ABD ile olumlu hava ticarete de yansıyacak

Güncelleme Tarihi:

ABD ile olumlu hava ticarete de yansıyacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2024 07:00

Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin, seçimlerden sonra birçok portföy yatırımcısının Türkiye’yi tekrar radarına aldığını, son dönemde F-16 satışında olumlu adımların atılmasıyla da doğrudan yatırımların hızlanmasını beklediklerini söyledi. Türkiye’de 135 Amerikan firmasının 60 milyar dolarlık yatırım ile 100 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Özyeğin, ABD ile ikili ilişkilerde yakalanan olumlu ivme ile dış ticaret hacminde 5 milyar dolarlık artış yakalanabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesi, ardından gelen F-16 satışıyla ilgili adımlar, ‘Türkiye- ABD ilişkilerinde önemli bir eşik aşıldı’ yorumlarına neden oldu. Bu durumun, iki ülke arasındaki ticareti artırması, Amerikalı yatırımcılarda Türkiye iştahını yükseltmesi bekleniyor.

Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin, dünyanın en büyük fonlarının bulunduğu ABD’de son sekiz aydır Türkiye’ye ilginin arttığı yorumunu yaptı. Son dönemde siyasi ilişkiler düzleminde atılan stratejik adımların ticari ilişkilere de de olumlu yansımaları olacağına işaret eden Özyeğin, “Geçtiğimiz yıl 30 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ticaret hacmimizi son dönemde yakalanan olumlu ivme ile önümüzdeki yıl tekrar 35 milyar dolar seviyesine yükseltebileceğimize inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

ABD ile olumlu hava ticarete de yansıyacak

60 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Özyeğin’in verdiği bilgilere göre Türkiye’deki 135 Amerikan firması bugüne kadar yapılan 60 milyar dolarlık yatırım ile 100 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Türkiye’ye yatırım yapan ülkelere bakıldığında Hollanda’dan sonra ikinci sırada ABD’nin yer aldığını söyleyen Özyeğin, yatırımların hızlanması açısından doğru bir iklim yaşandığının altını çizdi. Özyeğin, “Türkiye’de faaliyet gösteren ABD merkezli şirket sayısının ve buna bağlı olarak yatırım miktarının çok daha yüksek olabileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE TEKRAR RADARDA’

Seçimlerin ardından değişen ekonomi politikaları sonrası birçok portföy yatırımcısının Türkiye’yi tekrar radarına aldığını anımsatan Özyeğin, ABD’den gelecek yatırımların hız kazanmasını beklediğini ifade etti. “Seçim öncesi neredeyse 800’e yaklaşmış ülke risk primimiz 300’lü seviyelere kadar geriledi. Bankalar tekrar sendikasyon yenilemelerini yüzde 100’ün üzerindeki rasyolarda gerçekleştirmeye başladı” diyen Özyeğin, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Türkiye Varlık Fonu’nun 500 milyon dolarlık son tahvil arzına 7 milyar doların üstünde talep geldi. Kredi risk primimizin stabil seyrettiği noktada doğrudan yatırımların gelmesi beklenir ki, şu an ABD’li yatırımcılar tarafında bunun hızlanması adına her açıdan doğru bir iklim olduğunu düşünüyorum.”

6 EYALETE 6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

TAİK Başkanı Murat Özyeğin’in verdiği bilgiye göre, ABD toplam ihracatın yaklaşık yüzde 6’sının gerçekleştirildiği, Almanya’dan sonraki en önemli ikinci ihracat pazarı. Eyaletlere bakıldığında ise New Jersey, New York, Texas, Georgia, California ve Florida en çok ihracat yapılan eyaletler olarak öne çıkıyor. “Türkiye’nin bu eyaletlerin her birine ihracatı 1 milyar doların üzerinde” diyen Özyeğin, “TAİK olarak eyalet komitelerimizle çalışmalarımıza devam esiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan, mayısta ABD Ticaret Bakanlığı’nın özel sektör işbirliğiyle Türkiye’de gerçekleştireceği Trade Winds Ticaret ve İş Geliştirme Forumu’na değinen Özyeğin, “50’den fazla ABD’li ihracatçı ve hükümet yetkilisi ile bir araya geleceğiz. Potansiyel işbirliklerinin doğması ve ticaret hacminin genişlemesi odağıyla yapılan bu konferansta Türkiye ikinci kez ziyaret edilecek tek ülke olma özelliğine sahip” dedi.

BAKMADAN GEÇME!