Acı gurbetten başarı hikayeleri çıktı, bu güç ‘Turbo Türkiye’ yapar

Güncelleme Tarihi:

Acı gurbetten başarı hikayeleri çıktı, bu güç ‘Turbo Türkiye’ yapar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 00:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “6 milyonluk Türk diasporası, dünyada kendini ispat etti. Acı gurbet hikayelerinden, küresel başarı hikayeleri çıktı. İhtiyacımız olan birlikte hareket etmek. Bu güç bizi ‘Turbo Türkiye’ yapar” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA Türk Girişimciler Kurultayı’nın açılışını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “6 milyonluk Türk Diasporası, bugün dünyada her alanda söz sahibi olmuş, kendini ispat etmiş durumda. Acı gurbet hikayelerinden, küresel başarı hikayeleri çıktı. Gurbette geçen 50 yılın öyküsü, Türk Diasporası’nın başarı portresidir. Bizim ihtiyacımız olan birlik beraberlikle hareket etmemiz. Bu güç bize neler yaptırmaz. Eğer birlik olursanız, bu güç bizi ‘Turbo Türkiye’ yapar” dedi.

Puzzle sendromu

Yurtdışındaki girişimcilerimizin yap-boza benzediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şu anki durumu ‘puzzle’a benzetti. Puzzle’ı yapmak için tüm parçalara sahip olduğumuzu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Dağınık olduğumuz için ortaya tek bir resim çıkartamıyoruz. Ben bu duruma ‘puzzle sendromu’ diyorum. Bu durumu aşmamız gerekiyor. Bizim birliğe ihtiyacımız var. Tüm girişimcilerimizi tek tek incelediğimde bunu hakikaten yapabileceklerini görüyorum.”

Haberin Devamı

Herkes Türkiye’yi örnek alıyor

Türkiye’nin, herkesin gıpta ile baktığı bir ülke haline geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Geçen hafta Columbia Üniversite’sinin rektörü ‘Küreselleşmeyi anlamak isteyen Türkiye’ye baksın’ dedi. 2010 yılında 1.7 milyar dolar insani yardım yapabilen bir Türkiye var artık. Yıllardır baskıcı rejimler altında ezilen Arap halkları Türkiye’den ilham alıyor. İşsiz kalan Yunan gençleri Türkiye’de iş arıyor. Türk Diasporası dünyada 10’uncu büyük diaspora. Türk’lerin Avrupa’da 140 bin işletmesi var ve 50 milyar Euro ciro yapıyorlar. Almanya’da 3 milyon Türk, 337 bin kişiye iş veriyor. Almanya’da girişimci olma oranı yüzde 1 iken, oradaki Türk kökenli vatandaşlarda bu oran yüzde 12’ye çıkıyor. 50 yılda bin 500 işçiden, 75 bin patron çıkardık.”

Asimile olmayın

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, “Bulunmuş olduğunuz ülkelerde, asimile olmayacaksınız, dilinizi ve dininizi asla unutmayacaksınız, o ülke vatandaşlığına geçerek, o ülkenin tüm siyaset ve ticaret kanallarına geçerek, o ülkelerde hesap soran ve oy veren konumda olacaksınız. Bunları yaptığımız zaman hiç bir güç, bu gücün karşısında duramayacak” dedi. Çağlayan, artık dünyada rekabet etmenin çok zor olduğunu, rekabetin biçimin ve usullerinin değişeceğini dile getirerek, dünyada artık büyük balığın küçük balığı yemediğini, hızlı balığın yavaş balığı yediğini söyledi.

Haberin Devamı

Geriliyorum, kasılıyorum

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nda konuşan Çağlayan, “Bugün Türkiye’nin yıllar önce borç alan, borç aldığı için emir alan ve emir aldığı için gündemi başka ülkeler tarafından belirlenen bir ülke olmaktan çıktı. Türkiye Avrupa başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde rol model olarak gösteriliyor. Gittiğim ülkelerde Türkiye’nin başarılarını iftihar edilerek, övünerek, gerilerek ve kasılarak gururla anlatıyorum. Esas olan bu başarıların sürekli hale getirilmesi” diye konuştu.

