Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu

Güncelleme Tarihi:

Amerika sosyalist Rusya kapitalist oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2008 00:00

Dünyayı pençesine alan asrın mali krizi, ideolojik renklere boyanmaya başladı. ABD sosyalist, Rusya azılı kapitalist oluyor.

221 yılık tarihi boyunca kapitalizmin kalesi ABD, devletin kasasından 700 milyar dolar harcayarak, "Marksist-Leninist politekonomi" tarzında özel sektörü kurtarma operasyonu başlatmaya hazırlanıyor. Amerika’nın tersine, 17 yıl önce "Marksist-Leninist" komünizm ideolojisinden vazgeçen Rusya, şimdiki krizde kapitalist olarak ortaya çıkarak "Fırsat bu fırsat. Batan geminin malları bizi bekliyor" demeye başladı. Dünyanın tersine döndüğünü bariz bir şekilde gösteren ilginç bir yazı dünkü Vedomosti gazetesinde yayınlandı. İri puntolu "Batıya büyük hamle" başlığı taşıyan analiz haberde Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in ekonomiden sorumlu danışmanı Arkadiy Dvorkoviç, "Bu krizden Türkiye için fırsat çıkabilir" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan gibi, Rusya’nın bu krizden nasıl karlı çıkabileceğini irdeledi.

Dvorkoviç’e göre, Rus özel sermayesinin mali krizi fırsat bilerek taban yapan batı ülkeleri borsalarına milyarlarca dolarlık çıkartma gerçekleştirmesinin tam zamanı. Rusya’nın dünyadaki çalkantıdan etkilenmeyecek biçimde kasasının para dolu olduğunu söyleyen Dvorkoviç, "ABD’nin içinde bulunduğu mali durum Rusya için de kriz demek değil. Tam tersine fırsat. Batı dünyası eninde sonunda kendi piyasalarının çökmesine izin vermeyeceğine göre bizim özel sektör de Bir an önce batıdaki yabancı şirketlerin hisselerini satın almaya başlamalı. Yarın öbür gün kriz sona erince Rusya batı ekonomisi içine derin bir şekilde girmiş olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!