AB'ye engel

Güncelleme Tarihi:

ABye engel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 01:19

Maliye’nin ekimde yayımladığı araç kiralamasına getirilen tasarruf tedbirlerine ilk takılan Avrupa Birliği Bakanlığı oldu. Bakanlığın 19 makam aracı kiralama ihalesi aylık kiralama bedelinin yüzde 2 kasko bedelini aşması üzerine iptal edildi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği Bakanlığı’nın kiralamak istediği makam araçları, tasarruf tedbirlerine takıldı. Maliye Bakanlığı’nın ekim ayında getirdiği sınırlamaların ardından bakanlık, araç kiralamak için açtığı ihaleyi yeni tasarruf kurallarına uymadığı gerekçesiyle iptal etti. İptal edilen ihalede “makam aracı” kiralaması da yer alıyordu.

MAKAM ARACI DA VAR

AB Bakanlığı’nın iptal edilen ihalesi, 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihlerini kapsayan süreçte 19 makam aracının kiralanmasını içeriyordu. Araçların 17’sinde en az 1500 cc-en fazla 1600 cc, makam için kullanılacak yabancı menşeili araç için de en az 2000 cc, en fazla 3000 cc motor hacmi koşulu yer alıyordu. Bakanlık listesinde en az 2000 en fazla 2500 cc motor hacimli bir minibüsün kiralanması da bulunuyordu. 2014 ve daha üstü modellerden oluşacak olan araçlarda, klima, navigasyon cihazı ve araç takip sisteminin bulunması da isteniyordu. Şoförlü olarak kiralanacak araçlar için, “Şoförlerin işe geç gelmesi (en fazla 10 dakika) veya hiç gelmemesi halinde
personel, gidilecek yere ulaşım için ticari taksi kullanabilecek, taksiye ödenen ücret yükleniciden ceza beledilenden hariç tahsil edilecektir” kuralı da getirilmişti. Şartnameye göre, idare gerekli gördüğü takdirde ihtiyaca göre araç sayısını da artırabilecekti.

Haberin Devamı

TASARRUFA UYGUN DEĞİL

Ancak söz konusu ihale yine AB Bakanlığı tarafından iptal edildi. İptal gerekçesi ise Bakanlar Kurulu’nun aldığı tasarruf tedbirleri oldu. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ekim 2014 tarihinde kiralamalarla ilgili olarak yeni kurallar getirdiğine dikkat çeken bakanlık, “Yapılan değişikliğe göre, aylık kiralama giderleri yüzde 2 kasko bedelini geçemeyecektir. Bu ihalede aylık kiralama giderlerinin yüzde 2 kasko bedelini aşması nedeniyle ihale iptal edilmiştir” tebligatında bulundu ve durumu şirketlere bildirdi. Böylece yeni tasarruf tedbirleri nedeniyle ilk kez kamuda bir araç kiralama ihalesi de iptal edilmiş oldu.

KAMUYA 8 BİN 515 YENİ ARAÇ

GEÇTİĞİMİZ hafta Resmi Gazetede’de yayınlanan ve tasarruf tebdirleri öncesinde hazırlanan 2015 bütçesinde kamunun alacağı araçlar hakkında detaylar yer aldı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı geçtiğimiz seneye göre 4 araç fazla alacak. Bu araçlar arasında bir kamyon da yer alıyor. Bütçeye göre Anayasa Mahkemesi ve TBMM’ye bu yıl araç alınmayacak. Başbakanlığa alınacak araç sayısı ise 12 kat artıyor. Cumhuriyet Gazetesi’nde Çiğdem Toker’in yazısına göre, genel ve özel bütçeli kuruluşların sahip olacağı araç sayısı, toplamda 8 bin 515’e ulaşıyor. Cumhurbaşkanlığı makamına, 2015 bütçesinden 25 adet taşıt satın alınacak. 2014 bütesinde 19 araç alınan Başbakanlığa ise alınan araç sayısı 12 kat atışla 222 adete çıkıyor.

Haberin Devamı

ŞİKÂYET EDİYORLAR AMA UYACAKLAR

MALİYE Bakanı Memet Şimşek, uygulamaya koydukları yeni tedbirleri bütçe görüşmeleri sırasında mecliste anlatmıştı. Taşıt kiralama bedellerine sınırlamalar getirdiklerini anımsatan Şimşek, “Şu anda gelip, şikayet ediyorlar biliyor musunuz? ‘Biz buna sığdıramıyoruz’ diye ama sığdıracaksınız” açıklamasını yapmıştı. Şimşek, çok açık ve net bir düzenleme yaptıklarını ve bu konuda verilen bedel artırma yetkisini kullanmayacağını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!