Dolarda yükseliÅŸ devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Dolarda yükseliş devam ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 09:27

Piyasalardaki yüksek ateş yeni güne de taşındı.

Haberin Devamı

Piyasalardaki paniğin fotoğrafları / Galeri

Kıracak yumurtaları bile kalmadı

DOLAR: Sabah saatlerinde 1.27'nin üzerine çıktı ve 1.2750 YTL ile son 4.5 ayın zirvesine oturdu. Öğleye doğrun alışlar tekrar hızlanırken dolar düne göre yüzde 1.27 artışla 1.2780 YTL'ye yükseldi.

EURO: Dolardan daha hızlı bir hareket sergileyen Euro, öğle saatlerinde yüzde 1.85 artışla 1.82 YTL'ye tırmandı. 

BORSA: Dünkü sert düşüşün ardından güne yine kayıpla başladı. İlk 15 dakikanın ardından yüzde 1.5 kayıpla 34 bin 500 sınırına geriledi. Sonrasında piyasa 34 bin 300-600 bandında dengelenirken ilk seansı yüzde 1.61 düşüşle 34 bin 517 puandan noktaladı.

EURO/DOLAR:  Parite sakin görünüyor. Euro/dolar paritesi düne göere yüzde 0.2 düşüşle 1.4235 seviyesinde bulunuyor.Â

Haberin Devamı

FAİZ: Geçtiğimiz haftayı yüzde 18.8'lerden tamamlayan faiz dün itibariyle yeniden yüzde 19'un üzerine çıktı. Faiz bugüne ise yüzde 19.45 seviyesinden başladı.

Lehman'a sürpriz talip 

Wall Street'de tarihi düşüş

DOLAR 1.27'NİN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Dolar bankalararası piyasadaki ilk işlemlerde 1.27 YTL'nin üzerine çıkarken, son 4.5 ayın zirvesine oturdu. Öğleye doğru yeni bir alım dalgasının geldiği izlenirken, dolar 1.2780 YTL'ye kadar yükseldi. Dolar dün çok hareketli bir günün ardından serbest piyasada 1.2600 YTL seviyesinden günü noktalamıştı.

Yurtdışındaki gelişmelerin içeride de etkisini gösterdiğini belirten uzmanlar, dolarda yukarı bir hareket görüldüğünü ifade ediyor. Uluslararası piyasalardaki karmaşanın devam etmesi halinde dolarda 1.30'un test edilebileceğini hatırlatan uzmanlara göre Türkiye'deki yüksek faiz doların hızlı bir şekilde değer kazanmasını engelleyecek.

YERLİ YATIRIMCI SATIŞA GEÇEBİLİR

Fortisbank Ekonomisti Erkin Işık, dolarda yaşanan hareketle ilgili şunları söyledi:

"ABD Merkez Bankası'ndan (FED) olumsuz bir görünüm çıkarsa kurlarda yükseliş devam eder. ancak önceki dönemlerde böyle sert çıkışlarda yerli yatırımcıların satışa geçtiğini gördük. Bunun da yeni likidite getirerek yükselişlerin hızını kestiğini izledik. Yine böyle bir hareket görülebilir. Yerli tarafından satış gelirse yükselişin hızı kesilir. Ama yurtdışındaki olumsuzluklar sürerse, duraklama geçici olur, kurlar sonrasında yükselir.

Haberin Devamı

Eğer yeni haberler yeni olumsuzluklar getirmezse dolarda yükseliş zayıflar."

BORSA GERÄ°LÄ°YOR

Borsa, dünkü sert düşüşün ardından bugüne de kayıplarla başladı. Endeks ilk 15 dakikanın ardından yüzde 1.5 kayıpla 34 bin 500 sınırına geriledi. Sonrasında piyasa 34 bin 300-600 bandında dengelenirken ilk seansı yüzde 1.61 düşüşle 34 bin 517 puandan noktaladı.

Satışların dünkü kadar sert olmadığına dikkat çeken uzmanlar, yurtdışı toparlanırsa piyasada tepki hareketinin görülebileceğine dikkat çekiyor.

Ak Yatırım'ın İMKB ile ilgili raporunda, teknik görünümdeki zayıflamanın belirginleşerek devam ettiğine işaret edildi. Raporda, "Saatlik grafiklerin ardından teknik göstergeler günlük grafiklerde de aşırı satım bölgelerine gerilemiş durumda. Bu hareket olası bir tepkiye işaret ediyor olsa da bu tür hareketlerin yine zayıf kalması beklenebilir. 36.000 - 37.000 seviyesi altındaki seyrin devamı durumunda 32.500 desteği gündemde kalacaktır" denildi.

Haberin Devamı

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Deniz Can Yücel, piyasaların tamamen yurtdışına paralel gittiğini söyledi. Türkiye'den çok hızlı bir para çıkışı olacağını düşünmediğini belirten Yücel, "çünkü asıl problem ABD'deki bankacılık sektöründen kaynaklanıyor. Biz bunun ikincil etkilerini görüyoruz. Kurlarda biraz yükseliş olur ama söz konusu krizin en büyük etkisi faizlerin yüksek kalmasıdır" dedi.

Asya ve Latin Amerika borsaları tepetaklakÂ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!