ABD’den ‘ticareti üçe katlama’ planı

Güncelleme Tarihi:

ABD’den ‘ticareti üçe katlama’ planı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2010 00:00

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, askeri alanda, havacılıkta ve otomotiv sektöründe Türkiye’nin ABD’nin tercih edilen ortağı olduğunu belirterek, birkaç yıl içinde özellikle bu alanlara odaklanarak karşılıklı ticaret hacminin üç katına çıkarılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Turizm geliştirilebilir

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK)/ Türk Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) düzenlediği yemekte konuşan James Jeffrey, iki ülke arasında geliştirilebilecek farklı bir sektörün turizm olabileceğini, Türkiye ve İstanbul’un büyük turizm mekanları olduğunu da kaydetti. Jeffrey, Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde özel sektör işbirliğine de dikkat çekerek, özel sektörün bir mekanizma oluşturması ve bu mekanizmayla her iki hükümetle de diyalog kurması gerektiğini vurguladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin sadece ticari istatistiklerden ibaret olmaması gerektiğine de değinen Jeffrey, şunları söyledi: “ABD’nin, Türkiye ile ekonomik ilişkisi sadece ticari istatistiklerden ibaret olmamalı. Jeostratejik işbirliği yapmamız gerekiyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattında, Nabucco’da olduğu gibi. Azerbaycan’dan, Irak’a kadar gaz açısından farklı kaynaklar bulmak ve ortak çalışmalar yapmak konusunda bir araya gelmeliyiz.”
James Jeffrey, Türkiye’nin diğer ülke ve bölgelerle ticari ilişkileri artarken, ABD ile benzer bir sürecin neden yaşanmadığına ilişkin olarak yaptıkları çalışmaları sürdürdüklerini de dile getirerek, “Bunun için envanter çıkardık. Ekonomik ilişkilerin artmasının nedenlerini bir araya getirmeye çalıştık” diye konuştu.Nabucco ve Güney Akım projesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Jeffrey,“Nabucco’yu destekliyoruz ama alternatif bir projeye de  kesinlikle karşı değiliz” dedi. TÜRK Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer de, “Türkiye ile ABD arasındaki politika koordinasyonu Cumhurbaşkanı Özal’ın aramızda olduğu yaklaşık 20 yıl önceki döneme çok benzer bir şekilde yürütülmeye başlandı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!