Acar: Kur tansiyon hastasına benziyor

Güncelleme Tarihi:

Acar: Kur tansiyon hastasına benziyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2001 00:00


Doğuş Grubu İcra Komitesi Üyesi Aclan Acar, şu anda herkesin doların ne olduğu, euronun ne kadar çıktığının peşinde olduğu belirterek, "Kur ne oldu diye bakmamak lazım. Bu, tansiyon hastası bir insanın 2 dakikada bir tansiyonuna bakıp heyecanlanıp tansiyonunun yükselmesine benziyor. Panikle hareket etmemek lazım" dedi.
Haberin Devamı

Acar, "Ekonomide Yeniden Yapılanma: Reformlar ve Fırsatlar" başlıklı forumun "Ulusal Program" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, artık kriz yaşanmaması dileğinde bulundu, bundan sonra ileriye dönük neler yapılacağının tartışılmasını istediğini kaydetti.

Türkiye'nin çok ciddi bir değişim dönemi içinde bulunduğuna dikkat çeken Acar, programın başarılı olacağı görüşünü dile getirdi. Acar, "Her program başarılı olur. Dikkat edilmesi gereken, programın nasıl yönetildiğidir. Değişim yönetimi kolay değildir" dedi.

Aclan Acar, programın başarısının şeffaflık ve etkin yönetime bağlı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin artık kalıcı ve uzun vadeli yatırımcı arayışı içine gireceğini bildiren Acar, kamu bankalarının da bir misyon değişikliğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

PROGRAM UYARISI

Alliance Capital Global Risk Yönetimi Başkan Yardımcısı Daniel Hewitt de, sürekli izlediği Türkiye'nin şu anda tarihi bir noktada bulunduğunu ifade ederek, "Önemli bir dengenin ucundasınız. Mali krizden yeni çıktınız, dolayısıyla zayıfsınız" dedi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in programının çok iyi bir program olduğunu, programın yüzde 80'inin değil, yüzde 100'ünün uygulanması gerektiğini belirten Hewitt, "Programı tam anlamıyla uygularsanız garanti ederim çok iyi olacaksınız. Uygulamazsanız bir felaketle karşı karşıyasınız. Yani uygulamamanız halinde fena şeylerin olma ihtimali çok yüksek" diye konuştu.

Yüksek borç miktarına ve bankacılık sisteminin zayıflığına işaret eden Hewitt, dış piyasalardan 1.8 milyar dolar ilave kaynak sağlanması gerektiğini de söyledi. Hewitt, parasal programı da "çok zayıf" olarak niteledi.

"Bankaların bir kısmının çoktan kapatılması gerekirdi. Siz bankalarınızı çok korumuşsunuz" diyen Hewitt, bir soru üzerine de Türkiye'de "işe yaramayan, çalışmayan" ve "oldukça iyi" şeklinde 2 grup banka olduğunu iddia etti.

Programın uygulanabilirliği konusunda endişeleri olduğunu da söyleyen Hewitt, Türkiye'de kuvvetli bir makro ekonomik durum isteniyorsa, bu programın uygulaması gerektiği görüşünü tekrarladı.

ERSEL: İÇ BORÇ DÜŞÜRÜLMELİ

Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ersel ise Türkiye'nin ciddi bir iç borç yükü bulunduğuna işaret ederek, bu borcun döndürülmesi gerektiğini vurguladı. Ersel, şu anda kredibilitenin tam anlamıyla daha sağlanamadığını gördüklerini söyledi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş de, yeni programın doğru anlaşılması için yaşanılan krizin nedenlerine bakılması gerektiğini kaydetti.

Güneş, gelişmekte olan ülkelerde daha düşük bir iç borcun olması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de de durumun bu hale gelmesi gereğine dikkat çekti.

Hurşit Güneş, programın iki aşaması olan para ve döviz piyasasında istikrarın sağlanmasının önemini vurguladı.

Forumun başkanlığını yürüten CNBC Europe'dan Simon Hobbs, Türkiye'nin fırsatlarla dolu olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!