ABD’li şirketler: Kapılar bize açık, potansiyeli görüyoruz ama işe gelince ilerleyemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

ABD’li şirketler: Kapılar bize açık, potansiyeli görüyoruz ama işe gelince ilerleyemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:00

Şirket yöneticileriyle yapılan anket, Amerikan şirketlerin Türkiye’de iş yapamamaktan şikayetçi olduğunu ortaya koydu. Amerikan Şirketler Derneği (ABFT) Başkan Yardımcısı Jeffrey Kemprecoss, “Kapılar bize açık, derdimizi anlatıyoruz ama işe gelince pek fazla ilerlemiyoruz. Potansiyeli görüyoruz ama Türkiye’nin istenilen potansiyeline karşılık değil” dedi.

Haberin Devamı

ABD’li şirketler, Türkiye’de işlerin ilerlemeyişinden yakındı. Amerikan şirketlerinden 110 üst düzey yöneticinin katıldığı “Türkiye’deki İş ve Yatırım İklimi 2010” konulu araştırma sonuçlarını açıklayan Amerikan Şirketler Derneği (ABFT) Başkan Yardımcısı Jeffrey Kemprecoss, Türkiye’de yatırım ortamında daha fazla iyileşme ve radikal reformlar beklediklerini bildirdi. Bunun gerçekleşmediğini ve herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini söyleyen Kemprecoss, “Kapılar bize açık, derdimizi anlatıyoruz ama işe gelince pek fazla ilerlemiyoruz. Potansiyeli görüyoruz ama Türkiye’nin istenilen potansiyeline karşılık değil” dedi.
Hükümete ölçülü güven
Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 80’i Türkiye’nin yatırımcılar açısından çok ciddi bir pazar potansiyeli teşkil ettiğine inanıyor. Fakat Türkiye, benzer ülkelerle kıyaslandığında henüz olması gereken yerde bulunmuyor. Yöneticiler, hükümete ölçülü güven duyduklarını belirtirken, katımlımcıların yüzde 66’sı ise adli sistemin etkin çalıştığına inanmıyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu Türkiye’de işlerini büyütmeyi düşünürken, yatırımın doğru karar olduğuna inanıyor.
Reform bekliyorduk
Yatırım yapmanın doğru karar olduğuna inanan şirketler ayrıca, diğer şirketlere de yatırımı tavsiye ediyor. Jeffrey Kemprecoss, Türkiye’de siyasi olayları takip ettiklerini ancak daha somut, farklı sıkıntıları olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yükselen piyasalarda devlet biraz daha çevik olur, sanayi yatırımlarına kulak verir. Biz daha fazla reform bekliyorduk. Pek fazla reform gerçekleşmedi, hatta bazı alanlarda geri gittik. 87 kategoriden 39’unda bir iyileşme var, ama geri kalan 48 kategoride bir gerileme var, negatif bir not var. Makro performansa çok iyi notlar verildi ama sanki mikroda sıkıntı var. Türkiye’nin potansiyeli önümüzdeki yıllarda artacaktır ama önemli olan gelen yatırımcı tarafından, gelecek yatırımcılara Türkiye’nin reklamının yapılması.”
4 yıldır ilerlemiyor
ABFT Yönetim Kurulu Üyesi ve Hilton Worldwide İstanbul Otelleri Bölge Müdürü Armin Zerunyan da beklentilere rağmen son 2 yıldır Türkiye’deki yatırım ortamında önemli bir gelişme ve değişiklik görülmediğini belirterek, şöyle konuştu: “Ankete katılan ABD’li şirket yöneticilerinin Türkiye’ye bakış açısı olumlu. Ancak yatırım ortamı son 4 yıldır çeşitli sorunlardan dolayı ilerlemiyor.”

Haberin Devamı

‘Türkiye’yi beğenmiyorlar’ algısı oluşursa yanlış olur

Haberin Devamı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, “Hükümet yatırım anlamında kötü siyaset yapıyor, Amerikan işadamları Türkiye’yi beğenmiyor” şeklinde algılamaya gidilmemesi gerektiğini söylerken, bu anketin sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Bu anketten hiçbir ülke Amerika, AB ülkeleri de o kadar iyi not toplayamaz. Dünyada her ülkede buna benzer sorunlar var. Son 2 senedir büyük bir küresel krizin etkisi içindeyiz ama buna rağmen Türkiye istikrarlı bir noktada. Buradaki siyaset doğru bir siyaset. Onun için yabancı yatırımcılar için halen çekici bir durumda.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!