ABD’de yüksek mahkeme siyasetçiye bağışın önünü açtı, Obama bozuldu

Güncelleme Tarihi:

ABD’de yüksek mahkeme siyasetçiye bağışın önünü açtı, Obama bozuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

ABD’de 20 yıldır, şirketlerin siyasetçilere yönelik bağışlarını kısıtlayan düzenleme kaldırıldı.

Haberin Devamı

Anayasa Yüksek Mahkemesi, bu kısıtlamaların, birinci anayasa değişikliği ile teminat altına alınan düşünce, konuşma ve basın özgürlüğüne aykırı olduğuna karar verdi. Böylece lobicilikle mücadele edeceği vaadiyle iktidara gelen ABD Başkanı Barack Obama, büyük bir darbe yemiş oldu. Obama, karara tepki göstererek, dev petrol şirketleri, Wall Street bankaları ve sigorta şirketleri için zafer olduğunu söyledi. Obama ayrıca, bu kuruluşların her gün Washington’a para akıtarak vatandaşın sesini etkisiz hale getirdiğini belirtti.
Demokratlar üzgün
Massachusetts Eyaleti’nde yapılan özel seçimde Edward Kennedy’den boşalan 40 yıllık senato kultuğunu Cumhuriyetçi Parti adayı Scott Brown’a kaptıran Obama Yönetimi, lobicilik konusunda da darbe yedi. ABD’de Demokrat Partileri, daha çok sendikalar desteklerken, büyük şirketler Cumhuriyetçi Parti’nin yanında yer alıyor. Obama Yönetimi, şimdi yeni yasal düzenlemelerle, Yüksek Mahkeme kararını by-pass etmenin yolunu arıyor. Çünkü, ABD’de Kasım ayında ara seçimler, 2012 yılında da başkanlık seçimleri var. ABD basınına göre, bu durumda şirketler hem yerel, hem de federal düzeyde, istedikleri kişilerin seçilmesinde etkin olabilirler. Bu da ABD’de siyasetin tamamen büyük şirketlerin tekeline girmesi anlamına geliyor.
Wall Mart Senatörü
ABD’de siyasi etik üzerine faaliyet gösteren ‘Citizens for Responsibility and Ethics in Washington” organizasyonu direktörü Melanie Sloan ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Yeni bir döneme giriyoruz. Artık Arkansas’tan senatör ya da Kuzey Carolina’dan milletvekilimiz olmayacak. Ama, Wal-Mart’dan senatörümüz, Bank Of Amerika’dan milletvekilimiz olacak.”

Haberin Devamı

Hillary filmi ‘bağış hakkı’nın yolunu açtı

2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde çekilen ‘Hillary: The Movie’ isimli bir filmin yapımcıları, para kaynaklarını açıklamadıkları için filmi gösterime sokamamıştı. Bunun üzerine yapımcıların açtığı davada, 9 yargıçtan oluşan Yüksek Mahkeme verdiği kararda, davalıları haklı buldu. Kararda eski ABD Başkanı George W.Bush’un atadığı iki hakimin oyları belirleyici olurken, şirketlere istedikleri siyasetçilere bağışta bulunma hakkı tanınmış oldu. Böylece Obama Yönetimi, bir hafta içinde iki darbe yemiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!