AB çarketti Atina panikte

Güncelleme Tarihi:

AB çarketti Atina panikte
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 00:00

Eurogroup (Euro Bölgesi Maliye Bakanları) pazartesi günkü toplantısında 130 milyar euro’luk 2’nci Kurtarma Paketi’nin 31.5 milyar euro’luk dilimini, Yunanistan’a verilmesini kararlaştırmaktan vazgeçti.

Haberin Devamı

Vadesi 16 Kasım’da sona eren 5 milyar euro’luk borç ödemesi yapması gereken Yunanistan panik içinde. AB ve IMF tarafından verilen reçeteyi uygulayarak geçen Çarşamba gecesi 13.5 milyar euro’luk yeni tasarruf, kemer sıkma ve vergi paketini zor da olsa parlamentosundan geçiren,  yarın (Pazar) da 2013 bütçesini oylayacak Yunanistan’ın, Eurogroup toplantısında 31.5 milyar euro için “yeşil ışık” yakılması beklentisi boşa çıktı.
soğuk duş etkisi
Almanya Maliye Bakanı Walfgang Shauble’nin “Korkarım ki Yunanistan için pazartesi günü karar verilmesi erken olur” açıklaması Atina’da soğuk duş etkisi yarattı. Eurogroup şimdi bir türlü tamamlanmayan “Troyka” (Avrupa Merkez Bankası-AB Komisyonu-IMF) raporunu ve 13.5 milyar euro’luk kesinti paketinin de detaylarının incelenmesini bekleyecek. Eurogroup, karar almayı ertelemekle Yunanistan’a güvenmediğini açık şekilde ortaya koydu. Yunan Maliye Bakanı Yiannis Sturnaras “Kredi dilimi için endişeye gerek yok. Yunanistan ne yapması gerekiyorsa yapıyor. Euro bölgesi de yapması gerekeni yapacak. Kredi dilimi verilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

RESMEN İFLAS EDECEK

Ancak, Sturnaras’ın 31.5 milyar euro kredi diliminin ne zaman verileceğini söylememesi dikkat çekti. Atina’da şimdi en olumlu tahminler, kredi diliminin ancak aralık ayında verileceği şeklinde. Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) olan 5 milyar euro’luk borç vadesi ödemesi için süre 16 Kasım’da doluyor. ECB’nin müdahele etmezse Yunanistan resmen iflas edecek. Atina’daki beklentiler, ödemenin en azından bir ay için ertelenmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!