Abdulkadir Küşin: Vergi iadesinde sahte faturaya dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Abdulkadir Küşin: Vergi iadesinde sahte faturaya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Abdulkadir KÜŞİN
Haberin Devamı

ÜCRETLİLER, vergi iadesi alabilmek için yıl içinde yaptıkları gıda, giyim, sağlık, eğitim ve kira harcamalarına ait yazarkasa fişleri ve faturaları, ocak ayının yirmisine kadar çalıştıkları kurumun muhasebesine teslim edecekler.

Vergi iadesi alacak ücretliler ve şirket muhasebelerinin, fiş ve faturaların sahteliği konusunda bu yıl çok daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor.

Özellikle geçtiğimiz yıldan itibaren vergi iade belgelerinin Maliye tarafından çok ciddi olarak incelendiğini ve binlerce sahte belgenin tespit edilerek para cezası kesildiğini ve bu belgeleri kullananlar hakkında savcılık tarafından hapis cezası istemli davalar açıldığını izliyoruz. Bu konuda uyarı görevi yapabilmek amacıyla son aldığım bir e-mail'i duyurmak istiyorum.

‘‘Özel bir şirkette çalışıyorum. 1998 yılında topladığım fişleri, çalıştığım yere vererek vergi iadesi aldım. 1999 Haziran ayında yapılan vergi incelemesinde benim kullandığım 4 adet kasa fişi ve 2 adet faturanın sahte olduğu, yani bunu veren firmaların vergi mükellefi olmadığı anlaşıldı. Bu sahte fişlerin toplamı 328 milyon lira idi. Çeşitli uğraşmalardan sonra Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaştık ve 600 milyon lira ödedim. Konu kapandı zannediyordum. Geçenlerde Ağır Ceza Mahkemesi'nden bir iddianame ve mahkemeye davet aldım. Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesine göre sahte belge kullanarak vergi kaçakçılığı suçunu işlemekten hakkımda hapis cezası isteniyor.’’

BUNLARI YAPIN

Yukarıda kısaca özetlediğimiz olayda yapılan işlemlerin ve açılan davanın yasalara uygun olduğunu söylüyor ve böyle bir durumda kalmamak için, vergi iadesi fiş ve faturalarında dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyoruz:

Sadece kendinizin ve yakınlarının yapmış olduğu gerçek alışverişlerinize ait fişleri kullanınız.

Alışveriş yaptığınız firmaların kendine ait olmayan, başka yerden alıp size verdikleri fiş ve faturaları kabul etmeyiniz, kullanmayınız.

Para ile fiş ve fatura satın almayınız.

Özellikle yüzde 17 KDV içeren bir belgenin size yüzde 3-5 gibi bir para karşılığı verilmek istenmesi, sahteliğin bir kanıtıdır.

Orta halli kişilerin bir kalemde tek belge ile aldıkları 300-400 milyon liralık gıda ve giyecek faturalarının inandırıcı olmadıkları için incelemede dikkat çektikleri gözönüne alınmalıdır. (Gerçek firmalardan gerçek alışlar için olanlar hariç.)

Sahte fiş ve fatura veren sahte firmaların isimleri, daha önce yakalanmışlarsa Maliye tarafından hazırlanan listelerde bulunduğundan, belge taraması sırasında bunların tespiti mümkün olmaktadır.

Vergi iadesi almak isterken, sahte belge nedeniyle yüksek miktarda para cezası ödedikten başka, hapis cezası ile ağır ceza mahkemesinde yargılanabilir ve işyerinizi de zor duruma sokmanız nedeniyle işinizden de olabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!