ABD: GM'de olduğu gibi banka CEO'larının da kellesini alırız

Güncelleme Tarihi:

ABD: GMde olduğu gibi banka CEOlarının da kellesini alırız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2009 00:00

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, hükümetin devlet yardımına ihtiyaç duyacak olan finans şirketleri ile bankaların üst düzey yöneticilerini görevden ayrılmasını talep edebileceğini söyledi.

Geithner, bankalara yardım eden hükümetin ABD’li vergi mükelleflerinin parasını koruyacağını belirterek, "Hükümet, olağanüstü bir devlet yardımına ihtiyacı olan bankaların üst düzey yöneticileri ile yönetim kurullarını gerekirse görevden ayrılmaya zorlamayı düşünüyor" dedi.

ABD’de CBS televizyonuna konuşan Geithner, bu mesajı, General Motors (GM) CEO’su Rick Wagoner’in ABD hükümetinin isteğiyle görevinden ayrılması, ancak milyarlarca dolar devlet desteği alan finans şirketleri ile bankaların benzer müdahaleye maruz kalmadığı eleştirileri üzerine verdi. Çifte standart uygulandığı iddialarını reddeden Geithner, şöyle konuştu: "Gelecekte, bankaların ’olağanüstü’ yardıma gereksinimi olması halinde, o zaman yardımın koşullu olacağını sağlama alacağız, sadece vergi mükelleflerini korumak için değil, aynı zamanda bankaların daha güçlü olması için gerekli yeniden yapılanmayı sağlama alacağız. Ayrıca yönetim kurulunda değişikliğin gerektiği yerde, bunu da yapacağız."

Fannie, Freddie ve AIG

Hükümetten büyük yardımlar alan büyük kuruluşlarda bu değişiklikleri yaptıklarına dikkat çeken Geithner, "Hükümetin rol oynadığı, Fannie Mae, Freddie Mac ve AIG sigorta şirketi gibi yerlerde bu kuruluşları istikrara kavuşturmak için olağanüstü şeyler yaptık, yöneticileri ve yönetim kurulunu değiştirdik" diye konuştu. Citigroup ve Bank Of America gibi büyük bankaların yöneticilerinin, şirketlerinin performansları düzelmezse, işleri konusunda kaygılanıp kaygılanmaması konusundaki soruya ise Geithner, hükümetin bu tür bir yeniden yapılandırmadan kaçınmayacağı yanıtını verdi.

Sonucu test belirleyecek

ABD hükümetinin 700 milyar dolarlık TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Planı) kapsamında 19 büyük banka, krizde mevcut duruma göre daha ciddi bir krize karşı direnmesi için ek desteğe ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için ’dayanıklılık testine’ tabi tutuluyor. Bu ay sonunda tamamlanması planlanan bu testlerden sonra ek sermayeye ihtiyacı olan bankalara sermayelerini artırması için zaman verilecek. Sermaye artırımını yapamayacak bankalara TARP’dan ek destek sağlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!