ABD teşvik paketini genişletebilir

Güncelleme Tarihi:

ABD teşvik paketini genişletebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 14:32

ABD Merkez Bankası (FED), ekonomide beklenen canlanmanın oluşmaması halinde destek paketinin ipoteğe dayalı menkul kıymetlerle beraber diğer varlıkları da kapsayabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

San Francisco Merkez Bankası Başkanı John Wlliams, "Daha önceki varlık satın alma programlarımızın aksine, bu programın belli bir süresi olmayacak. Programın devamlılığı ekonominin seyrine bağlı olacak “ diye konuştu.

 

Merkez Bankası, 13 Eylül’deki para politikası toplantısında, QE3 diye bilinen ekonomiyi canlandırma planı kapsamında her ay 40 milyar dolarlık ipoteğe dayalı menkul kıymet satın alacağını duyurmuştu.        

 

Williams, FED’in kayıt altına alabileceği varlıkların bir limiti olduğunu ancak ABD Hazinesi’nin satın alımlarını yükseltilebileceğini belirtirken ayrıca FED’in ‘Twist Operasyonu’nu yıl sonuna kadar uzatabileceğini söyledi. Williams, QE1 ve QE2’nin ekonominin canlanmasına önemli etkileri olduğunu ancak büyümenin halen yeterli olmadığını aktardı.     

 

Haberin Devamı

Williams, yürürlükteki kanunlara göre vergi artışlarını ve harcamalarda kesintileri öngören ‘mali uçurum’ senaryosunun Amerikan ekonomisi için önemli bir tehdit olduğunu savundu. Ancak Williams “Ben vergilerde artışın ya da harcamalarda kesintilerin programlandığı gibi yer alacağını zannetmiyorum. Yine de bazı kemer sıkma politikaları geçerli olabilir. Bu da bizim ekonomimizin büyümesini yavaşlatabilir” diye konuştu. 

 

Williams, tahminlerine göre Gayrisafi milli hasıla bu sene sonunda yaklaşık yüzde 1,75, 2013’de yüzde 2,5, 2014’de ise yüzde 3,25 büyüyecek. İşsizlik oranı 2014 sonuna kadar yüzde 7,25’e gerileyecek. Enflasyon oranı ise gelecek birkaç yol için FED’in hedefi olan yüzde 2’nin altında olacak.   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!