AB, tam kapıyı açarken beyaz et alımını durdurdu

Güncelleme Tarihi:

AB, tam kapıyı açarken beyaz et alımını durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2005 00:00

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’den kanatlı hayvan ithalatının dün akşamdan itibaren yasakladı. Komisyon sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında yaptıkları açıklamada, Romanya’da kuş gribi virüsüne ilişkin laboratuvar incelemelerinin negatif sonuç verdiğini, Türkiye’de ise ilk incelemelerin pozitif gözüktüğünü bildirdiler.

Türkiye’deki virüsün ne tür olduğu ve zarar derecesi hakkında bilgi için numune beklendiğini, önemsiz bir virüsün söz konusu olabileceğini belirten yetkililer, incelemelerden sonra daha somut kararlar alınabileceğini söyledi. Yetkililer, Türk makamlarla temasların sürdüğünü, Türkiye’ye uzman gönderilebileceğini ve destek önerildiğini bildirdiler. AB Komisyonu’nun sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu üyesi Markos Kipriyanu’nun talebi üzerine, Türkiye’den tüm AB ülkelerine ölü kanatlı hayvan ithalatının dün akşamdan itibaren yasaklandığını bildiren sözcüler, Türkiye’den gelecek numunelerin yarına kadar inceleneceğini bildirdiler. Komisyon, bugünkü aşamada Romanya’dan kanatlı hayvan ithalatının yasaklanmasına gerek görülmediğini bildirdi.

UKRAYNA DA DURDURDU:

Ukrayna’nın, Türkiye ve Romanya’dan kümes hayvanı alımını yasakladığı bildirildi. Ukrayna Veterinerlik Dairesi’nden
/images/100/0x0/55ea97c8f018fbb8f88a15b6
yapılan açıklamada, yetkililerin durumu izlediği, Türkiye ve Romanya’dan kümes hayvanı ithalini durdurduğu belirtildi. Ukrayna, daha önce de kuş gribi salgınları nedeniyle Rusya, Kazakistan, Güney Kore ve Japonya’dan kümes hayvanı alımını yasaklamıştı.

ZATEN AB’YE İHRACAT YOK:

Ancak AB, zaten Türkiye’den 10 yılı aşkın bir süredir kanatlı hayvan ve beyaz et ithal etmiyor. Bununla birlikte, ‘önlem niteliğindeki’ bu karar, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerinin deyimiyle ‘eli kulağında’ olan AB’ye ihracat umudunu ortadan kaldırdı. Türkiye’nin beyaz et ihraç ettiği 13 ülke arasında, hiç bir AB ülkesi yer almıyor. AB, şap ve diğer hayvan hastalıklarını gerekçe göstererek, Türkiye’den beyaz et ithalatını 1990’lı yılların başında durdurdu. 2004 yılı verilerine göre, geçen yıl toplam 19.6 milyon dolar karşılığında 29 bin tonluk ihracat yapan Türkiye’nin beyaz et alanındaki en büyük pazarı 5.7 milyon dolarla Çin Halk Cumhuriyeti. Türkiye’den beyaz et ithal eden ülkeler şunlar: Irak, Çin, Azerbaycan, Nahcıvan, Makedonya, Hong Kong, Özbekistan, Ukrayna, Türkmenistan, KKTC, Bulgaristan, Gürcistan, BAE, Rusya.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!