ABD çaresiz kaldı 85 milyar dolarla dünya sigorta devini devletleştirdi

Güncelleme Tarihi:

ABD çaresiz kaldı 85 milyar dolarla dünya sigorta devini devletleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2008 00:00

Lehman Brothers’ın iflasına göz yuman FED sigorta devi American International Group’a (AIG), Amerikan Merkez Bankası (FED) 85 milyar dolar para aktardı ve şirketin hisselerinin yüzde 80’ini denetimi altına aldı. Lehman’da ’cool’ durduğu söylenen FED sigorta şirketinin batması halinde krizin derinleşmesi ve zincirleme reaksiyon oluşmasından endişe ederek kesenin ağzını açtı.

BÜTÜN bir hafta sonununu aralarında Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup gibi Wall Street firmalarının tepe yöneticileriyle geçirdikten sonra Lehman Brothers için herhangi bir garanti vermeyen Amerikan Merkez Bankası (FED), American International Group (AIG) için hemen devreye girdi. Lehman Brothers’ın iflasını istediği, Merrill Lynch’in Bank of America’ya satılmaya ’evet’ dediği pazartesi günü, 40 milyar dolarlık acil yardım isteyen AIG’ye, FED yardım elini uzattı. Diğer şirketlerin başına gelenlerden sonra batacağı konuşulan dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden AIG’ye, FED 85 milyar dolar para aktardı ve şirketin hisselerinin yüzde 80’ini denetimi altına aldı. Yatırım bankası Lehman Brothers’ın iflasında kurtarıcı rolü üstlenmeyen Amerikan hükümeti, sigorta devi AIG’nin batması dünya çapında bir krize yol açacağından şirkete acil kredi açtı. Açılan kredinin 2 yıllık olduğu ve 2 yılın sonunda kredinin geri ödeneceği belirtiliyor. Bununla ilgili protokol New York valisi David Peterson ve Sigorta Denetçisi Eric Dinallo arasında imzalandı.

Zincirleme reaksiyon

AIG’nin yatırımcılara finans sigortası sağladığına işaret eden uzmanlar, bu dev şirketin batması durumunda bunun, ülkede ve dünyada bir zincirleme reaksiyona yol açabileceğini kaydettiler. Mayıs 2007’de yüksek riskli mortgage kredileri nedeniyle ABD’de başlayıp dünyaya yayılan kriz; banka, yatırım bankası ve aracı kurumlardan sonra finans sektöründe bir sonraki halka olan sigorta şirketlerine kadar dayandı. .

FED, AIG’nin çökmesi halinde, zaten derin bir sıkıntıda bulunan finans piyasalarının ve ekonominin ağır zarar göreceği yönünde açıklama yaptı. Beyaz Saray sözcülerinden Tony Fratto, Başkan George W. Bush’un, Fed tarafından açıklanan kararı desteklediğini kaydederek, "Bu adımlar, finans piyasalarının istikrarını artırmak ve ekonominin gördüğü zararı sınırlamak için atılıyor" dedi. Hazine Bakanı Henry Paulson da kararı desteklediği yönünde açıklama yaptı.

180 milyar doları bulun

Batması bütün dünyada ciddi bir deprem yaratacağı için AIG kurtarılırken,bundan sonra olacaklar tüm dünyada dikkatle izleniyor. RBC Capital’dan piyasa analisti Hank Calenti, AIG’nin batmasının piyasalarda 180 milyar doları aşan bir etki yapacağını belirterek, "Bu Finansal firmaların kredi krizi ortaya çıktığından bu yana finansal firmaların topladığı paranın yarısı anlamına geliyor" dedi. JPMorgan’dan ekonomist Michael Feroli ise, FED’in Lehman’da olduğu gibi AIG’in başarısız olmasına izin vermesi gerektiğini belirterek "Hastalığın ilaçtan daha mı kötü olduğunu bilmiyoruz. Asla bilmeyeceğiz. Bildiğimiz Lehman’ı yaşadığımız" diye konuştu.

AIG’nin varlıkları 1 trilyon doları aşıyor

AIG’nin 130 ülkede 116 bin çalışanı bulunuyor.

ABD’de 74 milyon müşteriye sigorta hizmeti sunuyor.

Hayat sigortasından emeklilik fonuna pek çok finansal hizmet veriyor.

2008’in ilk yarısında şirket 13.16 milyar dolar kaybetti.

2007’de 6.2 milyar dolar kár eden şirketin 2006’daki kárı ise 14 milyar dolardı.

Şirketin 2007 varlıkları 1 trilyon doları aşıyordu.

AIG’nin cirosu ise 2007’de 110 milyar dolardı.

50 milyar dolarlık 900 uçağın sigortacısı

AIG’in finansal hizmetler verdiği şirketlerin arasında dünyanın en büyük ticari uçak kiralama şirketi International Lease Finance Corporation (ILFC) bulunuyor. ILFC’nin en büyük müşterisi rakip uçak şirketleri Airbus ve Boeing. ILFC’nin 900 uçaktan oluşan bir filosu bulunuyor ve bunun değeri 50 milyar doları aşıyor.

AIG Sigorta: Biz Türk şirketiyiz, etkilenmeyiz

AIG’in ABD’de yaşadıkları şirketin Türkiye’deki operasyonlarına gözleri çevirdi. ABD’den gelen haberle pek çok sigortalı ’bu gelişmeler bizi de etkiler mi’ endişesine kapılırken, AIG Sigorta "Biz Türkiye’de Türk yasalarına göre kurulmuş bir şirketiz, dış finansal çalkantılar bizi etkilemiyor" açıklaması yaptı.

İngiliz Halifax kurtuluşu rakibi Lloyds’ta arıyor

İNGİLTERE’nin en büyük konut kredisi sağlayıcısı olan Halifax’ın dünyanın dev finans kuruluşlarını iflasa sürükleyen krizin potasına girdi. Şirket hisseleri iki günde üçte bir oranında değer yitirirken, kurtuluş için satış görüşmelerine de başladı. Halifax ve Bank of Scotland’ın sahibi olan HBOS Grubu, rakip şirket Lloyds ile birleşme görüşmelerine başladığını doğruladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!