ABD’de bütçe krizi devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’de bütçe krizi devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 07:00

Amerika’da Cumhuriyetçilerin bütçe tasarısı Temsilciler Meclisi’nden geçemedi. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki muhafazakar Cumhuriyetçi kanat, kendi liderleri Kevin McCarthy’nin hükümetin ‘kapanmasını’ önlemek amacıyla sunduğu geçici bütçe tasarısını reddetti. Bütçe tasarısının hâlâ yasalaşmaması nedeniyle hükümet, pazar günü itibarıyla kapanma ihtimaline hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bloomberg’in haberine göre McCarthy, oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Bu henüz son değil, başka fikirlerim var” dedi. Tasarının, Cumhuriyetçilerin hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi’nden geçse bile Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’dan geçme şansı bulunmadığı ifade edildi. Öte yandan, Demokratların kontrolündeki Senato da hükümete 17 Kasım’a kadar finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını gündemine aldı. Temsilciler Meclisi ve Senato’nun hükümete sağlanacak finansman için farklı yollar izlemesi, hükümet operasyonlarının bütçe yetersizliği nedeniyle durma olasılığını artırdı. Muhafazakar Cumhuriyetçilerin taleplerinde taviz vermeyen tutumları, ABD’de hükümetin kapanmasının ‘kaçınılmaz hale geldiği’ yorumlarına neden oldu.

FAALİYETLERE ARA VERİLECEK

Haberin Devamı

ABD kanunlarına göre Kongre her yıl 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren mali yılın tümüne ilişkin bütçeyi belirlenen sürede onaylayamazsa, bu gerçekleşene kadar geçici bütçelerle süreç yönetiliyor. Geçici bir bütçenin de onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet, hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıyor. Bu süreçte, hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. “Hayati personel” kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!