ABD’nin desteği güven tazeleyecek

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin desteği güven tazeleyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mali piyasalarda yaşanan sıkıntılara ilişkin Türkiye'ye destek veren ABD Başkanı Bill Clinton yönetiminin, bu girişimlerindeki amaç uluslararası finans çevrelerinin Türkiye'ye güvenini tazelemek. Türkiye'nin geçen yıl IMF ile imzaladığı stand-by anlaşması çerçevesinde uygulamaya koyduğu ekonomik programın başarıya ulaşmasının uluslararısı iki önemi bulunuyor:

Üç yıl önceki Güneydoğu Asya krizinde ağır şekilde eleştiri alan IMF'nin, kendisi açısından da büyük önem taşıyan Türkiye deneyinde başarılı olarak saygınlığını ve etkisini korumaya çalışması.

Türk mali piyasalarında yaşanan sıkıntının boyutunun ilerlemesi halinde, dünyanın önde gelen diğer gelişmekte olan piyasalarının da olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz görülmesi.

Uzmanlara göre, ABD hem Türkiye ile olan özel ilişkilerinden dolayı, hem de bu iki nedenle bağlantılı olarak Türkiye'nin bu sıkıntıyı atlatmasına yardımcı olmaya karar verdi.

Gözlemciler, yabancıların paralarını çekmesiyle hızlanan Türk mali piyasalarındaki sıkıntının aşılmasında ABD'nin telkinlerinin önemli olduğu görüşünde. ABD'nin, özellikle yabancı bankaların Türkiye'ye güven tazelemesinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Bu arada IMF Başkanı Horst Köhler'in Türkiye'ye ek kaynak sağlanmasının planlandığı yolundaki açıklamasının da, ABD yönetiminin IMF nezdinde harekete geçmesinin ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!