ABD bankacılık sektöründe alarm

Güncelleme Tarihi:

ABD bankacılık sektöründe alarm
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2023 07:00

Geçtiğimiz hafta ABD’de başlayan ve küresel piyasaları teyakkuza geçiren SVB krizi, ülkede bankacılık tarihinin ikinci en büyük iflası olarak kaydedildi. Yeni alınan kararla, problemli görünen bankalarda mevduat başına 250 bin dolar olan devlet garantisi sınırsız hale getirilirken ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada, bankalar için regülasyonların sıkılaşacağı mesajını verdi. Yatırımcıların zararının karşılanmayacağını söyleyen Biden, “Risk aldınız, kapitalizm budur” dedi.

Haberin Devamı

ABD’deki bankacılık sektörü tarihi günlerden geçiyor. Cuma günü, ülkede 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarından biri yaşanmış, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Silikon Vadisi Bankası’na (Silicon Valley Bank -SVB) kayyum atandığını açıklamıştı. SVB’nin iflasını başka bankaların da izleyebileceği değerlendirilmesi yapılırken beklenen kötü haber dün geldi. 110.4 milyar dolarlık varlığı ve yaklaşık 88.6 milyar dolarlık mevduatı bulunan Signature Bank’ın da iflas ettiği ve yönetime kayyum atandığı duyuruldu.

ACİL ÖNLEMLER ALINDI

Kısa sürede iki büyük bankanın iflas etmesi, bankalarda parası bulunan şirket ve kişileri endişelendirirken yetkililer bankacılık sistemine güveni artırmak için bir dizi acil önlem aldı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg, batan bankalar SVB ve Signature Bank’a ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada halkın ülkedeki bankacılık sistemine olan güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumaya yönelik kararlı adımlar atıldığı belirtildi. Mudilerin paralarının tamamına erişebilecekleri ifade edilirken SVB ve Signature Bank kararıyla ilgili hiçbir kaybın, vergi mükellefleri tarafından karşılanmayacağı vurgulandı. Mevduat başına 250 bin dolar olan devlet garantisi önceki gece itibarıyla problemli gözüken bankalardaki mevduatlar için sınırsız hale getirildi. Bu yeni düzenleme ile mevduat sahiplerinin gelecekte tedirgin olup bankalara hücum etmesinin önünü almak amaçlıyor. Açıklamada, hissedarlar ve teminatsız alacaklıların korunmayacağı da kaydedildi.

Haberin Devamı

JOE BIDEN: KAPİTALİZM BUDUR

ABD Başkanı Joe Biden, SVB ve Signature Bank’ın iflasının ardından dün Beyaz Saray’da açıklamalarda bulundu. Bankacılık sisteminin güvenli olduğuna dair güvence veren Biden, bankalar için regülasyonların sıkılaşacağı mesajını verdi. İflas eden bankalarda hesabı olan kişi ve şirketlerin paralarını alacaklarını kaydeden ABD Başkanı, bankaya yatırım yapanların zararının ise karşılanmayacağını söyleyerek “Risk aldınız, kapitalizm budur” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ABD bankacılık sektöründe alarm
Joe Biden

SVB NEDEN BATTI?

2022’nin dördüncü çeyreğinde 212 milyar dolar varlık bildiren SVB, ABD tarihinde batan en büyük ikinci banka oldu. Yeni girişimlerin tercih ettiği banka olarak ünlenen SVB, özellikle pandemide yoğun talep gördü. İflasın arkasındaki sebep olaraksa faiz artırımları ve bankanın tahvil yatırımlarına dikkat çekiliyor.

Banka, son birkaç yıl içinde, birçok banka gibi müşterilerin mevduatlarını kullanarak milyarlarca dolarlık tahvil satın aldı. Ancak tahvillerin değeri yükselen faiz oranlarıyla düştü.

SVB’nin müşterilerinin büyük çoğunluğu, nakit ihtiyaçları artan yeni girişim şirketiydi. Banka, şirketlerin likidite ihtiyacını karşılamak için 21 milyar dolarlık bir tahvil portföyünü 1.8 milyar dolar zararla sattı.

Haberin Devamı

Perşembe günü de fon açığını kapatmak için 2 milyar doların üzerinde hisse senedi satacağını duyurunca banka, borsada yüzde 60’tan fazla değer kaybetti. Endişe  piyasalara yansıyınca mevduat sahipleri para çekme yarışına girdi. Bu durum da her bankayı batırabilecek bir sebep olarak gösteriliyor.

BAKMADAN GEÇME!