ABD, İsviçre’deki gizli hesaplar için bastırıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, İsviçre’deki gizli hesaplar için bastırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 00:00

ABD, İsviçre’de gizli hesap sahibi vatandaşlarının peşine düştü.

Haberin Devamı

İsviçreli bankalara yoğun baskı yapan Amerikalı yetkililer, gizli hesap açarak kendi ülkelerinde vergi vermekten kaçınanların bilgilerini en geç salı gününe (yarın) kadar aktarmalarını istedi. Amerika bir süredir, ülke dışında hesap açtırıp vergi vermekten kaçınan vatandaşlarının peşinde iz sürüyor. İsviçre basınında geniş yer bulan haberlerde Amerikalı yetkili James Cole, imzasıyla İsviçreli yetkililere 31 Ağustos’ta bir mektup gönderdiği vurgulanıyor.
10 bankaya mektup gitti
İsviçreli bankalara gönderilen mektupta gizli hesap sahibi Amerikalıların bilgilerinin salı gününe kadar aktarılması istendi. Söz konusu mektubun Credit Suisse dahil 10 kadar Zürih ve Basel merkezli İsviçreli bankaya gönderildiği belirtiliyor. ABD’li yetkililer, 2002-2010 yılları arasında 50 bin dolar ve üzeri mevduat hesabına sahip bireysel ve kurumsal müşterilerin bütün detaylarını elde etmek istiyor.
780 milyon dolar ödedi
ABD’nin, İsviçre’de banka hesabına sahip Amerikalıların bilgilerine daha önce de ulaşmaya çalıştığı biliniyor. Hatta İsviçre’nin en büyük bankalarından UBS, ABD’de vergi ödemekten kaçınan 4 bin 550 müşterisinin isimlerini açıklamaya zorlanmıştı. UBS, ABD’de bankacılık lisansını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş, bunun olmaması için de 780 milyon dolar ceza ödemişti.  İsviçreli SonntagsZeitung gazetesine konuşan bir yetkili, bankacılık sektörünün yeni cezalarla karşılaşabileceğini söyledi. Yetkili, tüm İsviçreli bankaların Amerika ile anlaşma sağlayabilmek için 2.5 milyar dolar ceza ödeyebileceğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Deutsche Bank, ABD’de açılan davaya itiraz etti

2008 global krizi öncesinde sattıkları mortgage (tutsat) kredilerinin kalitesini yanlış sunduğunu ileri sürdüğü 17 bankaya dava açan Federal Konut Finansman Ajansı’na (FHFA), Amerika ve Avrupa’daki pek çok bankadan itirazlar yükseliyor. Alman Deutsche Bank, iddialar için “Asılsız” dedi. Deutsche Bank sözcüsü Ronald Weichert, Fannie Mae ve Freddie Mac’in deneyimli yatırımcılar olarak tanındığını; bu şirketlerin ne yaptıklarını bildiklerini savundu. Weichert, FHFA’nın bu eylemi karşısında kendilerini savunacaklarını da kaydetti. İpotekli konut kredisi olarak bilinen mortgage piyasasında faaliyet gösteren devlet destekli Fannie Mae ve Freddie Mac’i denetleyen FHFA, aralarında Bank of America, Citigroup, JP morgan Chase, Goldman Sachs ve Deutche Bank gibi büyük bankaların bulunduğu 17 banka ve diğer mali kuruluş ile yöneticilerine dava açmıştı. Fannie Mae ve Freddie Mac, mortgaget anlaşmaları yüzünden 30 milyar dolardan fazla kaybetmiş ve bu borç yükü vergi mükelleflerinin üzerine kalmıştı.

Haberin Devamı

Sarkozy: Kaddafi’yle nasıl savaştıysam işsizlik sorununu da öyle çözerim

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Kaddafi ile nasıl savaştıysam, ülkedeki işsizlik sorununu çözmek için de aynı dirençle savaşacağım” dedi. Fransa birliklerinin Libya’da koalisyon güçlerine önderlik etmesi ile ülkede işsizlikle mücadele arasında paralellik kuran Sarkozy, direnç göstermeden hiç bir alanda başarı sağlamanın mümkün olmadığını belirtti. İşsizlik ve rekabet gücünün artırılması için hazırladığı politikaları da kararlılıkla sürdürüleceğini söyleyen Sarkozy, son aylarda ekonomideki olumsuz tabloyu küresel ekonomik gelişmelere bağladı. Hükümet giderek artan bütçe açığını kapatmak için “kemer sıkma” politikası benimsiyor. İşçiler de, bunu protesto etmek için 11 Ekim’de ülke genelinde genel greve gidecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!