Abdulkadir Kuşin: 5 dakikada vergi ödemek mümkün

Güncelleme Tarihi:

Abdulkadir Kuşin: 5 dakikada vergi ödemek mümkün
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2000 00:00

Abdulkadir KUŞİN
Haberin Devamı

11. VERGİ Haftası, 27 Mart-2 Nisan 2000 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bu nedenle, vatandaşlara daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek isteyen İstanbul Defterdarlığı çok olumlu bir davranışta bulundu ve ‘‘Vergi Daireleri İşlemleri Standardı’’nı tespit ederek kamuoyuna ilan etti. Her işlem için tespit edilen süreler şöyle:

Vergi tahsili 5 dakika

Vergi tevhası tasdiki 5 dakika

Evrak kayıt 5 dakika

Beyanname kabul 10 dakika

Vergi numarası alınması 15 dakika

Unvan değişikliği 15 dakika

Adres değişikliği 15 dakika

SSK mükellef yazısı 20 dakika

Uzlaşma müracaatı 20 dakika

Bilanço tasdiki 30 dakika

Borç dökümü alma 30 dakika

Yazarkasa levhası alma 30 dakika

Yeni mükellefiyet tesisi 2 gün

Mükellefiyet terk 2 gün

Yukarıda yer alan işlemlere ait standart süreler:

Müracaata konu işlemle ilgili bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olması

Vergi dairesi bilgisayar sisteminde teknik arıza olmaması

Beyanname kabul ve vergi ödemenin son günü olmaması hallerinde geçerlidir. Standart sürelerde hizmetin alınamaması halinde, şikáyetlerin İstanbul Defterdarlığı Koordinasyon Merkezi'nin 0212-514 20 00/1125-1395 numaralı telefonlarına bildirilmesi gerekmektedir.

23 BANKA YETKİLİ

Hiçbir zorlama ve talep olmadan iyi niyetle, hizmet standart ve sürelerini tespit eden Vergi İdaresi'ne, hem vergi dairesi çalışanlarının hem de vatandaşların destek vermesi gerekmektedir. Bütün mükelleflerin sürenin son gününde beyanname vermeleri veya ödeme yapmak istemeleri durumunda, saptanan standart süreler içinde hizmet verilememesi gayet tabiidir. Vergi beyannamesi vermek için, para gerekmemektedir. Vergi beyannameleri süresinden çok önce verilerek tahakkuk fişi alma alışkanlığı kazanılmalıdır. Ödeme zamanı gelince de vergi dairelerine veya vergi tahsiline yetkili 23 bankaya tahakkuk fişi ile başvurarak vergiyi yatırmak mümkündür. Ayrıca genel beyan dönemleri ile ayın 20 ve 25'i gibi özel günlerde vergi dairelerindeki yoğunluk dikkate alınarak, acil olmayan diğer işlemlerin başka güne bırakılmasında sıra beklememek açısından yarar vardır.

DERT AYI OLMAYACAK

İstanbul Defterdarı Sayın Kadir Boy, bize yaptığı açıklamada, ‘‘Artık mart ayını, dert ayı olmaktan çıkartmak istediklerini’’ ifade etti. Her vergi dairesinde danışma birimi oluşturduklarını ve şehrin çeşitli meydanlarında gezici danışma araçları bulundurduklarını söyledi. Maliye Bakanlığı teşkilatının hiçbir biriminin vatandaşlardan yemek, balo düzenlemesi, hastalara yardım ve dergi kitap basımı adları altında davetiye satmak, yardım istemek, abone yapmak gibi bir faaliyetinin olmadığını, bu nedenle vatandaşların bu gibi talepler karşısında hiçbir ödeme yapmamalarını ve emniyet yetkililerine başvurmalarını, çünkü İstanbul'da 4 bin civarında kendine maliyeci süsü vererek vatandaşlardan para toplamayı meslek edinmiş kişi bulunduğunu bildirdi.

Vergi Haftası'nda, çeşitli öğretim kurumlarından öğrencilerin, vergi dairelerine ziyarette bulunmak suretiyle vergi idaresi ile ilk tanışmaları sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!