AB’nin moralini Türk reçeli düzeltecek

Güncelleme Tarihi:

AB’nin moralini Türk reçeli düzeltecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

Avrupa Birliği Bakanlığı bünyesinde görev yapan Ulusal Ajans’ın AB ülkelerine yönelik programlarında en ilgi çeken projelerinden birini, 91 yaşındaki Fatma Teyze’nin ‘AB’ye reçel yedirelim’ projesi oluşturdu.

Haberin Devamı

AB Bakanı Egemen Bağış, 91 yaşındaki Fatma Canan Yaşargil’i tanıtırken, “Fatma Teyzemiz 91 yaşında. AB projelerinin bana göre maşallah en ‘genç’ yararlanıcısı. 2 çocuğu, 4 torunu, 3 de torun çocuğu bulunuyor” dedi. Ulusal Ajans’ın ‘Grundtvig Programı’ kapsamında Antalya Aile Danışmanlığı Derneği ile geliştirdiği projeyle 35 Avrupalı gence ‘Narenciye reçeli’ yapmayı öğretti ve AB ülkelerine ‘narenciye reçeli’nin yayılmasını sağladı. Bağış, 91 yaşındaki Fatma teyzenin bu projesini anlatırken, “Fatma Teyze’nin ağızları tatlandıran bu reçelinden AB’nin de tatmaya ihtiyacı var. Bu moral bozukluğu ve hazımsızlık sorunu çektikleri bir dönemde onlara ilaç gibi gelecektir” yorumunu yaptı.

ŞURADA BİR AVRUPA VAR

Egemen Bağış, Ulusal Ajans aracılığıyla bu yıl Türkiye’den 61 bin gencin AB ülkelerine gidip eğitim yaptıklarını belirterek, ajansın kuruluşundan beri 300 bin Türk’ün AB ülkelerine gittiğini, 100 bin Avrupalının da Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Ulusal Ajans Türkiye’nin en büyük vakfıdır. Önümüzdeki yıl 70 bin gencimizi AB ülkelerine göndermeyi hedefliyoruz. Eskiden ‘Orada bir köy var uzakta’ şarkısını seslendiriyorduk, şimdi ise çocuklarımız, ‘Şurada bir Avrupa var çok yakında’ diyorlar” dedi.

Haberin Devamı

8 BİN KİŞİYE 11 MİLYON EURO

Ulusal Ajans, faaliyetlerine başladığı 2004 yılında sadece 11 milyon euro bütçe ve 8 bin civarında yararlanıcıya sahipti.
Bugün ise, yani 2012 yılı sonu itibarıyla Ajansın bütçesi 11 milyondan 110 milyon euro’ya, yararlanıcı sayısı ise 8 binden 61 bine ulaştı. Bütçede 10 kat, yararlanıcı sayısında 8 katlık bir artış yakalandı. Toplamda ise, 8 yıldan bu yana Ulusal Ajans aracılığıyla Türk vatandaşlarına 500 milyon euro kaynak kullandırıldı. 33 Avrupa ülkesi arasında Ulusal Ajans, bütçe büyüklüğü bakımından 3’üncü sıraya yerleşti.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!