Afrika’yı Türkler aydınlatacak!

Güncelleme Tarihi:

Afrika’yı Türkler aydınlatacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2017 20:12

Türkiye’de rekabet gücü azalan fuel-oil ve gaz motorlu santrallerini Afrika’ya taşıyan Aksa Enerji, Gana ile yaptığı anlaşmalar kapsamında ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 15’ini karşılayacak. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, “Gana, Madagaskar ve Mali ile yaptığımız anlaşmalarla Afrika’da varlığımızı pekiştirdik. Yurtdışına açılırken acil enerji ihtiyacı olan ülkeleri hedefledik” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE enerji sektöründeki arz fazlası nedeniyle yurtiçinde rekabet şansı azalan enerji santrallerini, yurtdışında döviz bazlı getiri sağlayacak projelerde değerlendirmeye çalışan Aksa Enerji, Afrika ülkelerini markaja aldı. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, bu kapsamda Gana’da başladıkları 370 megavatlık (MW) santral yatırımı ile, ülkenin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 15’ini karşılayacaklarını söylüyor. Uygun, Van ve Siirt’teki santrallarını kapattıklarını, bu santrallardaki ekipmanları yurtdışına döviz bazlı getiri sağlayabilecekleri lokasyonlara taşımaya çalıştıklarını belirtiyor.

İLK YATIRIM GANA’YA

Uygun’un verdiği bilgilere göre, şirketin Afrika’daki ilk yatırımı olan Gana Cumhuriyeti’ndeki fuel-oil santralinin 140 MW kurulu güçteki ilk bölümü üretime başladı. 370 MW’lık santralın geriye kalan bölümlerinin de peyderpey devreye alınması planlanıyor. Santralın geri kalan bölümlerinin de üretime başlaması ile, ülkenin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 15’ini karşılaması öngörülüyor. Santralde üretilecek elektriğin tamamı, Gana’ya alım garantili olarak döviz bazlı fiyat üzerinden uzun vadeli enerji satış anlaşması ile satılacak. Gana Santralı’nın ardından Madagaskar ve Mali Cumhuriyetlerinde de elektrik üretmek için gün saydıklarını belirten Uygun, “Gana, Madagaskar ve Mali ile yaptığımız garantili enerji satışı ve santral kurulumu anlaşmaları ile Afrika’da varlığımızı pekiştirdik. Bugün Sahra Altı Afrika ülkelerinde nüfusun yüzde 79’unun elektriğe erişimi hiç yok. Bu sebeple yurtdışına açılırken acil enerji ihtiyacı olan ülkeleri hedefledik” diyor. Ayrıca Gana’daki santralin, ileride gaz fiyatlarının düşmesi durumunda fuel-oil yerine yakıt olarak doğalgaza dönebileceğini de ekliyor.

Haberin Devamı

GARANTİLİ SATIŞ ANLAŞMASI

Uygun, şöyle konuşuyor: “Türkiye’de enerji sektöründeki arz fazlası nedeniyle boşa çıkmış gaz santralları portföyü var. Çoğu verimliliği düşük santrallar. Bugün çıksak bin MW civarında santral satın alabiliriz. 2015’te rotamızı ilk olarak acil enerji ihtiyacı olan Afrika’ya çevirdik. İlk olarak Gana ile anlaşma imzaladık. Santralda üretilecek elektriğin tamamı, Gana’ya alım garantili olarak dolar bazlı fiyat üzerinden uzun vadeli enerji satış anlaşması ile satılacak. Gana, Madagaskar ve Mali santrallarımızın tamamı döviz bazlı garantili satış anlaşmaları. Bu açıdan projeler ülkemize döviz girdisi de sağlayacak. Afrika’daki santrallarımızın inşaatında hali hazırda kendi portföyümüzdeki mevcut fuel-oil santrallarımızdaki ekipmanları kullandık. Bu sebeple yatırım tutarı çok düşük olurken, santralın faaliyete geçmesi için gerekli inşaat süresi de kısaldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!