ABD Nitelikli Bölgeler'de yumuÅŸadı

Güncelleme Tarihi:

ABD Nitelikli Bölgelerde yumuşadı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 11:18

ABD tarafının, nitelikli sanayi bölgeleri konusundaki Türkiye'nin, rekabet gücü olan tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı gibi sektörlerin bölgelerde faaliyetine izin verilmesi gibi isteklerine, daha öncesine göre daha sıcak baktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hazine MüsteÅŸarlığı ve Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı yetkilileri, Stratejik Ortaklık toplantıları için Aralık ayında ABD'ye gidecek. Toplantıların aralık ayındaki ağırlıklı gündemi nitelikli sanayi bölgeleri olacak.Â
Â
Daha önceki ikili toplantılarda ilerleme sağlanan, Türkiye'nin ABD'ye vergisiz olarak çeşitli ürünleri ihraç edebilmesine, ABD'nin Genel Tercih Sistemi (GSP) kapsamında sağlanan fırsatlardan tümüyle yararlanması konusunda işbirliğini güçlendirmek konuları da ele alınacak.

Daha önceki toplantılarda, tekstil alanında, GSP kolaylıklarının el dokuması Türk halı ve kilimlerine de tanınması yoluyla Türk tekstil ürünlerinin ABD pazarına eriÅŸiminin artırılmasına karar verilmiÅŸti.Â
  Â
Toplantılarda, turizm alanında iki ülke arasında iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi, gümrük alanında mal akışını kolaylaÅŸtırmak için karşılıklı yardımlaÅŸma konusunda da görüş birliÄŸine varılmıştı.Â

Haberin Devamı

Yetkililer, ABD'nin 1 trilyon 250 milyar dolarlık ithalatının bulunduğunu belirterek, ABD'nin, Ortadoğu ve İslam ülkelerine yönelik yeni dış ticaret politikası çerçevesinde, Türkiye'nin bu pastadan daha çok pay alması gerektiğini vurguluyorlar.
  Â
ABD Kongresi'nde, Cumhuriyetçi parti Arizona Senatorü John McCain ile Demokrat Parti'den Montana Senatörü Max Baucus, ABD yönetiminin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Ortadoğu ve diğer coğrafyadaki İslam ülkelerine yönelik tek taraflı ticari kolaylıkları hızlandırmasını istemişlerdi.

Yetkililer, ABD Ticaret Bakanı Don Evans'ın da bu öneriye sıcak baktığını, bunun da Türkiye'nin avantajına olduğunu kaydediyorlar.  
   Â
BAÅžKAN BUSH'UN ZÄ°YARETÄ°
Â
Bu arada, gelecek yıl Mayıs ayında Türkiye'de yapılması planlanan NATO zirvesine, ABD Başkanı George W. Bush'un da katılacağını hatırlatan yetkililer, Başkan Bush'un ziyaretinin de, Nitelikli Sanayi Bölgeleri konusunun çözümüne önemli katkı sağlayacağını ifade ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!