Acıbadem Bulgaristan'ı 'iyi edecek'

Güncelleme Tarihi:

Acıbadem Bulgaristanı iyi edecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 16:34

Türkiye’de hızla büyüyen sağlık kuruluşları, yurtdışı yatırımlarını arttırdı. Bulgaristan’da 4 hastane ve 4 tıp merkezi alan Acıbadem Sağlık Grubu’nun Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, “Sırada Sırbistan ve Romanya var. Bir de Amsterdam’da bir hastane kuruyoruz. 5 yılda iki kat büyüyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yanı sıra özel sağlık hizmetinde yurtdışında da büyümeyi hedefleyen Acıbadem, Bulgaristan’ın en büyük sağlık kuruluşlarından Tokuda ve City Clinic’i satın aldı. 125 milyon Euro bedelle 4 hastane ve 4 tıp merkezinin devri dünkü imza töreniyle resmen gerçekleşti. Türkiye’de 25 yıldır özel sağlık hizmetleri sunan Acıbadem bu yatırımla Bulgaristan’ın en büyük sağlık grubu olurken, Irak ve Makedonya’dan sonra yurtdışındaki üçüncü yatırımını gerçekleştirmiş oldu. Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Bulgaristan’dan sonra Romanya ve Sırbistan’a da yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, “Sırbistan’da sıfırdan bir hastane kurmak üzere girişimlere başladık. Romanya’da da bir hastane grubu ile satın almak üzere görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Grubun bundan sonraki rotasının Batı Avrupa olduğunu kaydeden Aydınlar, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da tüm branşlarda hizmet verecek büyük bir sağlık merkezi kurmak üzere olduklarını da kaydetti. 

Haberin Devamı

3.5 MİLYON HASTA
Türkiye’de halen 16 hastane, 13 tıp merkezi ile hizmet verdikleri bilgisini paylaşan Aydınlar, Irak’ta ve Makedonya’da da birer hastaneleri olduğunu kaydetti. Grubun Bulgaristan’daki yatırımla birlikte hastane sayısının 22’ye, tıp merkezinin de 17’ye yükseldiğini belirten Aydınlar, geçen yıl 3.5 milyon hastaya hizmet verdiklerini bunun yüzde 10’un da yabancılardan oluştuğunu söyledi. 5 yıl içinde yurtdışı ve yurtiçi yatırımlarla birlikte iki kat büyümeyi hedeflediklerini belirten Aydınlar, “İstanbul’da Altunizade’de, Ataşehir’de, Kartal’da hastane inşaatlarının devam ediyor. Ayrıca Maslak’taki hastaneye de ek bina yapmaya başladık” dedi.

YÜKSEK KATMA DEĞER
Acıbadem bünyesinde kurdukları Uluslararası Hasta Merkezi’nde tüm dillerde hizmet verebilecek 220 kişilik ekipleri olduğunu söyleyen Aydınlar, şöyle devam etti: “Türkiye’de eskiden parası olanlar daha iyi sağlık hizmeti almak için yurtdışına giderdi. Ama şimdi biz işi tersine çevirdik. 24 ülkede temsilciliğimiz var. ABD’den bile hasta alıyoruz. Geçen yıl sadece biz 40 bin yabancı hastaya hizmet verdik. Sağlık turizmi ülke ekonomisi için çok büyük katma değer yaratıyor. Çünkü ithal girdisi neredeyse hiç yok. Hasta başına 8-10 bin dolar harcama yapılıyor ve bu paranın tamamına yakını ülkede kalıyor.”

Haberin Devamı

YABANCI HASTADA PATİNAJ ÇEKİYORUZ

TÜRKİYE’nin sağlık turizmi alanında önemli bir merkez olmasının gerçekçi bir hedef olduğunu kaydeden Mehmet Ali Aydınlar, şunları anlattı: “Sağlık turizminde son dönemde görülen artış ne yazık ki son 2 yılda özellikle terör ve kurdaki oynaklık gibi nedenlerle yerinde saymaya başladı. Yabancı hastada resmen patinaj yapıyoruz. Ancak Türkiye çok kaliteli ve yüksek standartta sağlık hizmeti veriliyor. Batı Avrupa dahil dünyanın THY’nin direk uçtuğu her yerden Türkiye’ye sağlık hizmeti için talep var. Eğer ciddi hatalar yapılmazsa Türkiye bölgesinin çok büyük bir sağlık merkezi haline gelir.”

SKG 9 YILDIR AYNI ÜCRETİ ÖDÜYOR

Haberin Devamı

HASTALARININ yüzde 10’unun yabancılardan, yüzde 10-15’inin de SGK’lı ve yüzde 60’ının da özel sağlık sigortalı hastalardan oluştuğunu söyleyen Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye’de sağlık sisteminin gelişmiş ülkelere göre çok daha iyi işlediğini belirtti. Bunda Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın 2002 sonrasında gerçekleştirdiği reformların payının büyük olduğunu kaydeden Aydınlar, şöyle devam etti: “Türkiye’deki sağlık birçok ülkede örnek alınacak seviyeye geldi. Aksayan bir tarafı var mı diye sorarsanız. Bana göre SGK’nın 9 yıldır özel hastaneleri ödediği ücretleri artırmaması bir sorun. Çünkü sektörde kârlılık zaten çok düşük, maliyetler artıyor. Maliyeti arttığı halde gelirlerini artıramayan hastaneler, kaliteden ödün vermek zorunda kalıyor ya da kayıtdışına itiliyor. Oysa SGK sağlık harcamasından çok ücret topluyor. Dolayısıyla bu anlamda kârda. Sağlıktan aldığını sağlığa harcaması sektöre büyük katkı sağlar.”

Haberin Devamı

RUSYA’DA DİREKTEN DÖNDÜK

YURTDIŞINDA büyüme hedefleri çerçevesinde kısa süre önce Rusya’da 3 hastane kurmak için son aşamaya geldiklerini kaydeden Mehmet Ali Aydınlar iki ülke arasındaki siyasi krizden sonra bu planlarını iptal ettiklerini söyledi. Aydınlar, “Rusya’da direkten döndük. Tam zamanında girişimleri sonlandırdık” dedi.

SİGORTA’DA DA BÜYÜYECEK

ACIBADEM Sağlık Sigortası’nda 500 bin kişiye ulaştıklarını belirten Mehmet Ali Aydınlar, “Türkiye’nin ikinci büyük sağlık sigortası şirketini haline geldik. 2 yıl içinde de lider olacağız. Sağlık sigortasında Bulgaristan’da da hizmet vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

20 BİN ÇALIŞAN

ACIBADEM Grubu yatırımları ile birlikte toplam 22 hastane ve 17 tıp merkezinde 2 bin 600 doktor ve 2 bin 600 hemşire olmak üzere yaklaşık 20 bin çalışanıyla sağlık hizmeti sunuyor. Acıbadem Grubu’nun ortaklığı bulunan International Healthcare Holding’in (IHH)Asya Pasifik bölgesindeki 8 büyük ülkede hastane ve sağlık yatırımları bulunuyor. IHH Healthcare Berhad, dünyanın ikinci büyük sağlık zinciri konumunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!