170 kişilik örgütle dünya Türklerine danışmanlık yapacak

BAŞBAKANLIK Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, 2010 yılında faaliyete başladıklarını belirterek, “Bir gün Türk bir girişimci ile karşılaştım. Ne yapacağını, önceliklerini bilmiyordu. Biz, asla 2 fotoğraf, ikametgah ve sabıka kaydı alan bürokrasiye boğulmuş bir kurum olmayacağız. Biz süreç ve sonuca odaklandık. Bir çok ülkede masalarımız var. Oralarda toplam 170 kişi girişimcilerimiz için çalışacak. Onlara danışmanlık edip yardımcı olacak. Bu 170 kişi de yurtdışında yaşamış, çalıştığı bölgenin sorunlarını biliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lobilerin çabalarını Türk diasporası etkisiz kılabilir

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bulunduğu ülkelerde ekonomik ve siyasal yaptırım gücüne sahip bir Türk diasporasının, sözde Ermeni soykırımı başta olmak üzere Türk dış politikasındaki temel sorunların, Ermeni ve Rum lobilerinin tasarrufuna bırakılması gibi olumsuz bir sonucu da ortadan kaldıracağını bildirdi. Bakan Yazıcı, Türkler’in, Türkiye ile bağlarını güçlendirmelerinin onları bulundukları ülkelerde daha da güçlü bir konuma getireceğini vurguladı.

Örgütlenelim, Maraş’ı Moskova’ya, Trabzon’u Tokyo’ya bağlayalım

TÜRKİYE’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefinde Türk Diasporasının çok etkili olacağını söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, “500 milyar dolar hedefimizi de sizinle yakalayabiliriz. Siz eskiden büyükelçilerimizdiniz. Bundan sonra ticaret neferliği de yapacaksınız. Anadolu’nun kılcal damarlarına kadar örgütlenmiş bir yapı kurabiliriz. Nevşehir’i Frankfurt’a, Maraş’ı Moskova’ya, Trabzon’u Tokyo’ya bağlayıp, sineji yaratalım. Elbetteki bu zaman istiyor ama Roma’da bir günde kurulmadı. Bizler de hasadı önümüzdeki 10 yılda toplamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

500 bin Türk, Fransız vatandaşı olursa Sarkozy çok daha farklı konuşur

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, “Bugün Fransa’nın Devlet Başkanı ekonomik krizin müsebbibi olmayı bir kenara bırakarak, kalkıp Ermeni meselesini eğer gündeme getiriyorsa, bunun arkasında yatan sebep tamamen iç siyasete yöneliktir. Sizlere soruyorum, Fransa’da 500 bin Ermeni varsa 500 bin de Türk vatandaşı var. Nedir o Ermenileri başarılı kılan şey. Oradaki Ermenilerin Fransız vatandaşlığına geçmiş olması ve oradaki ticaretin siyaseten tüm nüfuslarıyla girmesi. Bizim de 500 bin nüfusumuz var fakat 85-90 bin civarında vatandaşımız Fransız vatandaşı olmuş, vermiş olduğu oy sayısı o kadar. Türk Diaporasını gereğini yapsın.”

Haberin Devamı

Nasıl başardılar

14 yıl işçisi olduğu Alman şirketini satın aldı

SALİH Taşdirek’in hikayesi 1980’de Frankfurt Havaalanında çalışan babasının yanına gidişiyle başladı. Nevşehir Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü mezunu olan Taşdirek, Erbacher Kolb GMBH adlı emniyet kilitleri, güvenli giriş sistemleri üreten şirkette 14 yıl çalıştı ve 2004’te şirketi satın alarak patron koltuğuna oturdu.

Saddam’dan sonra 20 milyon dolarlık patron oldu

TÜRKMEN Eşref Vandavi, hikayesini şöyle anlatıyor: “Saddam yönteminde Türkmen haklarının tamamı yasaklanmıştı. Babam milliyetçi olduğu için tutuklandı. Cezası idamdan 20 yıl hapse çevirildi. Saddam’ın devrilmesiyle ben 3 tane şirket kurdum ve 2004 yılından beri 20 milyon dolar ciro yapıyorum.”

500 dolarlık telefon faturasıyla Sydney’de iki fabrika kurdu

1977’de Kıbrıs’tan Avustralya’ya göç eden Nevin Hüseyin,  çocukların bakımıyla da ilgilenerek ne iş yapabileceğini düşünmüş. Telefon rehberini alıp, firmaları arayama başlamış ve telefon faturası 500 dolar olmuş. Hüseyin “Bu başlangıç beni 500 bin dolarlık iş yapan bir fabrika patronluğuna getirdi” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!