ABD uyardı: IMF koşullarına uyun

Güncelleme Tarihi:

ABD uyardı: IMF koşullarına uyun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 01:26

ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, IMF ile anlaşma yapan ülkelerin, programda yer alan koşullara uymaları gerektiğini söyledi.

John Taylor, bir süre önce de, ABD'nin, IMF ile varılan anlaşma yoluyla Türkiye'ye koşullar dayattığını dile getirmişti. Yine ABD Hazinesi, Türk Telekom'a atamalar nedeniyle IMF ile yaşanan son kriz sırasında, Ankara'dan, IMF ile imzaladığı anlaşmaya uymasını istemişti.

John Taylor, IMF'nin, ABD Hazinesi'nin istediği ‘‘koşulluluk’’ gibi politikaları yaşama geçirmeye başladığını kaydetti. Taylor, IMF ile stand-by anlaşmasına varan ülkelerin, verdikleri sözleri yerine getirmesinin öneminin altını özellikle çizdi.

ABD'deki yeni Hazine Bakanlığı yönetimi, IMF ve diğer uluslararası finans kurumlarının, bunalımları para vererek çözmek yerine krizleri önleyici adımlar atılması gerektiği düşüncesinde. IMF'nin, yapılan anlaşmalara ve bu anlaşmalarda yer alan koşullara uyulması yolundaki ‘‘yeni ısrarlı tutumu’’, Fon üzerinde çok etkili olan ABD Hazinesi'nin girişimleri sonucu bir politika haline geldi. John Taylor, ABD'nin, IMF'de görmek istediği değişikliklerin daha şimdiden kendini göstermeye başladığını da ifade etti. Taylor, ‘‘tavsiye ettiğimiz bir dizi öneri var ve IMF bazılarında harekete geçti bile. IMF koşulluluk yaklaşımını benimsedi. Bu da, tabii programdan programa değişim gözteriyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!