Satış yok ama ortaklık olabilir

Güncelleme Tarihi:

Satış yok ama ortaklık olabilir
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 12:25

Türk ilaç sanayinin devi Abdi İbrahim'in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ile şirkete ve sektöre ait herşeyi konuştuk. Röportaj üç gün boyunca devam edecek...

Haberin Devamı

- Abdi Ä°brahim ne zaman kuruldu?

1912 senesinde kuruldu. Dedem Abdi İbrahim tarafından bir eczane ile başlayan bir atılım.

- Sonra?

Dedem ilaç fabrikasında çalıştıktan sonra bir eczane kuruyor ve yapma ilaçlarla işe başlıyor. Zaten dünyada da süreç böyle işliyor. Muhakkak üretimden evvel eczane açılmış, eczanede üretim yapılmış, sonra üretim tesisleri kurulmuş. Dedem de bunun aynısını yapıyor ve eczanenin ardından çok küçük şartlarda, han

Abdi İbrahim Türk ilaç sanayinin devi. Bir asıra yaklaşan hikayesi ile Türk ilaç pazarının en önemli şirketi olan Abdi İbrahim dünya çapında da büyüyor. İlk kez bir Türk ilaç firması dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi arasında girerken, büyüme bundan sonra da devam edecek.

Eren GÃœLER YAZIYOR

1921 yılında küçük bir eczane ile yola çıkan Abdi İbrahim'in patronluk koltuğunda şimdi ailenin üçüncü kuşağı Nezih Barut oturuyor. Hedeflerini yüksek tutan Barut ile şirketi, sektörü ve beklentilerini konuştuk. Röportaj üç gün sürecek...

odalarında üretime başlıyor.

Haberin Devamı

- Bu ne zaman oluyor?  Â

1916'da. 1919'da da laboratuarı kurup devam ediyor.

İlk başta valerian denilen kedi otu ile başlıyor, sonra kuvvet şurubu yapımı derken arkası geliyor. Dedemi 35 yaşında kaybediyoruz. Dolayısıyla çok fazla ilaç yapma şansına sahip olmuyor.

- Sonra kim devralıyor?

Dedemden sonra babaannem devreye giriyor. Şirketi ayakta tutuyor ve oğluna, yani babama devrediyor. 1961 yılına kadar da babam devam ediyor.

Babamın zamanında işler çok gelişiyor. Babam yerli ilaç sanayinin de savunucusu. O zaman çok uluslu firmalar Türkiye'ye yeni gelmeye başlıyor. Babam da diyor ki, "gelecekseniz burada penisilin yapın aspirin yapmayın, onu biz zaten yapıyoruz"... Yeni ilaçların gelmesi için uğraş veriyor.

Ama dedem gibi babamı da erken kaybettik. 1961 senesinde, yani 45 yaşında vefat etti.

- Babanızdan sonra size mi geçti?

Ondan sonra halamın kocası ve aynı zamanda doktor olan eniştem görevi devraldı. Onun da amacı şirketi bize devredebilmek. Ben 1976 yılında başladım, 1981 yılında da şirketi devraldım.

Haberin Devamı

27 senedir ÅŸirketin baÅŸkanlığını yürütüyorum.Â

- Sermaye yapınız nasıl?

/images/100/0x0/55eb1c49f018fbb8f8abc305

" Pazar lideri ve başarılı bir firma olduğumuz için dikkat çekiyoruz. Sadece ilaç firmaları değil finans şirketleri de ilgileniyor. "

Tamamen yerli sermaye aile ÅŸirketiyiz.

- Yabancıların ilgisi ne durumda?

Yabancılardan çeşitli teklifler geliyor. Sonuçta pazar lideri ve başarılı bir firma olduğumuz için dikkat çekiyoruz. Sadece ilaç firmaları da değil. Finans şirketleri de ilgileniyorlar.

- Satışı düşünüyor musunuz?

Şimdiye kadar birçok ulusal firma uluslararası firmalara satıldı. Ama biz şu an için böyle bir satışı düşünmüyoruz.

Haberin Devamı

- Daha sonra?

Bundan sonra düşünür müyüz? Bu Türkiye'deki ilaç sanayinin geleceği ile alakalı. Eğer sektörün geleceğinden çok kuşkulu olursak, gelecek

BAKANDAN DEDEYE ÖDÜL

Nezih Barut anlatıyor...

Zamanın devlet bakanı bir ilaç kullanıyor ama bu ilaç Fransa'dan getirtiliyor. İçerisinde kedi otu denilen bitkiden elde edilen bir hammadde kullanılıyor. Bir sohbet sırasında bakan etrafındakilere "Bu ilacı Türkiye'de kimse yapamıyor. Bunu yapacak eczacı yok" diye dert yanıyor. Bu da dedemin çok ağrına gidiyor. Oturuyor ve bu ilacı yapıyor. Sonra da ilacı bakana gönderiyor. Dönemin bakanı da dedemi altınla ödüllendiriyor. Böylece dedem bir Türk eczacısının neler yapabileceğini göstermiş oluyor.

Biz de işte dedemin yolundan gidiyoruz. Yerli ilaç firmalarının en az uluslararası ilaç firmaları kadar iş yapabileceğine inanıyoruz. Gayretlerimiz o doğrultuda.

görmezsek, düşünülebilir.

Haberin Devamı

Ama biz her şekilde sektörde olmayı düşünüyoruz. Çünkü bu stratejik bir sektör. Stratejik olduğu için ulusal ilaç firmalarına ihtiyaç var. Zaten başka bir iş de bilmiyoruz...

Ama ne olur? Stratejik ortaklıklar olabilir...

- Hisse satışı mı?

Hisse satışı olabilir, birleşme olabilir, başkaları ile işbirliği olabilir... Ama 'sat ve çık bu işten', işte bunu düşünmüyoruz. Fakat Abdi İbrahim'i yurtdışında geliştirebilecek ve büyütebilecek ortaklıklara sıcak bakabiliriz. Bunun dışındaki gelişmeler bizi enterese etmiyor.

- Borsaya açılmayı düşünüyor musunuz?

"Abdi İbrahim'i yurtdışında geliştirebilecek ve büyütebilecek ortaklıklara sıcak bakabiliriz. "

Borsayı da düşünmüyoruz. Sonuçta borsaya açıldığımızda oradan elde ettiğimiz gelirle başka bir yere yatırım yapmamız lazım. O da ancak ilaçla ilgili olabilir. Eğer bir ilaç firması alacak olursak, o zaman böyle bir şeyi düşünebiliriz. Aksi halde düşünmüyoruz.

Haberin Devamı

- Var mı böyle bir satın alma planı?

Bazı fırsatlar bize de geliyor. İki firmayı değerlendirdik. Bir tanesi küçüktü cazip gelmedi, ikincisi ile görüşmeler yaptık ama anlaşamadık.

 

- Yabancı firmalar mıydı?

Biri Alman biri İsviçre firmasıydı.

- Şu anda görüştüğünüz var mı?

Şu anda gündende yok ama teklif gelirse bakarız.

YARIN: Logo neden yenilendi? Abdi Ä°brahim'in pazardaki yeri neresi? Son 6 yılda nasıl 5 kat büyüdü? Ciro hedefi nedir? Sektörde yerli/yabancı dengesi ne durumda? En büyük yabancı ilaç ÅŸirketleri hangileri? Yeni yatırımlar olacak mı? Kaç kiÅŸi çalışıyor?Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!