ABD borsaları dünyayı uçurdu, bizim borsa 55 bin puandan döndü

Güncelleme Tarihi:

ABD borsaları dünyayı uçurdu, bizim borsa 55 bin puandan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 00:00

ABD New York Borsası’nda Dow Jones endeksinin önceki gün 13.800 direncini kırarak, 14 bin puanın üzerine çıkması, dünya borsalarını da peşine taktı.

Brezilya borsası da önceki gün tarihi zirvesini test ederken, gelişmekte olan borsalarda ciddi primler yaşandı. Dünyayı takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise 55.400 puana kadar çıktıktan sonra bu seviyelerden kár amaçlı satışlarla karşılaştı. Euro ise zirve sevdasından vazgeçti. Dolar güçlenmeye başlayınca bizde de 1.21 YTL’ye kadar çıktı.

ÜRKEK PARA HAREKETLENDİ: AB Merkez Bankası’ndan (FED) yıl sonuna kadar yeni faiz indirimlerinin geleceği beklentisinin ağır basmaya devam etmesiyle, borsalara para girişi de hız kazandı. ABD ekonomisindeki yavaşlamanın resesyon boyutunda olmayacağı şeklinde görüşlerin hakim olduğunu söyleyen Finans Yatırım Yurtiçi Sermaye Piyasaları Grup Başkanı Tunç Yalav, "Faiz indiriminin enflasyonu körüklenmeyeceği beklentisi hakim. Tabi bu da borsalara girecek olan ürkek parayı hareketlendirdi" yorumunu yaptı.

MORTGAGE ENDİŞESİ HAFİFLEDİ: Yüksek riskli mortgage kredilerine yönelik olarak endişeler devam etse de toplam kaybın hala belirsiz olması nedeniyle yatırımcının endişesi devam ediyor. Tüm bu olumlu gelişmelere paralel, önceki gün uzun zamandır 13.800 direncini kıramayan New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi, bu seviyenin üzerine çıkarak 14 bin puan seviyesinden yüzde 1.38 değer artışıyla kapanış yaptı. Brezilya borsası ise tarihi zirve seviyesi olan 62.340 puana tırmandı. Gelişmekte olan ülke borsaları hızla tırmanışa geçerken, Avrupa borsalarında da yön yukarı döndü.

İMKB 55.400’E KADAR ÇIKTI: İMKB Ulusal 100 Endeks’i güne bu olumlu tablo eşliğinde başladı. Açılışta 55.402 puana kadar çıkan endeks, gün içinde yüzde 2’nin üzerinde değer artışı yakaladı. Endekste 1.200 puanlık yükselişin ardından ise "her yükseliş kár satışını getirir" şeklindeki satışlarla değer artışının bir bölümü geri verildi. Borsa günü yüzde 0.99 artışla 54.733 puandan tamamladı.

EURO’YA KÁR SATIŞI GELDİ: Bir haftadır dolar karşısında zirve üstüne zirve yapan Euro ise dün gelen kár satışlarıyla geriledi. 1.42 seviyelerinden güne başlayan Euro/dolar paritesi, satışlarla 1.41 düzeyine indi. Paritedeki bu hareketle birlikte dolar karşısında güçlenmiş olan tüm ülke para birimleri de değer kaybetti. Dolar, YTL karısında da güçlendi. Bankalar arası piyasada güne 1.2010 YTL’den başlayan dolar, öğleden sonra 1.21 YTL’ye çıktı. Dolar serbest piyasada günü 1.2170 YTL’den tamamladı.

Hazine iki ayrı ihalede 2.7 milyar YTL topladı

HAZİNE, dün düzenlediği referans bono ve tahvil ihalelerinde, toplam 2 milyar 691 milyon YTL borçlandı. Bileşik faiz 3 ay vadeli referans bono ihalesinde yüzde 17.14, yine YTL cinsinden 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise yüzde 16.15 olarak gerçekleşti. 3 ay vadeli referans bono ihalesine nominal 2 milyar 23,4 milyon YTL tutarında teklif gelirken, nominal satış 935,3 milyon YTL, net satış ise 899 milyon YTL olarak belirlendi. Hazine’nin bu hafta 1 milyar 952 milyon YTL’si piyasaya, 64 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi dahil, 2 milyar 16 milyon YTL iç borç ödeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!