ilişkin açıklamasında, “Grup olarak Kentbank sürecinde haklılığımızın bu kez de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce tescil edilmiş olmasından memnuniyet duymaktayız” ifadesini kullandı. Açıklamada şöyle denildi: “Mahkeme kararlarının gereklerine duyduğumuz saygı içinde yetkili makamlarla bundan sonra her konuda mutabakat sağlamak yönünde her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Konunun, Mahkeme tarafından verilen 6 aylık süre içerisinde çözüme ulaşacağına inanıyoruz.”

Maddi tazminat değil özür talep ediyor

AİHM, Türk hükümetinin, davacılar hakkında “sorumsuz ve yasadışı faaliyetleriyle Kentbank’ı kendileri tehlikeye attılar” tezini tamamen geri çevirdi. Manevi tazminat olarak “Türk hükümetinden resmi özür” talep eden davacılar, mahkeme masrafı olarak da, 722 bin Euro istemişlerdi. Süzer Grubu’ndan yapılan açıklamada “Süzer Grubu, Türkiye Cumhuriyeti’nden bir maddi tazminat beklentisi içerisinde olmamıştır ve olmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

2005’te mahkemeye başvurdu

MUSTAFA Süzer ve bankanın diğer ortağı Eksen Holding, 2005 yılında AİHM’ye yaptığı başvuruda, devletin haksız yere Kentbank’a el koyduğunu iddia etmiş, Türkiye’den yaklaşık 4 milyar 132 milyon 753 bin 484 dolar tazminat talebinde bulunmuştu.

BDDK, 2001 krizi sürecinde aynı yılda Kentbank’a el konularak fona devredilmesini kararlaştırmıştı.

1991 yılında Mustafa Süzer ve Süzer Holding tarafından kurulan Kentbank, 2000 yılında patlak veren krizde ciddi bir şekilde sarsılmıştı.

Öz kaynakları süratle eriyince Kentbank, 15 Mart 2001’de yakın izlemeye alınmış, beklenen iyileşme gerçekleşmeyince 2001 yılı Temmuz ayında TMSF’ye  devredilmişti.

Haberin Devamı

Bankalar yeminli murakıpları tarafından hazırlanan raporlarda, bankanın mali yapısındaki sorunların temel nedeninin grup kredileri olduğu belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!