Borsalar el koyma kararını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Borsalar el koyma kararını kutluyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 09:46

ABD yönetiminin dün iki mortgage devi Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koyması borsalara bayram havası yaşattı.

Haberin Devamı

ABD'de vadeli endeks sözleşmeleri sabah saatlerinde yüzde 3'e yakın değer kazanırken, Asya'da son 7 ayın en hızlı günü yaşandı. Avrupa tarafında da borsalar yüzde 3'ün üzerinde prim yaptı. Benzer bir yükseliş İMKB'de de etkili oldu.  

Bir avuç sahtekar için...

ABD'den 5 trilyon dolarlık operasyon

ABD bunu neden yaptı? Prof Saltoğlu'nun yorumu

Sistemi tıkama riski ortadan kalktı / Erkin Şahinöz yorumluyor

Uzmanlar, ABD TMSF'si Federal Deposit Insurance Corporation'ın (FDIC) iki dev kuruma el koymasının global krizin derinleşmesini önlediği beklentileri ile borsalara alışlar geldiğini belirtiyor.
Â
ABD'de Standard & Poor's 500 endeks future'ları yüzde 3 yükselirken, Asya borsalarında işlem gören en büyük hisselerin dahil edildiği MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 4 yükseldi. Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 3.4, Hong Kong'da Hang Seng yüzde 3.8 değer kazandı. Avrupa borsalarında da yüzde 3-4 arası yükselişler izlendi.

Haberin Devamı

Öte yandan 10 yıllık Hazine kağıtları da son iki ayın en iyi gününü yaÅŸadı.Â

Piyasanın Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koyulması ile kendisini güvende hissetmeye başladığına işaret eden uzmanlar, aynı zamanda ABD yönetiminin krizin derinleşmesine izin vermemek elindeki tüm enstrümanları kullanacağı yönündeki beklentinin olumlu bir hava estirdiğini belirtiyor.

Ä°MKB'DE HIZLI YÃœKSELÄ°Åž

Yurtdışı borsalarda yaşanan coşku içeriye de aynı işekilde yansıdı. İMKB açılıştan itibaren gelen alımlarla 40 bin puanı aşarken 40 bin 500 sınırına kadar yükseldi. Bu seviyelerde satışla karşılaşan borsa, ilk 15 dakikanın ardından yüzde 2.8 artışla 40 bin 200'ün hemen üzerinde dengelendi.

İlk seansın sonlarına yaklaşılırken borsaya ikinci bir alım dalgası gelirken endeks 40 bin 500'ün üzerine tırmandı. Günün kalanında bu seviyelerini muhafaza eden borsa kapanışını yüzde 3.58 artışla 40 bin 517 puandan yaptı.

DOLAR ÖNCE DÜŞTÜ SONRA TOPARLANDI

Dolar tarafında sabah saatlerinde etkili olan düşüş yön değiştirdi. Geçen hafta 1.4267 ile euro karşısında son 11 ayın zirvesine çıkan dolar, bugün 1.4406'ya kadar geriledi. Doların düşüşünde ABD'de bu hafta açıklanacak olan ev satışları perakende satışlarla ilgili zayıf tahminler önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

Ancak sonrasında doların euro karşısında toparlandığı izlenirken parite önce yeniden 1.43'ün altını zorladı, arkasından 1.4163'e kadar yükselerek son 11 ayın zirvesine çıktı. 

DOLAR 1.21'Ä°N ALTINA Ä°NEBÄ°LÄ°R

Dolar içeride de sabah 1.22'nin altına sarkarken 1.2150'ye kadar indi. Ancak yurtdışındaki değer artışına paralel olarak gelen alımlar doları yeniden 1.22-1.23 YTL bandına taşıdı. Dolar cuma günkü kapanışta 1.2280 YTL seviyesinde bulunuyordu. 

HSBC Yatırım'ın raporunda, iç siyasi risklerdeki azalma ve emtia fiyatlarındaki düşüşün orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkiler bırakacak olmasının YTL cinsi yatırım araçlarını cazip kılacağına dikkat çekildi. Raporda, "Bu kapsamda, küresel finansal eğilimdeki rahatlama, Türk mali piyasalarında hatırı sayılır bir iyileşmeye yol açacak. Dolar kuru gün içinde uzun dolar pozisyonlarının da çözülmesi ile kademeli bir şekilde gerilemeye devam edecek. Teknik olarak 1.21’in altı mümkün görünüyor." ifadesi kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!