Ağzı olan konuşamıyor!

Güncelleme Tarihi:

Ağzı olan konuşamıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

BP reklamında, ‘‘Ne diyorsak o’’ diyen kamyoncu Burhan Kocataş, birkaç gösterimde Türkiye'nin gündemine oturdu. Ancak, reklamın yaratıcısı Ali Tara, kamyoncu Kocataş'a konuşma yasağı koydu. Böylece, reklamdaki ‘‘Ağzı olan konuşuyor’’ mesajı, gerçekte ‘‘Ağzı olan konuşamıyor’’a dönüştü.

BP'nin reklam filminde Türk ve dünya meseleleri üzerine kamyonuna aldığı gezginlere nasihatlar veren, ‘‘Neyin profesyoneli dersen hayatın profesyoneli’’ gibi yeni felsefi terimleri günlük yaşantımıza sokan kamyoncu, kısa sürede dikkatleri çekti.

‘‘Bu ülkede gündemi kamyoncular belirliyor’’ diyerek Türkiye'yi sarsan Susurluk kazasına da göndermeler yapan reklam filminde rol alan kamyoncu hakkında bilgi edinmek pek mümkün olamıyor. Reklam filminin yönetmenliğini üstlenen Ali Tara'nın kamyoncuya konuşma yasağı getirmesi, her akşam ekrana gelen, bir dakika otuz yedi saniye gibi hayli uzun sayılabilecek reklamdaki kamyoncunun gizemini daha da artırıyor.

Final bölümünde ‘‘ne diyorsak o’’ cümlesinin halk arasında slogana dönüştüğü kamyoncu hakkında tek bilgi adının Burhan Kocataş olduğu ve bir süre kamyon kullandığı. Şimdi yaptığı işi sır gibi saklayan Burhan Kocataş, önümüzdeki günlerde yeni bir reklam filmi için yine Ali Tara yönetiminde kamera karşısına geçecek.

Televizyon ekranlarında izlediğimiz, radyolarda mesajlarını duyduğumuz reklamın öyküsü ise şöyle:

‘‘Gıpgıcır bir kamyon, kilosu yerinde, dazlak, bıyıklı şoförü. Biraz asabi... İlk harekette kamyonun kapı koluna tam ulaşamıyor. Ama bir sonraki hamlede şoför mahallinde. Ondan sonra başlıyor konuşmaya, hiç susmamacasına. Ancak tek başına değil, sürekli konukları var, otostop çeken, arabası yolda kalan -onun böyle bir sorunu hiç olmuyor-, köylüler, gençler, seyahate çıkmış çiftler, turistler... Hepsine de anlatıyor işinin ne kadar önemli olduğunu ve motorda kullandığı yağın kalitesini. Sadece işini ve yağını değil, ülke sorunları üzerine de laflıyor. Bir cümlelik ama koca koca, okumuş etmiş adamların yığınla sözcük arasında veremediği mesajları vererek. Kısacası ne diyorlarsa o...’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!