AB heyecanı kaybolmasın

Güncelleme Tarihi:

AB heyecanı kaybolmasın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 00:00

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye’yi, AB’ye tanıtacak güçlü bir iletişim stratejisi hazırladıklarını söyledi. Sabancı, "AB’de üç hedef belirledik. Almanya, Fransa ve Avusturya’da kültür ve sanat içerikli tanıtım çalışmasını yoğun bir tempoyla sürdüreceğiz" dedi.

Akdeniz Ekonomik Forumu için İtalya’nın Palermo kentinde bulunan Sabancı, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği konusunda şu mesajları verdi:

AB’DE ÜST DÜZEY TEMASLAR: AB’nin önde gelen isimleri Barosso, Olli Rhen ve Lagendjik ile görüştük. Üçünün de ortak değerlendirmesi şu: ’3 Ekim’de ne olduysa oldu. Belki bazı kırgınlıklar da yaşandı. Ama imzalar atıldı. 3 Ekim’le ilgili tartışmaları aşmalı, oraya takılıp kalmamalıyız. Artık, önümüze bakmalıyız.’ TÜSİAD olarak biz de aynı görüşteyiz.

AB HEYECANI: Tanıtıcı tarama süreci devam ediyor. Bu yıl, iki başlıkta müzakerelerin başlayacağı tahmin ediliyor. AB, Türkiye için çağdaşlaşma projesi. Hiçbir şekilde heyecanımızı, reform isteğimizi kaybetmemeliyiz. Yapay gündemler yüzünden ana gündemi kaybetmemeliyiz. AB, sadece TÜSİAD’ın işi değil, tüm sivil toplum kuruluşlarının çaba göstermesi gereken ulusal bir projedir.

TANITIM PLANI: TÜSİAD olarak 2006 AB stratejisi hazırladık. Hükümet de bir çalışma içinde. Biz, üç hedef ülke belirledik. Almanya, Fransa ve Avusturya. Bu ülkede gerek yöneticilere gerekse kamuoyuna yönelik sosyo-kültürel ve sanat içerikli çalışmalar yapacağız. Sergiler açacağız. Etkili gazetecileri davet edeceğiz. Türkiye’ye dönük önyargıların kırılmasına, yanlış anlaşılmaların azaltılmasına yardımcı olacağız.

İNCELEME SÜRÜYOR: Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın’ın tutukluluğu ile ilgili olaylara da değinen Sabancı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, "Yargıya müdahale var. Savcıları göreve çağırıyorum" açıklamasının ardından başlayan incelemelerin devam ettiğini belirtti ve "İncelemenin soruşturmaya dönüşmesi de sonuçlanması da henüz sözkonusu değil. İnceleme sürüyor" demekle yetindi.

İşbirliği yapalım yoksa AB’yi Çinli işadamları kaplayacak

AKDENİZ Ekonomik Forumu’na katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, "Size bir başarı hikayesi anlatacağım" dedi ve şunları söyledi: "Türkiye, son üç yılda ortalama yüzde 7 oranında büyüdü. Bu, sadece Türkiye’nin başarısı olmadı, Avrupalı yatırımcıların da başarısı oldu. Iveco gibi firmalar, kendi ülkelerinde kaybederken benim ülkemde kazandı. Türkiye’nin, dış ticaretinin yarısından fazlası AB ülkeleriyle. Brezilya’dan, ABD’den yükselen meydan okuma karşısında işbirliği yapmak zorundayız. Aksi takdirde işbirliğini geliştiremezsek 10 yıl sonra AB’de sadece Çinli işadamları olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!