Dolar dünyada güçlendi, bizde 1.25 YTL’yi denedi

Güncelleme Tarihi:

Dolar dünyada güçlendi, bizde 1.25 YTL’yi denedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2008 00:00

Krizin Avrupa’ya yansıyacağı endişesi ve petrol fiyatlarının gerilemesiyle dolar, Euro karşısında 11 ayın en güçlü seviyesine çıkarken, iç piyasada da atağa geçti.

Dolar, gün içinde 1.25 YTL’yi gördü. Ancak ABD’den gelen işsizlik verisiyle Euro-dolar paritesi 1.43’lere dönünce, içeride de dolar 1.23 YTL’ye geriledi.

PETROL fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir, Euro bölgesine yönelik olumsuzluklar ve içeride Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine gireceği olasılığı doların hızla yükselişini desteklemeye devam etti. Uluslararası piyasalarda şaha kalkan dolar içeride alevlendi ve gün içinde 1.25 YTL’yi aştı. Ancak ABD’de açıklanan işsizlik verileri beklenenden kötü gelince, dolar değer kaybetti. Euro-dolar paritesi 1.43 seviyesine geri dönünce içeride de dolar 1.23 YTL düzeyine geriledi.

Euro 1.41 dolardan döndü

Mortgage krizinin Avrupa ekonomilerini durgunluğa sokabileceği kaygısıyla Euro dolar karşısında 11 ayın en düşük seviyesine indi. Önceki gün dolar karşısında 1.4325’den kapanan Euro, sabah saatlerinde 24 Ekim’den bu yana en düşük düzeyi olan 1.4197’a kadar geriledi. Ancak ABD’de açıklanan veriler doların hızını kısmen kesti. Euro Japon Yen’i karşısında da 17 Ağustos 2007’den bu yana en düşük düzeye indi. Carry-trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) işlemlerinde de bozulmanın meydana geldiğini belirten uzmanlar riskten kaçınıldığını ifade etti.

Trichet etkiledi

Önceki gün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet’nin, faizi değiştirmeyecekleri yönündeki kararın ardından yaptığı konuşmada, durgunluk kaygısından çok enflasyon riskine vurgu yapması da global durgunluktan kaygılanan piyasaları olumsuz etkiledi. Bu doların değer kazanmasında da önemli rol oynadı. Piyasa uzmanları global durgunluk kaygısının son 2 yılda yaşanan trendi tersine çevirdiğini ve risk almak istemeyen yatırımcıların dolar ve Japon Yen’ine yöneldiğine dikkat çekti.

Petrol kaybı destekledi

Petrol ve emtia fiyatlarındaki yükselişle birlikte yıllardır yurtdışında kan kaybeden doların, dönüşünde petrolün değer kaybı rol oynadı. Dolardan kaçış yerini alımlara bıraktı. Çünkü 11 Temmuz’da 147 dolar ile rekor kıran petrol son iki aylık süreçte yüzde 30’a yakın değer yitirdi. Aynı dönemde doların Euro karşısındaki değer artışı ise yüzde 10’u aştı.

Haftalık artış yüzde 6

Dünya’da yukarı yönlü hareketlenen dolar, YTL karşısında da aynı hareketi gösterdi. Hafta başında 1.18 YTL seviyelerinden küçük çaplı yükselişe geçen dolar önceki gün Merkez Bankası’nın ’ölçülü faiz indirim’ sinyali ile 1.23 YTL’nin üzerine çıktı. Dün ise uluslararası piyasalardaki yükselişi takip ederek 1.25 YTL’yi de kıran dolardaki değer artışı yüzde 6’ya dayandı. Gün sonuna doğru ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin ardından Euro dolar paritesi 1.43’e yükselince içeride de dolar 1.23 YTL düzeyine indi. Dolar serbest piyasada günü 1.2370 YTL’den kapattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!