Dolarda yükseliÅŸ durmuyor

Güncelleme Tarihi:

Dolarda yükseliş durmuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 09:54

Global piyasalardaki endişeler doları beslemeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Dolar euro karşısında 1.4212 ile yaklaşık son bir yılın zirvesini görürken, içeride de 1.24'ün üzerine çıktı.  Â

Borsa kan kaybediyor / İşte uzman görüşleri 

Yurtdışı borsalar tepetaklak

Petrol 107 dolara doÄŸru gerilediÂ

Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde 1.43'ün hemen altında bulunurken, dolar içeride ise bankalararası piyasada 1.2415 YTL'ye tırmandı. Dolar günün sonunda ise 1.2350 YTL'den el değiştirdi.

Euro/dolar paritesi en son 28 Eylül 2007'de, dolar/YTL'de en son 2 Temmuz 2008'de bu seviyeleri görmüştü.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Petrol ve emtialardaki yükselişle birlikte yıllardır yurtdışında kan kaybeden doların makus talihi döndü. Dolardan kaçış yerini dolar çılgınlığına bırakırken, özellikle petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş bu yükselişin en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Piyasa oyuncuları yatırım tercihlerini yeniden dolardan yana kullanmaya başlarken, bunun etkisi de hızlı bir yükseliş şeklinde oluyor.

Haberin Devamı

11 Temmuz'da 147 dolar ile rekor kıran petrol aradan geçen iki aya yakın zamanda yüzde 30'a yakın değer yitirdi. Aynı dönemde doların  euro karşısındaki değer artışı ise yüzde 10'u aştı.

Uluslararası piyasalarda doları yükselten diğer nedenler ise Avrupa ekonomilerindeki bozulma, resesyon tartışmalarının ABD'den Avrupa'ya kayması, büyümeye yönelik tedirginlikler, Avrupa'daki faiz indirim beklentileri ve FED'in olası faiz artışı olarak sıralanıyor.

DOLAR İÇERÄ°DE YÃœKSELÄ°YORÂ

Dolar yurtdışındaki geliÅŸmelere paralel olarak içeride de yükseliyor. Hafta başında 1.18 YTL seviyelerinden baÅŸlayan hareket bugün sabah itibariyle 1.24'ün üzerine taÅŸarken, günün sonunda ise 1.2350'ye geriledi.Â

İçerideki hareketi dışarıdaki gelişmelerin ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi işaretinin belirlediğine dikkat çeken uzmanlar, yurtdışında tansiyonun düşmesi halinde dolarda da düşüşler görüleileceğini kaydediyor.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!