ABD'li patronların tercihi Türk taşı

Güncelleme Tarihi:

ABDli patronların tercihi Türk taşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 11:40

Türk doğaltaş ürünlerinin ABD pazarında yıllardır lider olan İtalya'yı geçtiği bildirildi. Dell'in patronu Michael Dell'in evinden sonra Google'ın ortaklarının yaptırdığı şatoda da Türk taşları tercih edildi.

Haberin Devamı

Dünya mermer rezervlerinin yüzde 40'ına sahip Türkiye, mermer ve travertende 1996 yılında odaklandığı ABD pazarında 10 yıl içinde liderliğe oturdu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Ornamar Stone Industry Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, sektörün ABD pazarında önemli başarılara imza attığını söyledi.  Sektörün yıllık 850 milyon dolarlık ihracatının 600 milyon dolarının ABD pazarına yapıldığını aktaran Erdinç, bu ülkede gıdadan yapı malzemelerine kadar tüm alanlarda “doğal yaşam” modasının bulunduğuna dikkat çekti.  1980'li yıllara kadar sadece mezar taşı olarak kullanılan mermerin verilen teşviklerle dünyaya açıldığını ve 1996 yılıyla birlikte ABD pazarına girdiğini ifade eden Erinç, sektörün bu ülkede şu anda altın dönemini yaşadığını ifade etti.

Türk traverten ve mermerinin yüksek maliyetle yapılan gösterişli evlerde kullanılmasıyla ününün arttığını kaydeden Erdinç, şunları söyledi: “ABD'de üst gelir grubunun yaptırdığı evlerin değişmez yapı elemanları arasına girdik. Bir çok prestij binada, alışveriş merkezi ve kamu binasında Türk taşı tercih ediliyor. 6 ay önce tamamlanan Dell'in patronu Michael Dell'in 86 milyon dolarlık evinde Türk traverten ve taşlar kullanıldı. Dell'den sonra Google'in ortaklarının San Francisco'da yaptırdığı şatonun tüm yer kaplamaları, sütun ve merdiven başlarını Türk taşlarıyla kaplıyoruz.
Buna benzer yüzlerce örnek, ABD'de (Turkish Stone) markasını doğurdu. Türk taşları sadece yapılarda değil ABD'deki belediyeler tarafından kaldırımlarda da tercih ediliyor. Florida, California, Teksas ve Arizona eyaletlerinde bir çok belediye Türk taşlarını tercih ediyor.”

“ÇİN'E İHRACAT ZARAR VERİYOR”

ABD'ye yapılan ihracatla birlikte Türkiye'de 10 yıl içinde dev bir sektörün doğduğunu belirten Erdinç, sadece Denizli'de 1998 yılında 9 olan işleme fabrikası sayısının bugün 116'ya ulaştığına dikkat çekti.

Doğaltaşla birlikte makine sektörünün de büyüdüğünü ve bu işin öğrenildiği İtalya'ya ihracat yapılır hale geldiğini ifade eden Erdinç, “Dünya doğaltaş pazarı 7 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktı. İtalya bunun 2,3 milyar dolarını, biz 1 milyar dolarını karşılıyoruz. Kısa sürede rezervlerimizi kullanarak İtalya'yı geçebiliriz. ABD pazarında İtalya'ya karşı üstünlüğümüzü gösterdik. Gelecekte Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya'da da benzeri başarılar planlıyoruz” diye konuştu.

Çin'e büyük miktarda doğaltaş ihracatı yapıldığına da dikkati çeken Erdinç, bu ülkenin işlenmiş ürünlere uyguladığı yüksek gümrük vergileri nedeniyle blok halinde ihracat yapabildiklerini söyledi.

Bu ihracatın Türkiye için zararlı bir yönü de bulunduğuna işaret eden Erdinç, şöyle devam etti:  “Çin, Türk taşını blok olarak alıp, bizden daha düşük maliyet ve gizli devlet teşvikleri sayesinde daha ucuza pazarlıyor. Mal satmaya çalıştığım bir Japon müşterim, (Çin'deki de sizin taşınız hem daha ucuz hem daha yakın, neden Türkiye'den alayım?) diyor. Çin'e yaptığımız ihracat yüzünden Uzakdoğu pazarını kaybettik. Ama bu ihracatı engelleyemeyiz. Ticari bilinç gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!