Ä°MKB'de inanılmaz yükseliÅŸ

Güncelleme Tarihi:

İMKBde inanılmaz yükseliş
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 10:59

Uluslararası piyasalardaki yükselişler İMKB'yi adeta uçurdu. Borsada son 7.5 yılın en iyi günü yaşandı.

Haberin Devamı

BORSA: Günü yüzde 12.89 artışla 36 bin 370 puandan noktakladı. Tarihinin en büyük yedinci yükselişini gerçekleştirdi. Borsa en son 27 Nisan 2001 tarihinde yüzde 13.5 yükselmişti.

DOLAR: Yurtdışındaki gelişmelere paralel olarak geriledi. Gün sonunda yüzde 2.1 kayıpla 1.2450 YTL'ye indi.

FAİZ: Gösterge faiz yüzde 19'un altına indi ve yüzde 18.95'e kadar geriledi.

ULUSLARARASI BORSALAR: Neredeyse tüm borsalarda çok hızlı hareketler yaşandı. İngiltere Borsası yüzde 9'a yaklaşan yükselişi ile rekor kırarken, Almanya yüzde 4.9, Fransa yüzde 6.7 değer kazandı. ABD borsaları da açılışta yüzde 4'ün üzerinde yükseldi.

BUGÜN TARİHE GEÇER

Borsalara son günlerde hakim olan kara bulutlar bugün bir anda dağıldı. Güne yüzde 7'ye yaklaşan primle başlayan İMKB'de yükseliş hız kesmezken, ikinci seans yeni bir yükseliş dalgası daha geldi. Borsa tarihinin en büyük yükselişlerinden birini gerçekleştirdi ve yüzde 12.8 değer kazandı.

Haberin Devamı

Yaşanan yükseliş İMKB tarihinin en büyük yedinci yükselişi olarak kayıtlara geçti. Ayrıca bugün, son 7.5 yılın en iyi günü oldu. 

Borsalarda tarihi yükseliş

Piyasayı RTC kurtaracak

Borsadaki yükselişte özellikle finans hisselerine gelen talep dikkat çekti. İş Bankacı C, Garanti Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası gibi hisselerdeki değer artışları yüzde 20'ye yaklaştı. Birçok banka hissesi günü tavan seviyelerden tamamladı.

Kurtarma planı doları da etkiledi

VOB'DA TARÄ°HÄ° OLAY

İMKB'de bu hızlı yükseliş yaşanırken Vadeli İşlemler Borsası'nda tarihi bir olay yaşandı ve endeks tavan oldu. Hiç kimse satış yapmazken endeks 45 bin 175 puana kitlendi ve durdu.

ENDEKS DENGELENÄ°R

Borsadaki hareketi değerendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay,  ABD Hazine'sinin kurtarma hamlesinin mali sektörle ilgili endişeleri ortadan kalduırdığını söyledi.

Uskuay, "herşey bir günde başlamadığı gibi bir günde de bitmez. Bu yaşanan sadece ortalama değerlere geri dönüş. Endeksi 35 bin-35 bin 750 aralığında dengeleneceğini düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

AKAN KAN DURACAK

Raymond James Türkiye Portföy Yönetim Direktörü Hakan Avcı piyasalardaki bu iyimser gidiÅŸin süreceÄŸini belirterek, "Çünkü önemli birÅŸey oldu. ABD yönetimi sistemin içindeki kötü varlıkları alıp bir fonda toplayacak. EÄŸer bu plan piyasa beklentilerinden çok uzak kalmazsa önemli bir dönüm noktası olacak" dedi.Â

Piyasadaki panik halinin giderileceğini düşündüğünü anlatan Avcı, "Yine de 1 hafta 10 günde içinden çıkılacak bir kriz değil bu. Dalgalanmalar olacak. Fakat ABD'nin bu kuvvetli müdahalesi akan kanı durduracak ve sonrasında iyileşmeyi sağlayacak" diye konuştu.

Gedik Yatırım Araştırma Sorumlusu Onur Mutlu, tüm borsalarda yaşanan bu yükselişin dipten dönüş formasyonunu gösterdiğini söyledi. Mutlu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yaşanan yükseliş tabi ki krizin bittiği anlamına gelmiyor. Ancak güven bunalımının sonu oluyor. Bu nedenle artık finans sektöründeki kirizin reel sektöründeki etkileriyle karşı karşıya kalacağız."

KÂR SATIŞLARINA DİKKAT

Yatırım Finansman'ın raporunda, "35 bin 200 direncinin aşılması ile 9 günlük ortalamaya denk gelen 35 bin 850 direncine kadar yükseliş sürebilecektir" ifadesi kullanıldı. Rapora göre 35 bin 850 direncinin aşılması durumunda ise hedef 36 bin-36 bin 200 aralığı olacak. Ancak sert yükseliş sonrasında 35 bin 850 direncinin aşılmakta zorlanabileceğine dikkat çeken kurum, yatırımcıları kâr satışlarına karşı temkinli olmaları yönünde uyardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!