AB’ye gidecek biberin analizi TIR başına 2 bin lira götürecek

Güncelleme Tarihi:

AB’ye gidecek biberin analizi TIR başına 2 bin lira götürecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2011 00:00

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) ihraç edilen biberlere pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analizi zorunluluğu getirmesinin maliyeti TIR başına 2 bin lira olacak. Bu analizlerin yüksek maliyetine dikkat çeken Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, “Tabii ki analize karşı değiliz ancak maliyetleri ne kadar arttırdığını rakamlar gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

En az 4 analiz gerekiyor

Son dönemlerde AB’ye ihraç edilen biberlerde pestisit tespitine ilişkin bildirimlerin artması üzerine, 8 Temmuz’dan itibaren AB’ye ihraç edilen bütün biber partilerinde pestisit analizi zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Salih Çalı, şöyle konuştu: “Parasal olarak bir TIR’da 4-5 analiz yaptırıldığında maliyetler çok yükseliyor. Bir analizin fiyatı en az 400 TL. Bir tırda değişik biber çeşitleri için minimum dört analiz yapılması TIR başına 2 bin lira maliyet anlamına geliyor. Tabii ki analize karşı değiliz ancak maliyetleri ne kadar arttırdığını rakamlar gösteriyor.”

İhracatı artırma projesi

Yaş sebze ve meyve ihracatının kalbi olan Bursa’da yeni projeler geliştirdiklerini anlatan Salip çalı, şu bilgileri verdi: “Her yıl bölgede yetişen bir sebze ya da meyveyi ‘yılın ürünü’ ilan ederek dünya pazarlarına tanıtmayı hedefliyoruz. Geçen yılı ‘siyah incir’ yılı ilan ettik. Siyah incir geçen yıl meyve ihracatı içinde 10 ürün arasına girdi. Turunçgiller hariç dördüncü oldu” dedi.

Haberin Devamı

Almanya can simidi

ULUDAĞ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay ise Almanya’nın hâlâ Avrupa’nın en güçlü ülkesi ve Türkiye’nin en iyi dış ticaret partneri olmasının Türkiye için önemli avantaj sağladığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Almanya’nın Avrupa’dan ayrışması çok iyi bir fırsat. Ancak alternatif pazarlarda yakın ülkelere yaptığımız çalışmalar da var. Çin’e olan ev tekstili ihracatı üç kat arttı, bölge ülkelerine de açılacağız.”

Avrupa krizde ama ihracatımız artıyor

2011’in ocak-temmuz döneminde toplam 12.9 milyar dolarlık dolarlık ihracat yapan Bursalı ihracatçılar, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17’lik artışa imza attı. UİB’ye üye 5 ihracatçı birlik başkanının katılımıyla Bursa’da düzenlenen toplantıda konuşan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, “AB ekonomisi, 2008 krizinden bu yana toparlanamadı, yalnızca komşumuz Yunanistan’da yaşananları bile gözlemlemek krizin ne denli derin ve etkili olduğunu gösteriyor. Euro Bölgesi diken üstünde. Ancak tüm bunlara karşın AB’ye ihracatımız ilk 7 ayda yüzde 17 arttı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!